14.2 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUtilajul de inzapezire

Utilajul de inzapezire

Soferii care s-au aventurat ieri sa plece la drum, punindu-si sperantele in promptitudinea autoritatilor locale si judetene, au avut de dat la lopata pentru a-si deszapezii autoturismele. Asteptata mai ceva decit ziua de salariu, „lama“ vine tirziu si, cind vine, face treaba de mintuiala, vinturind mai mult zapada de pe drumuri, dar lasind intacta gheata de mai jos. In unele cazuri, tocmai cei care ar trebui sa-i scoata din incurcatura pe soferi trec nepasatori si ii ingroapa mai mult in nameti.

Lucratorii de la deszapezire, o bomboana pe coliva ghinionistilor

Citeva masini au ramas inzapezite ieri pe drumul care leaga comunele Leu si Castranova. In acea zona, utilajele de deszapezire au ajuns mai tirziu si in mare graba, iar viscolul readucea omatul pe sosea, facind aproape inutila munca lucratorilor de la Drumuri Judetene.

Pe acest tronson, un tir „isi proptise“ ambele remorci in santul de pe marginea drumului, tractorul raminind intr-o parte, ca un parapet ad-hoc.

„Am ramas aici de la ora 3.00 dimineata. Au venit cei de la Drumuri pe la 9.00, dar nu au facut mare lucru. Au scos citeva masini care ramasesera inzapezite. Cind au pus cablul la masina mea ca sa o scoata din sant, a venit un sef de-ai lor cu un Aro si le-a zis sa ma lase acolo, ca nu este treaba lor. Acum stau aici, in ger, ca poate s-o gasi cineva sa ma tracteze si pe mine. Bine ca am motorina in masina si o tin pornita, ca altfel m-ati fi gasit inghetat“, a spus Gheorghe Ion, soferul ghinionist, care statea de zece ore in mijlocul cimpului.

In aceeasi curba, o Dacie a derapat dimineata si a ramas in sant. Dupa cum spune soferul tirului, pasagerii Daciei au gasit un sofer amabil, care sa-i duca spre un loc mai cald.

Lucratorii de la Drumuri, trecind in goana prin nametii inalti de aproape o jumatate de metru, nu au mai vazut autoturismul din sant si au aruncat toata zapada pe el, ingropind sarmana Dacie in zapada.

Sanie cu zurgalai, ca masina derapeaza!

Si in comune, situatia era aceeasi. Localnicii luau zapada din fata gospodariilor si o aruncau in strada. De acolo, desigur, nu se mai oboseste nimeni sa o inlature. Primarii nu au utilajele necesare si nu au nici bani:

„Stiu ca este destul de tirziu, dar acum ma duc sa chem un baiat cu tractorul sa bage plugul pe ulite. Trebuie sa-i dam bani de motorina, ca nu-ti face nimeni gratis“, a spus Marin Marinescu, primarul comunei Apele Vii.

Nici in comuna Castranova nu au intrat utilajele de deszapezire. Singurii care se luptau cu nametii erau beneficiarii Legii 416. Acestia dadeau zapada de pe trotuare.

In asemenea conditii, mai pragmatic ni s-a parut a fi un satean care inhamase caii la sanie si isi plimba neamurile pe ulita.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS