10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Diverse

Gorjenii aleg sa petreaca Revelionul in statiunile balneoclimaterice / Dupa un Craciun sarbatorit in sinul familiei, gorjenii incep sa se orienteze pentru petrecerea Revelionului. Cei care nu doresc sa ramina acasa au inceput sa studieze ofertele agentiilor de turism. Cele mai tentante s-au dovedit in acest an statiunile balneoclimaterice, unde petrecerea Anului Nou, cu masa festiva inclusa, costa in jur de patru milioane de lei. „Pentru ca majoritatea cabanelor din Gorj nu sint cotate sau sint cu circuit inchis, turistii s-au orientat catre statiunile din tara. Cele mai multe solicitari s-au inregistrat pentru Olanesti, Calimanesti-Caciulata si Herculane. Avem citeva solicitari si pentru Grecia si Italia“, a spus Laura Dragu, director de agentie de turism. Casele taranesti din Gorj incluse in circuitul agroturistic sint din ce in ce mai putin solicitate. Explicatia, spun agentii de turism, sint conditiile pe care le pot oferi taranii care s-au apucat de o asemenea afacere. „Turistii din Bucuresti care veneau la Baia de Fier, Novaci si alte localitati unde se practica agroturismul s-au obisnuit cu conditiile de la Bran si incep sa prefere aceasta zona, unde nu mai sint locuri libere din noiembrie. Anul acesta, in Gorj, au cerut bilete in gospodariile taranesti mai putini turisti decit anul trecut“, a spus Cecilia Popescu, reprezentanta unei agentii de turism din Tirgu Jiu.

(C.C.)

Slujba la Manastirea Vodita / Peste 200 de credinciosi au participat a doua zi de Craciun, cind Biserica Ortodoxa a prazmuit soborul Maicii Domnului si pe Sfintul Nicodim de la Tismana, la slujba de la Manastirea Vodita, situata la 15 kilometri de municipiul Drobeta Turnu Severin. Dupa ce a ridicat acest lacas de cult, Sfintul Nicodim a fost nevoit sa paraseasca biserica si sa se refugieze pe Valea Tismanei, unde a ridicat Manastirea Tismana. Aici a murit in anul 406, pe 26 decembrie, fiind ingropat chiar linga manastire.

(F.L.)

Seful OJPC a primit cereri de angajare pe sub usa / In zilele de Craciun, pe adresa Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului(OJPC) Gorj au sosit mai multe cereri pentru angajare. Negasind pe nimeni in biroul lui Ion Tudor, seful OJPC, solicitantii au strecurat hirtiile pe sub usa. „Mi-au venit cereri de angajare pe sub usa. S-a marit organigrama, dar nici macar eu nu stiu cu cite posturi. Nici nu am plecat bine, ca au si inceput sa vina“, a spus Ion Tudor. In acelasi timp, pentru a-si inregistra actiunile de control, OJPC Gorj si-a achizitionat o camera video performanta, in valoare de 18.500.000 de lei.

(E.M.)

Datorii la fondul de somaj / Agentia de Somaj Mehedinti are ca principala prioritate colectarea fondurilor la bugetul pentru asigurarile de somaj, avind in vedere ca din acesti bani se asigura protectia sociala. Potrivit directorului agentiei, Iustin Florescu, veniturile totale prognozate pentru acest an au fost realizate. Cu toate acestea, exista insa si agenti economici care au beneficiat de esalonari la plata datoriilor catre bugetul fondului de somaj. Exploatarea Miniera Mehedinti inregistreaza o datorie de 50% din totalul debitelor la fondul de somaj. Pentru recuperarea datoriilor, in acest an, agentia a facut doua plingeri penale pentru stopaj la sursa, insa pina la aceasta data nu s-a ajuns la nici un rezultat concret.

(F.L.)

Cadouri pentru copiii din centrul de plasament / Campania umanitara organizata de Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera(IJPF) Mehedinti, cu ocazia Sarbatorilor de iarna, a continuat, reprezentantii institutiei oferind cadouri pentru 32 de adolescenti, cu virste intre 18 si 24 de ani, din Centrul de Plasament nr. 2 din Drobeta Turnu Severin. Politistii de frontiera mehedinteni vor oferi, in zilele urmatoare, ajutoare constind in produse alimentare la 40 de famii, cu venituri reduse, din zona de responsabilitate a inspectoratului. Trupa de colindatori a inspectoratului a oferit un program de colinde in redactia Gazetei de Sud si a Radio Sud Severin. „Le dorim tuturor mehedintenilor cit mai multe bucurii si ii asiguram ca politistii de frontiera vor fi la datorie si de Sarbatori“, a spus inspector principal Mariana Cenea, purtatoare de cuvint a IJPF Mehedinti.

(F.L.)

Peste 1.000 de persoane depistate muncind la negru / Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Olt a depistat in 2002 1.076 de persoane muncind fara forme legale la 730 de firme controlate. Cifra firmelor care au fost gasite in neregula reprezinta un sfert din totalul societatilor verificate in acest an. 414 persoane au fost identificate muncind in cadrul unor societati comerciale din comert si 122 in prestari de servicii. Pentru neregulile constatate au fost aplicate amenzi contraventionale in valoare de 2,7 miliarde de lei.

(M.M.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS