11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPunctele termice din Turnu Severin vor fi preluate de Termocentrala ROMAG

Punctele termice din Turnu Severin vor fi preluate de Termocentrala ROMAG

La facturi de 34-37 miliarde lei, incasarile nu depasesc 10 miliarde de lei

Termocentrala ROMAG Drobeta Turnu Severin va continua demersurile pentru preluarea in administrare a punctelor termice din municipiu.

La sfirsitul acestui an, consiliul local a aprobat preluarea, cu titlu experimental, a punctelor termice apartinind unor unitati de invatamint.

Directorul Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare, Rodin Traicu, a precizat ca astfel costurile de furnizare a agentului termic ar fi considerabil mai mici.

„Sintem de parere ca noi putem sa facem mult mai multe investitii, ceea ce ar insemna mai putine pierderi si, implicit, costuri pentru gigacalorie mult mai mici. Eforturile noastre pentru modernizarea instalatiilor si pentru reducerea costurilor de productie a agentului termic nu vor avea nici o finalitate, daca nu vor fi corelate cu partea de distributie“.

Cresterea datoriilor a dus la perturbari in activitatea RAAN

Punctele termice din Drobeta Turnu Severin se afla, in prezent, in administrarea Regiei Autonome LOTUS, care inregistreaza datorii de zeci de miliarde de lei catre Termocentrala ROMAG de la Halinga.

„La o factura lunara de 34-37 de miliarde de lei, incasarile sint sub 10 miliarde de lei. Cresterea acestor datorii, in mod inadmisibil, a dus la perturbari in activitatea RAAN, care are un contract cu Compania Nationala a Lignitului pentru furnizarea carbunelui. Desi s-a ajuns la un punct extrem de critic, se exclude posibilitatea ca agentul termic sa fie oprit, iar populatia sa aiba de suferit. Stocurile sint corespunzatoare si vom trece si aceasta iarna cu bine“, a precizat Rodin Traicu.

Termocentrala ROMAG Drobeta Turnu Severin are in prezent cel mai redus pret al gigacaloriei din tara, fiind cotata cea de-a patra termocentrala de sistem. Severinenii nu platesc insa mai putin la intretinere, deoarece la pretul de productie al ROMAG TERMO, Regia Autonoma LOTUS adauga costurile de distributie catre populatie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS