13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimaria Drobeta Turnu Severin a impartit locuintele sociale dupa bunul plac

Primaria Drobeta Turnu Severin a impartit locuintele sociale dupa bunul plac

• Punctajele au fost calculate in mod preferential • Pentru doua familii, adeverintele salariale nu au fost luate in calcul

Pentru 70 de familii din Drobeta Turnu Severin, Sarbatorile de iarna din acest an vor fi dintre cele mai frumoase, dupa ce se vor muta in casa noua, ocupind apartamentele construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) si repartizate de primarie in ultimele zile. Pentru alte doua familii insa, Sarbatorile vor insemna si in acest an o camera rece de camin, pe care le-a repartizat-o municipalitatea, dupa ce au fost evacuate din locuintele revendicate de proprietari. Pentru acesti oameni, regulile jocului au fost, se pare, altele.

Familiile Gaspar Nicolae si Ciopraz Ioana, din Drobeta Turnu Severin, numara impreuna noua persoane si se considerau indreptatite sa primeasca una dintre locuintele sociale puse la dispozitie de primarie, o data cu darea in folosinta a primelor apartamente construite la sensul giratoriu de pe Calea Craiovei; cu atit mai mult cu cit modul in care era stabilit punctajul le dadea mari sanse sa se mute in casa noua. Chiar viceprimarul Ilie Pisoi anunta ca prioritate la repartitie vor avea familiile evacuate din locuintele revendicate de fostii proprietari. O conditie esentiala pentru ocuparea unui apartament nou, a carui valoare se ridica la peste un miliard de lei, a fost ca viitorii chiriasi sa fie salariati si sa aiba posibilitatea sa-si plateasca utilitatile si chiria lunara.

„Ne-au trimis la distanta de oras, de parca am fi ciumati“

Pentru familiile Gaspar si Ciopraz, adeverintele salariale nu au fost luate in considerare si, in aceste conditii, li s-au repartizat locuinte la Gura Vaii, localitate aflata la 7 kilometri de municipiul Drobeta Turnu Severin. Considerindu-se nedreptatite si avind in ingrijire copii minori, cele doua familii au ramas sa locuiasca in continuare in caminul Liceului nr. 4. „Am prezentat cele doua cupoane de pensie, de cite 1,950 milioane de lei si respectiv 930 de mii de lei, dar nu ne-au trecut la rubrica venituri decit o simpla linie. Am avut somatie de executare silita, din data de 25 mai 2001, de pe strada Aurelian nr. 80, din Drobeta Turnu Severin. Am stat atitia ani in municipiu si acum ne-au trimis la distanta de oras, de parca am fi ciumati. A intrat in acele apartamente si cite o singura persoana, desi noi sintem destui in casa. Ne-am bucurat ca face primaria ceva pentru noi si ca de Sarbatori avem o casa, dar nu am fost printre cei alesi. Au avut altii bani sa se mute in casa noua; noi vom sta tot in caminul in care am stat si pina acum“, a spus Nicolae Gaspar.

„E o mare nedreptate, dar asa se intimpla cind nu ai pe cineva «sus»“

Nici in cazul familiei Ciopraz, repartizarea unei locuinte nu s-a facut in conditii legale. Mult mai grav este faptul ca in acest caz, in lista cu persoanele carora li s-a aprobat repartizarea locuintelor sociale, aceasta familie apare ca nefiind evacuata din locuinta si fara nici un venit. „Am fost evacuati din locuinta pe 11 iunie 2001, dar in lista nu s-a trecut acest lucru. Mai mult, am prezentat adeverinte de salariat, din care rezultau salarii de 2,7 milioane de lei net, la data de 29 noiembrie 2002, si de 2,5 milioane lei, pentru sotie, dar nu s-au trecut nici veniturile noastre. E o mare nedreptate, dar asa se intimpla cind nu ai pe cineva «sus», care sa te sustina. Consilierii municipali severineni au recunoscut, la ultima sedinta, ca „se mai pot face si greseli, in acordarea locuintelor“. Cind aceste greseli sint voite si contravin intereselor cetatenilor, lucrurile sint insa mult mai grave, iar vinovatii va trebui sa raspunda cel putin moral in fata familiilor nedreptatite.

Potrivit viceprimarului Ilie Pisoi, repartizarea locuintelor s-a facut in baza unor criterii bine stabilite: „A fost un punctaj, pe baza caruia comisia alcatuita la nivelul Primariei Drobeta Turnu Severin a calculat si a stabilit cine este indreptatit sa primeasca o astfel de locuinta. Desigur, in astfel de cazuri apar si nemultumiri. O data cu darea in folosinta, la jumatatea anului viitor, a apartamentelor care se construiesc acum in zona de centura a municipiului, vom putea sa rezolvam si mai multe din aceste situatii sociale“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS