15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Mosul“ taximetrist e pirat!

„Mosul“ taximetrist e pirat!

Patronii firmelor craiovene de taximetrie ne promiteau saptamina trecuta, neoficial, mentinerea tarifelor pe ceas si de Sarbatori. Si

s-au tinut de cuvint. Nimeni nu ne-a avertizat insa ca nu vor mai fi ceasuri. Asa se face ca, in seara de Craciun, multi petrecareti aflati pe strada au avut surpriza sa constate ca majoritatea taximetristilor, angajati la firme cu pretentii, se unisera in cuget si simtiri cu piratii cu care lumea s-a obisnuit, mai mult sau mai putin, sa-i ocoleasca.

In drum spre sau de la vreo chermeza, oameni rebegiti de frig au incercat din greu sa gaseasca un taxi liber care sa-i duca la destinatie. Dupa 20 de minute de asteptat in vreo statie de taximetre, nu mica le-a fost mirarea unora sa constate ca soferii aveau pretentii.

„Nu iau mai mult de doi insi in masina, ca uite, mai vin colegi! Si nu dau drumul la ceas! Eu fac pretul! Daca va convine, bine, urcati, daca nu, mai asteptati!“

Cam asa erai intimpinat in Seara Sfinta de cei mai multi taximetristi care, in caz ca nu cadeai la intelegere, preferau sa te ignore si sa astepte in statie vreun client mai „darnic“ sau mai grabit. O banala cursa de 15.000 de lei, cu bacsisul inclus, ajunsese la cel putin 40.000 de lei. Si cum toti trebuie sa manince o piine, regula cu „nu mai mult de doua persoane“ ii obliga pe cei care mergeau in acelasi loc sa faca front separat si sa plateasca nemteste. Ca multi potentiali clienti s-au lipsit de asa „servicii“, e lesne de inteles. Ridicindu-si fularele la nas si cu glugile in cap, oameni simpli care se hotarisera cu greu sa plece de acasa in favoarea unei vizite la rude sau la prieteni si-au jurat in barba ca nu mai pleaca niciodata de acasa.

„Noi rar plecam la petreceri de Sarbatori. Nicaieri nu-i mai bine ca la tine acasa. Anu’ asta am zis sa mergem si noi pe la nepoti, ca si-asa ii vedem rar! Da’ asa ceva noi n-am mai vazut! Sa stea cu masina linga tine, sa nu te bage in seama, fiindca nu vrei sa-i platesti cursa de trei ori! Numai la noi se poate intimpla asa ceva! Nu mai plec de-acasa, de-as sti ca mor de dorul copiilor! Daca vor sa ne vada, sa vina ei, ca pe mine ma doare sufletul sa ii ingras pe taximetristi din pensia mea. Mai bine le dau banii nepotilor si eu merg pe jos!“, se catranise, pe buna dreptate, un pensionar care nu si-a putut permite luxul de a-si duce sotia acasa repede si confortabil.

Cazul batrinilor de mai sus nu este singular, dar nici nu poate generaliza activitatea tuturor soferilor de taxi care au lucrat de Craciun.

„Eu ii inteleg pe astia de nu dau drumul la ceas! Ii inteleg ca le e foame, da’ nu sint de acord cu ei! Eu am dat drumul la ceas la toate cursele, vedeti, ca si-acuma, ca e multa lume saraca! Nu m-am dus in zone dubioase. Ca nu toti stiu ca e sarbatoare si n-au voie sa pacatuiasca. N-am vrut sa mor in seara de Craciun, pentru douaj’de mii!“, povestea un taximetrist corect, in fata caruia nu ne-am declinat identitatea de reporteri. Pentru noaptea de Revelion se pare ca tarifele vor fi tot negociabile. Mai bine inrosesti telefonul incercind sa-ti faci comanda de un taxi echipat cu ceas decit sa intri in noul an jecmanit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS