9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Ia-ma cu tine acasa macar de Craciun!“

„Ia-ma cu tine acasa macar de Craciun!“

• Elevii si-au pus la bataie banii de buzunar si au facut 84 de pachete pentru micutii abandonati • Pentru unii dintre copii, Mos Craciun a venit pentru prima data in viata lor

Elevii mai multor clase ale Colegiului National „Spiru Haret“ din Tirgu Jiu au facut ieri daruri de Craciun tuturor copiilor din Centrul de Plasament Novaci. Tinerii au strins cinci milioane de lei, iar apoi, cu ajutorul profesorilor, au facut rost de un autocar cu care au dus cadourile micutilor abandonati.

„A fost ideea elevilor care au vrut sa le faca o bucurie acestor copii. Nu am vrut sa trimitem cadourile, ci sa le ducem personal pentru a le cinta si citeva colinde“, a spus profesorul Ion Pinta. Ajunsi la centrul de plasament, elevii au pus cadourile sub pomul de iarna si au cintat colinde impreuna cu copiii. „Este o initiativa mai putin obisnuita. Am mai primit cadouri de la oficialitati, de la partide politice, dar de la elevi care au virsta unora dintre copiii nostri nu am mai primit astfel de daruri“, a spus Gheorghe Porumbel, directorul Centrului de Plasament Novaci.

„Acasa nu venea niciodata Mos Craciun“

Centrul de Plasament Novaci gazduieste 84 de copii de toate virstele. Cei mai mici au doar doi ani, iar cei mai mari sint deja la liceu. Pentru micutii veniti recent in acest centru, Mos Craciun a venit pentru prima data. Denisa si Cosmina sint de mai multi ani la casa de copii, unde au ajuns impreuna cu alti doi frati ai lor. Cele doua surori nu se despart nici o clipa. Denisa are opt ani si de cind a ajuns la centrul de plasament si-a luat in serios rolul de mama pentru sora sa, Cosmina, care nu are decit trei ani.

„E sora mea mai mica si nu stie cine e Mos Craciun. Eu stiu ca Mos Craciun e batrin si rosu si ne aduce ciocolata si portocale. De cind sint aici a mai venit de citeva ori. Acasa nu venea niciodata Mos Craciun“, a spus Denisa.

„Le ducem copiii la usa, dar nu vor sa-i primeasca“

Multi dintre copiii din centrul de plasament merg in familii de Sarbatori. Altii sint luati de locuitorii din Novaci sau de angajatii centrului. Pentru unii insa, Craciunul nu este decit un prilej de a-si aminti ca parintii lor nu-i mai vor cu nici un chip.

„Avem tot felul de situatii. Unii copii nu vor sa mearga acasa pentru ca probabil nu au conditii prea bune si nu se pot bucura de Sarbatori. Pe altii nu vor sa-i ia parintii. Le ducem copiii la usa, dar nu vor sa-i primeasca“, a spus Gheorghe Porumbel. Orice vizita devine pentru micutii abandonati o speranta de a-si gasi o familie mai buna decit cea care nu i-a vrut. Ei isi incearca norocul cu oricine le trece pragul: „Ia-ma cu tine acasa macar de Craciun“, au fost cuvintele pe care le-au auzit incontinuu elevii de la „Spiru Haret“ de la micutii pe care i-au colindat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS