14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalOperele lui Brancusi - batjocorite in lipsa unei legislatii clare in domeniu

Operele lui Brancusi – batjocorite in lipsa unei legislatii clare in domeniu

Coloana Infinitului a ajuns reclama la pastile pentru potenta

Dupa ce a aparut pe pachete de tigari si pe timbre de bauturi alcoolice, iar un prefect a vrut sa-si faca o copie in curtea fabricii sale, Coloana Infinitului a ajuns pe cutiile de medicamente pentru potenta. Motivul – ambiguitatea legislativa, care face ca dreptul de autor asupra acestei opere unice sa fie pasat de la o institutie la alta.

Imaginea operelor lui Constantin Brancusi a fost utilizata in ultimii ani pentru tot felul de produse, fara a se cere acordul nimanui. Coloana Infinitului pare sa fie preferata de comerciantii care se folosesc de imaginea sa pentru a-si vinde mai bine produsele. Opera lui Brancusi a aparut pe carti postale, pe calendare, pachete de tigari si sigle de organizatii si partide politice. Ea a fost utilizata chiar de Ministerul Finantelor pe timbrele care se aplica bauturilor alcoolice. Ultima inventie a comerciantilor l-ar face insa pe Brancusi sa se rasuceasca in mormint. Imaginea Coloanei Infinitului a aparut pe cutiile de medicamente „Masculin“, care au ca efect cresterea potentei. Pastilele sint produse de Laboratoarele Medica din Bucuresti.

„Legea nu e clara si asta este nivelul nostru de cultura“

Primaria Tirgu Jiu, proprietara operelor din municipiu ale lui Constantin Brancusi, nu poate lua nici o masura cu cei care folosesc imaginea acestora. De citeva luni, primaria este in proces cu organizatia VISARTA, privind dreptul de autor asupra operelor lui Brancusi. Dupa ce reusise sa obtina 3.000 de dolari de la Coca-Cola, pentru folosirea imaginii Coloanei Infinitului intr-un spot publicitar, administratia din Tirgu Jiu a fost instiintata de Oficiul Roman al Dreptului de Autor ( ORDA) ca nu are drept de autor asupra operelor brancusiene, iar acest drept este revendicat de cetateanul canadian Theodor Nicole. Mai mult decit atit, primaria a fost tirita acum intr-un proces prin care i se cere de catre cetateanul canadian returnarea banilor primiti de la Coca-Cola.

„Cit timp va dura procesul, noi nu putem face nimic. Nu putem lua masuri cu cei care folosesc astfel de imagini pentru ca ORDA ne-a spus ca nu avem dreptul de autor asupra acestor opere“, a precizat primarul Florin Circiumaru. Sculptorul Paul Popescu, seful Centrului de Cultura si Arta „Constantin Brancusi“, este de parere ca asemenea situatii vor continua sa apara atita timp cit legea va fi ambigua. „Legea nu e clara si asta este nivelul nostru de cultura. Avem o opera extraordinara si, in loc sa o punem in valoare, o minimalizam“, a spus Paul Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS