19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRazboi pe fata intre Cristian Tudor Popescu si avocatul ziarului Adevarul

Razboi pe fata intre Cristian Tudor Popescu si avocatul ziarului Adevarul

O polemica dura s-a declansat intre Sergiu Andon, avocatul lui Andrei Iucinu, si Cristian Tudor Popescu, noul presedinte al Consiliului de Administratie al ziarului Adevarul, pe tema mediatizarii scandalului legat de mostenitorii lui Dumitru Tinu.

Cristian Tudor Popescu a criticat, marti seara, la Jurnalul postului Romania 1, mediatizarea excesiva a vietii personale a lui Dumitru Tinu. El s-a aratat nemultumit de comportamentul unor ziaristi care au disecat felii din viata strict personala a directorului cotidianului. Redactorul-sef a reluat afirmatiile si in editorialul din 15 ianuarie, precizind ca Adevarul nu are nimic impotriva lui Andrei Iucinu si nu neaga ipoteza ca ar putea fi fiul natural al lui Dumitru Tinu. De asemenea, el infirma zvonurile potrivit carora Ana Maria Tinu l-ar fi respins in vreun fel pe Andrei.

„Nu s-a opus nimeni ca el sa declanseze un proces de stabilire a paternitatii, dupa care participarea la succesiune, care se reia in termeni initiali, anulindu-se actualul certificat de mostenitor al Anei Maria Tinu, se poate desfasura legal“, scrie redactorul-sef al ziarului. In acelasi articol, ziaristul ii gaseste responsabili pentru publicarea fotografiilor intime ale lui Dumitru Tinu pe „hienele de presa“, ca si pe Andrei si Emilia Iucinu.

El sugereaza si motivele pentru care familia Iucinu si avocatul sau au iesit in presa dupa 9 ianuarie, cind Camera Notarilor Publici si doua birouri notariale apartinatoare nu au luat in considerare pentru succesiune declaratia pe proprie raspundere a tinarului de 17 ani care isi anunta „existenta, statutul si intentiile“. „Nu mai avem de-a face cu o simpla telenovela, ci cu un scenariu premeditat in amanunt, menit, in ultima instanta, sa influenteze justitia…

Urmeaza, dupa „pregatirea de artilerie“ din presa, procesul de stabilire a paternitatii in justitie, unde Iucinu si avocatul vor sa intre calare pe valul mediatic“, scrie Cristian Tudor Popescu. Avocatul Sergiu Andon raspunde, printr-o declaratie facuta publica, ieri, in care lanseaza un tir de intrebari acuzatoare. In viziunea avocatului familiei Iucinu, nu e vorba de o intimitate, ci de o alta viata publica, insuficient cunoscuta pina acum. „Avem alta opinie in legatura cu rolul presei. Activitatea de selectionare a temelor care pot fi publicate noi o numim cenzura. Ca avocat, as fi preferat ca drepturile lui Andrei sa-si fi gasit recunoasterea cu discretie, asa cum discretia i-a marcat viata linga tatal sau. Pentru aceasta ar fi trebuit sa nu se adopte fata de noi tactica tergiversarilor si a echivocului, iar fata de procedurile notariale tactica asaltului, presiunilor si arderii etapelor. Acest comportament diferit, cu rezultate diferite, a periclitat drepturile lui Andrei, iar singura cale de a le salva a fost transparenta“, scrie Sergiu Andon.

Avocatul lanseaza apoi o serie de intrebari in legatura cu pachetul de actiuni la SC Adevarul SA, preluat de Ana-Maria Tinu joia trecuta, prin eliberarea notariala a unui certificat de mostenitor. „Domnia sa (Cristian Tudor Popescu -n.r.) sa clarifice daca a iscalit ori nu o adresa catre notari, venita ca din partea Adevarului, adresa completata cu presiuni verbale iesite din comun, care au pus Camera Notarilor Bucuresti intr-o postura proasta; mai intii au determinat-o sa forteze legea, apoi au pus-o in situatia de a se explica. Evolutia faptelor demonstreaza ca nu noi am declansat si nu noi intretinem goana dupa actiunile Adevarului. Dar de ce aceasta goana? Si de ce participa la ea dl Cristian Tudor Popescu, la mai putin de doua luni dupa momentul in care si-a cedat cu dezinvoltura actiunile? In mod normal, nu ne-ar interesa contradictia daca ea nu ar alimenta speculatiile grave care circula, si circula, dar pe care societatea Adevarul si redactia Adevarul intirzie sa le clarifice.

Ne ingaduim opinia ca nu prin tacere sint spulberate colportarile, ci prin raspunsuri raspicat negativ la intrebari cum ar fi: A stat cineva din afara societatii in spatele masivei cesiuni de actiuni? Au fost platite actiunile cu vreun imprumut gajat prin insesi actiunile? S-a platit pentru actiuni, pe linga pretul oficial, vreo prima de succes, care nu a mai ajuns decit la un cerc restrins de persoane? Se afla in spatele acestei operatiuni un controversat om de afaceri, ale carui interese economice par a fi fost favorizate si pina acum de anumite campanii publicistice? Exista o explicatie baneasca a obstinatiei cu care anumiti oameni de stat au fost tinta unor siciitoare campanii de presa? Se afla in culisele acestei actiuni si un cunoscut om politic? Exprima interesul acestuia dorinta unui mare partid de a-si aservi ziarul Adevarul. Tinde aservirea ziarului Adevarul la amutirea sau directionarea controlata a acestei tribune de lupta impotriva coruptiei si a monopolului politic“, se arata in mesajul lui Sergiu Andon. Primul termen in procesul de stabilire a filiatiei lui Andrei Iucinu va avea loc in 30 ianuarie, la Judecatoria Sectorului 1.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS