14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPovestea europorcului

Povestea europorcului

Taranii din Ghindeni au primit ieri-dimineata o informatie bomba: romanii nu mai au voie sa taie porcul de Craciun. Metoda de sacrificare care trebuie folosita de acum inainte, in conformitate cu normele Uniunii Europene privind protectia animalelor, va fi gazarea, impuscarea sau electrocutarea. Mai mult decit atit, potrivit acelorasi legi, taranii vor fi obligati sa se comporte cu blindete cu dobitoacele, sa nu le bruscheze, sa nu le imobilizeze cu funii sau cu sirma si sa nu le atirne inainte de ucidere. Revoltati, taranii s-au strins la sfat sa-si apere traditia, pentru ca „porcul nu-i porc daca nu-l tai“. Totusi, directivele UE i-au cam pus un pic pe ginduri…

Nea Gita din Ghindeni are 61 de ani si de cind se stie taie porci. Cind a primit vestea, tocmai il pirlea pe Ghita. Omul a ramas cu cutitul in mina, uitindu-se prostit la animalul sacrificat: „Pai si acu’ ce sa fac, domne, ca-l taiai!“. Capul familiei, Papa, se trezise cu noaptea in cap si cu toate neamurile adunate in jurul lui, facuse ce face tot romanul de cind se stie. Ascutise brici cutitul – incercindu-l chiar cu degetul – fugarise un pic animalul prin curte, spre distractia nepoatelor, apoi, cu indeminare si cu ajutorul fiului lui, Constantin, il priponise pe Ghita cu niste legaturi din sirma si lemne, mesterite chiar de el.

„Pai, altfel, cum sa-l prind, el e prost sa stea?“ Legat fedeles de picioare, incercuit din toate partile, Ghita a primit lovitura fatala. Dupa citeva minute de agonie, animalul a decedat. Familia l-a urcat pe masa si, incalzita cu doua-trei pahare de vin, a inceput sa opereze pe cadavrul lui Ghita: pirlire, razuire, oparire, transare. Si totul, in ritm de muzica populara, asa cum ii sta bine romanului inainte de Craciun.

„Cred ca trebuie sa se implice si guvernul in aceasta problema“

„Aia de la UE sint mai prosti decit noi, cum sa adorm porcul? Eu am incercat o data, asa, de proba, cu tuica, sa vad ce face. N-a avut nici pe dracu, nici nu s-a ametit. Zburda porcul… si noi dupa el, ca prostii. Il taiem de Anul Nou daca asteptam sa adoarma!“, zice nea Gita, sperind ca „aia de la UE“ nu vorbesc serios.

„Sa ne spuna ei cu ce sa-l adormim! Ca, daca ar fi sa cumparam tranchilizante si pusca, unde am ajunge? Ce s-a ales, domne, de tara asta? Auzi, sa tai porcul stiintific!“, zice tinarul Papa, feciorul lui nea Gita. „Pai l-am cumparat pe Ghita de mic, l-am crescut, l-am facut sanatos (n-are trichineloza!) si acum, sa-i dam cu gaz pe la nas sau sa-l electrocutam? Pai nu-i pacat?…“ , se intreaba Maria Papa, speriata de intrarea porcilor in rindul lumii civilizate.

La o adica, daca e ordin, nea Gita ar incerca varianta cu monoxid de carbon, ca partea cu scaunul electric ii e cam peste mina. Desi, daca s-ar gindi mai bine, nici citeva tuburi de diazepam n-ar fi tocmai rele, dar problema e ce face mai departe, ca singele animalului trebuie sa se scurga cumva. Apoi, daca se strica gustul muschiuletului?…

Prins si el de problema, vecinul Oprea analizeaza o varianta la care cei de la UE, culmea, nu s-au gindit: spray-ul paralizant. „Oare om avea voie? Ca nici nu e scump. Dar nu se strica bunatate de sorici? In fine, ramine sa mai analizam. Cred ca ar trebui sa se implice si guvernul in aceasta problema…“

Veterinarul ar scoate pistolul

Pina sa ajunga pe masa guvernului, dilema soriciului a ajuns in biroul primarului Marin Motoi. Pusi in fata unei astfel de probleme spinoase, edilii comunei au dezbatut intr-o sedinta restrinsa legea propusa de UE. Primarul a admis in cele din urma ca importanta acestei probleme nu este deloc de neglijat, iar el, din functia in care se afla, trebuie sa se gindeasca serios la binele comunitatii. Dilema a fost solutionata pe moment de tehnicianul veterinar Ilie Nicola, devenit ad-hoc consilier pe probleme de porci: „Domnii mei, dupa 13 ani de experienta intr-un complex industrial, pot sa afirm, in cunostinta de cauza, ca solutia cea mai buna este glontul. Eu cunosc toata ierarhia porcilor. Personal, mi-as dori o arma cu care sa anihilez porcul. Pistolul electric nu e bun, face carnea proasta… Cum e mai bine pentru porc? Impuscarea, asta este solutia“.

Cum pina la Craciun mai sint citeva zile, taranii isi sacrifica in continuare porcii dupa vechile cutume. Dar nu pot sa nu se gindeasca ingrijorati la faptul ca acum, cu extinderea asta a Uniunii Europene, chiar si ei risca sa cada de pe marginea traditiei in prapastia civilizatiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS