17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLegea 416 - „Mosul“ saracilor

Legea 416 – „Mosul“ saracilor

Banii alocati de guvern pentru plata venitului minim garantat, conform Legii 416, nu au fost suficienti in judetul Dolj. Daca in mediul rural situatia este destul de buna, platile fiind la zi in citeva comune care si-au gestionat mai bine fondurile, in Craiova exista numerosi beneficiari nemultumiti deoarece nu si-au primit banii. Incepind de marti, sediul Serviciului de ajutor social din cartierul Lapus a fost luat cu asalt de oameni. Motivul il constituie anuntul afisat in cadrul institutiei: „Plata ajutorului social pentru lunile iulie si august 2002 se va face in zilele de 17, 28, 29 decembrie a.c., pentru toate literele de la A la Z“.

A inceput de marti

Inca de la primele ore ale diminetii de marti, zeci de persoane s-au adunat la intrarea din spate a institutiei, asteptind nerabdatoare sa intre in posesia banilor cuveniti:

„Azi (ieri-n.r.) este a doua zi cind vin. Si tot nu cred ca am vreo sansa sa-mi iau banii. Ia, uitati-va ce e aici. Eu sint operata de curind si nu pot sa intru intre oamenii astia, ca ma omoara“, se plingea una dintre femeile care stateau in afara gardurilor de fier amplasate la intrarea in cladire pentru a mentine ordinea. Multi dintre beneficiarii venitului minim garantat, mai curajosi sau poate disperati, s-au incumetat totusi sa intre in sirul de oameni incadrati de gardurile de fier si de gardieni. Bineinteles ca s-au intimplat si evenimente neplacute. O femeie a fost nevoita sa apeleze la Serviciul de ambulanta pentru copilul ei in virsta de sapte luni, care lesinase.

„Ce-i in mina nu-i minciuna!“

Pentru cele 4.494 de persoane beneficiare ale Legii 416, au mai fost alocate, pentru plata pe doua luni, trei miliarde si jumatate de lei. Chiar daca banii cuveniti nu le acopera nici pe jumatate cheltuielile lunare, oamenii s-au grabit sa-si ridice drepturile pecuniare pentru ca, spun ei, „ce-i in mina, nu-i minciuna!“. „Si cine stie cind ne vor mai da alti bani. Macar de Sarbatori sa avem bani de piine, daca de alte bunatati nu sint! Banii astia sint <<Mosu’>> nostru!“, a spus o persoana care beneficiaza de prevederile Legii 416.

„In prezent, in Craiova sint in plata 1.600 de dosare, dupa ce alte 135 au fost suspendate, principalul motiv fiind neprezentarea beneficiarilor la programul de munca in folosul comunitatii“, a precizat Elena Trifu, sef Serviciu ajutor social. Platile efectuate in aceste zile sint ultimele pe acest an pentru ca, incepind cu 20 decembrie, institutia intra in vacanta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS