12.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTemutul Cimino, escrocat dintr-un condei

Temutul Cimino, escrocat dintr-un condei

Escrocheriile imobiliare sint in continuare o sursa sanatoasa de bani pentru teparii Craiovei, chiar daca mijloacele de incalcare a legii au evoluat in ultimii ani spre asa-numitele inginerii financiare. Pina la urma, nici cele mai celebre figuri ale afacerilor ilicite nu pot ramine indiferente la citeva zeci de mii de dolari – costul mediu al unei locuinte – suma cu care se pot lesne plati citeva datorii de piata neagra a capitalului sau, lucru absolut necesar in eventualitatea unor zile mai grele, se pot trece in solda citeva nume grele din politie sau magistratura. Daca ar exista o tipologie a tepelor imobiliare, teoreticienii acestui tip de afaceri ar deosebi doua categorii majore de asemenea afaceri: unu – sa vinzi o casa de doua sau mai multe ori si doi – sa vinzi o casa care nu e a ta.

Ca studiu de caz pentru cea de-a doua categorie, propunem patania Angelei Dragan, o pensionara din Craiova. Femeia a mostenit un imobil si 420 mp de teren pe strada Cimpia Islaz, la numarul 44. Casa fusese nationalizata in 1950 si, dupa cutremurul din martie 1977, trecuta in patrimoniul Intreprinderii de Reparatii Fond Locativ Craiova. Dupa Revolutie, povestea casei trebuie urmarita pe doua planuri. Pe de o parte, avind in vedere demersurile facute de familia Dragan pentru a intra in proprietatea bunului, iar pe de alta, tinind cont de privatizarea IRFL si de sinuosul traseu al patrimoniului acestei societati.

„In 22 mai 2000 am intrat in posesia terenului din strada Cimpia Islaz nr. 44, printr-o decizie irevocabila a Curtii de Apel Craiova“, spune mostenitoarea Angela Dragan. „La citeva zile dupa aceasta, la notarul public Marinela Tudor s-a autentificat un act prin care SC IRFL SA, reprezentata de un anume Gabriel Bulai, vinde activul din Cimpia Islaz 44, adica imobilul meu, catre SC ROM ECONOMIC BOOM, contra a 105.000.000 de lei.“ Tranzactia este una cel putin dubioasa, fie si pentru simplul motiv ca IRFL SA si ROM ECONOMIC BOOM aveau acelasi sediu, in strada Fratii Buzesti nr. 33.

Din acest moment, familia Dragan ajunge sa nu mai stie cu cine sa se judece pentru intrarea efectiva in posesia casei, cu atit mai mult cu cit IRFL Craiova este absorbit de o societate din Lupeni, numita tot SC IRFL SA, care, la rindul ei, este absorbita in 2001 de SC STIRA SA. Si, parca pentru a nu se inchide cercul, la STIRA, actionar majoritar este, fireste, ROM ECONOMIC BOOM…

Jurista care i-a dat teapa temutului Cimino

Pentru a sterge definitiv urmele posesorilor imobilului, in 26 iunie 2001, ROM ECONOMIC BOOM vinde casa din Cimpia Islaz unei persoane fizice, anume Fanel Trandafir, din Craiova, contra sumei de 100.200.000 de lei. Poate ca asta n-ar insemna prea multe daca Fanel Trandafir n-ar fi unul si acelasi cu celebrul Cimino, una dintre cele mai celebre persoane ale lumii interlope craiovene. Reprezentant pentru ROM ECONOMIC BOOM la semnarea contractului cu Cimino este Cristina-Simona Craciunoiu, jurista societatii craiovene. Este usor de inteles ca, dat fiind proprietarul incert al bunului vindut, jurista Craciunoiu a urmarit de la inceput pacalirea cumparatorului. Mai mult, in contractul incheiat, vinzatorul – prin reprezentantul sau Cristina Craciunoiu, declara:

„Eu, societatea vinzatoare, declar sub sanctiunile prevazute de art. 292 Cod Penal, privind falsul in declaratii, ca activul ce formeaza obiectul prezentului contract […] nu formeaza obiectul nici unui litigiu la instantele judecatoresti.“

Angela Dragan explica de ce aceasta declaratie este una mincinoasa:

„Dupa 2000, am continuat sa ne judecam cu IRFL Craiova, pentru ca si ei aveau un act de proprietate asupra terenului, act care era lovit de fapt de nulitate. La termenele din 30 noiembrie 2000, 19 aprilie si 15 iunie 2001, IRFL Craiova si, apoi, IRFL Lupeni au fost reprezentate de aceeasi jurista Cristina Craciunoiu. Practic, la 15 iunie 200, ea este consemnata ca fiind prezenta la judecarea unei cauze legate de imobilul din Cimpia Islaz nr. 44, iar la citeva zile, lovita de amnezie, jurista declara ca imobilul nu face obiectul nici unui litigiu.“

Cristina Craciunoiu are bodyguarzi

Angela Dragan spune ca noul „proprietar“ al casei, Fanel Trandafir, a fost un cumparator de buna-credinta. „Desi auzisem despre el tot felul de lucruri rele, Fanel Trandafir nu s-a purtat deloc urit cu mine. Credeam ca o sa scoata sabia si prima data m-am dus la el insotita de citeva rude. Cind colo, Cimino mi-a vorbit foarte frumos si chiar a fost de acord sa nu ocupe terenul pina la incetarea litigiului“, spune Angela Dragan, care a si formulat la Parchetul de pe linga Judecatoria Craiova o plingere penala impotriva Cristinei Craciunoiu, acuzata de comiterea infractiunii de fals in declaratii.

Pentru o cit mai buna informare a cititorului, am incercat sa obtinem si punctul de vedere al Cristinei Craciunoiu, cu care am stabilit, telefonic, o intilnire la biroul sau. Cind am ajuns insa, am avut surpriza sa fim asteptati la usa de doi bodyguarzi, genul de oameni care nu stiu prea multe. Cu un limbaj semiarticulat, specific periferiei Bratovoiestilor, acestia ne-au explicat ca jurista Craciunoiu nu ne mai poate primi si ca orice insistenta ar avea efecte negative asupra membrelor inferioare. Pina la urma, a fost si acesta un soi de raspuns la nelamurile noastre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS