16.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalExcursie la polul inghetat si tratament criogenic la doar citeva zeci de mii de lei

Excursie la polul inghetat si tratament criogenic la doar citeva zeci de mii de lei

„Polul oltenilor“ nu are echivalent in lei; el este locul cel mai friguros din regiune si a fost descoperit, intimplator si contra cost, de citiva aventurieri. Pentru ca, la jumatatea iernii cu nameti mari si geruri naprasnice, trebuie sa ai mare curaj ca sa te incumeti sa te urci in tren si sa te duci unde te mina nevoia! Nu pentru ca te-ar paste cine stie ce pericole prin tren sau ai risca vreo amenda fabuloasa daca nu ti-ai luat bilet, dar, de cum patrunzi in „colivia“ metalica, iti dai seama ca frigul de afara pare briza calda in comparatie cu gerul din vagoane.

Daca nu mergi peste o suta de kilometri, o calatorie la „polul oltenilor“ nu te costa decit citeva zeci de mii de lei si, de foarte putine ori, pleci cu amintiri placute. De regula, racesti! Uneori, degeri de-a binelea daca ti-ai lasat acasa a doua pereche de izmene, caciula cazaceasca sau manusile imblanite.

„Iti ingheata sufletul in tine! Uitati-va si dumneavoastra: geamurile sint inghetate bocna pe interior si nu se inchid, pe jos este numai zapada si apa, iar caloriferele… nici nu mai sint, daramite sa mai functioneze! Pe ce dai banii astia?! Astea sint conditii?!“, se revolta Marin Firanescu, un calator vinat de frig, care se aventurase marti dimineata sa vina cu personalul de la Calafat la Craiova. Cu bruma la nas, ceilalti calatori se urneau cu greu, fiind atenti sa nu alunece pe gheata din vagoane.

„Nu zic sa fie cald ca-n Intercity, ca, vorba aia, nu merge el, Intercity, pe toate drumurile si nici n-ai bani de dat pe confort clasa intii, da’ macar o adiere de confort civilizat! Vara e cald de mori, iarna, ger de crapa pietrele. Chiar nu s-a schimbat nimic in afara de tarife?! Daca stiam ca se circula asa, mai bine luam o masina de ocazie sau veneam la primavara!“, a spus un calator rapus de gerul din vagoane si totodata bucuros ca, de data asta, a scapat de „criogenie“.

La Craiova, toate trenurile au caldura!

Conducerea Regionalei CFR Craiova spune ca toate trenurile sint incalzite pe timp de iarna si ca trenul personal cu flori de gheata la geam, care a circulat marti, e doar un caz izolat si… ghinionist!

„O sa facem o cercetare ca sa vedem ce s-a intimplat atunci, dar noi am insistat pe incalzire si pe iluminat. In august- septembrie anul trecut, am cheltuit sute de milioane pentru asa ceva. E adevarat ca vagoanele de la trenurile personale sint vechi si necesita investitii mari ale ministerului, dar nici vorba sa nu fie deloc incalzite“, a precizat Octavian Papa, directorul regionalei. Sefii regionalei n-au scos din calcul nici rea- intentia unor persoane, suparate de faptul ca, prin desfiintarea Postului de revizie de la Calafat, trenurile ar pleca pe traseu, chipurile, „nepregatite“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS