15.1 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalInspectorii de la Protectia Consumatorului au retras de pe piata 1,8 tone de vin

Inspectorii de la Protectia Consumatorului au retras de pe piata 1,8 tone de vin

Vinuri de calitate proasta si al caror continut nu corespunde cu eticheta au invadat piata mehedinteana in perioada Sarbatorilor de iarna. Aceasta a fost concluzia inspectorilor Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Mehedinti, care au efectuat o actiune inopinata miercuri, ce a vizat verificarea si controlul calitatii vinului si a modului de comercializare. Au fost verificate trei depozite angro si o unitate care comercializau vin Jidvei, Feteasca Regala, cu tarie 11,5%, imbuteliat de SC JIDVEI SRL, vin de masa Il Conte, cu buchet de Zoresti si Buciumeni, 8,5% tarie alcoolica, imbuteliat de casa de vinuri Vernesti 2000 SA, si vin Chateau Cotnari. S-au controlat 1.942 de litri de vin, in valoare totala de 39,8 milioane de lei, fiind constatate abateri de informare-etichetare la 1.872 de litri de vin, in valoare de 32,5 milioane de lei. „Principalele abateri constatate la produsele retrase de la comercializare au fost neinscriptionarea pe eticheta a adresei producatorului, respectiv strada si numarul, nementionarea tipului de vin, in functie de continutul in zaharuri, la sortimentul Chatteau Cotnari, si nemarcarea volumului nominal la sortimentul Il Conte. Am retras de la comercializare intreaga cantitate de vin cu aceste deficiente“, a spus Anastasia Horhoianu, inspector-sef adjunct al OJPC Mehedinti.

Atentie la vinul cu gust de otet si cu miros de mucegai!

Pentru neregulile constatate, inspectorii au aplicat si doua sanctiuni contraventionale, in valoare de patru milioane de lei. Totodata, acestia le recomanda consumatorilor ca, mai ales in perioada Sarbatorilor, cind piata este suprasolicitata de astfel de produse, sa fie atenti la produsul cumparat. „Sint improprii consumului vinurile comercializate in ambalaj individual, care prezinta aspect tulbure, depuneri, care au in continut impuritati, iar ambalajul in care se comercializeaza nu este etans.

De asemenea, defectele vinurilor in vrac pot fi usor depistate dupa gustul otetit si miroase a mucegai de doaga sau are alte mirosuri straine. Mai mult, acest tip de vin isi schimba culoarea, in contact cu aerul, in cazul in care este de calitate inferioara“, a precizat Anastasia Horhoianu. De asemenea, consumatorii trebuie sa fie atenti la etichetele de pe sticlele de vin, care trebuie sa cuprinda denumirea produsului, marca producatorului, sortimentul, podgoria, continutul net, concentratia alcoolica si data imbutelierii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS