19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalInmormintari sub protectia politiei

Inmormintari sub protectia politiei

Cel mai mare cimitir din Craiova, Sineasca, este asaltat zilnic de zeci de gropari care presteaza la negru si de tamiietoare profesioniste care cer sume exorbitante pentru diversele servicii virite pe gitul celor care isi ingroapa mortii aici. De cum treci poarta, esti inconjurat de un pluton de meseriasi, tabaciti in arta de a-i stoarce omului aflat la necaz si ultimul banut din buzunar. Tarifele practicate sint de-a dreptul halucinante: cite 100.000 de lei pe zi – trasul clopotelor si dat drumul la apa, 400.000 de lei-curatenia de 20 de minute in capela, 500-600.000 de lei – tamiiatul si pina la doua milioane de lei – saparea unei gropi. Iar daca nu platesti pentru serviciile pe care nu le-ai cerut, esti injurat si amenintat. Zvonuri despre faptele de haiducie ale groparilor din Sineasca au ajuns si la urechile comisarului sef Alexandru Dananae, care a ordonat ieri fortelor de ordine sa supravegheze inmormintarile din cimitir.

Din lipsa de fonduri, Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, in administrarea careia se afla cimitirul, a decis sa nu mai plateasca firmele private de paza sau gardienii publici pentru a mentine ordinea, ci sa desemneze pentru acest lucru doi angajati proprii. Chiar daca cimitirul este imprejmuit cu garduri, cei doi nu pot patrula peste tot, astfel incit in Sineasca isi fac de cap tot felul de indivizi care urmaresc sa cistige bani prin cele mai inventive metode. Cazul florareselor tiganci care vind flori la poarta, apoi le recupereaza dupa inmormintare si le revind a devenit deja arhicunoscut. Cele mai vinate pentru recuperare sint insa coroanele de flori, care sint si cele mai scumpe. In cimitir, orice lucru este valorificat, de la colectarea uleiului din candele si vinzarea lui ulterioara, pina la caratul crucii, al capacului de la sicriu sau trasul clopotelor.

Tamiietoare profesionista – sase milioane de lei pe luna

De cele mai multe ori, cei care isi ingroapa mortii aici nici nu cer astfel de servicii, insa sint luati la injuraturi si amenintati de catre cei care le ofera fara drept de refuz. „Doar cincizeci de mii, boierule? Pai, eu am dat drumu’ la apa s-am pus umaru’ si la tron. Lasa, ca vezi tu dupa aia!“, spun cei care nu primesc cit cer. Deseori, ei devin chiar agresivi si recurg la injuraturi. Nu mai putin adevarat este insa si faptul ca oamenii au incurajat o astfel de piata la negru, din nestiinta sau pentru a nu gasi mormintele devastate la urmatoarea vizita. Astfel ca tarifele au crescut continuu. Administratia cimitirului se dovedeste si ea neputincioasa, desi concurenta ii scoate de multe ori de pe piata. Tarifele practicate de angajatii RAADPFL sint destul de mici in comparatie cu cele cerute de profesionistii breslei. Astfel, o groapa simpla costa 740.000 de lei, zidaria la cripta face 940.000 de lei, iar cea boltita – inca 580.000 de lei. Seful administratiei, Dumitru Spiridon, spune ca numarul celor care scot un ban de pe urma inmormintarilor ajunge la 30, din care aproximativ zece sint tamiietoare. Acestea din urma au un program bine stabilit si, in ultimul timp, ajung sa cistige si sase milioane de lei pe luna.

Comisarul Dananae promite patrule zilnice in cimitir

Ieri, insa, inmormintarile in cimitir s-au facut sub stricta supraveghere a politistilor de la Sectia nr.5 Craiovita Noua, care au prins promoroaca pe mustati pe linga groparii RAADPFL-ului, in timp ce acestia isi faceau treaba. Cind s-a zvonit ca vin gaborii, ceata a zbughit-o pe poarta si s-a aciuat prin blocurile din apropiere. Din pacate, se pare ca numai asa se pot face inmormintarile in cel mai mare cimitir al orasului. „O sa trecem la identificarea celor care saboteaza inmormintarile. Le-am mai dat amenzi, dar mai mult de atit nu avem ce sa le facem. Vom trimite in fiecare zi patrule in cimitir“, a concluzionat comisarul sef Alexandru Dananae.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS