14.5 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRazboiul comisarilor

Razboiul comisarilor

Pensionarea generalului Luchian Mitran, in urma cu doua luni, a lasat gol un fotoliu la care viseaza cam orice ofiter doljean, poate cu exceptia sefului IJP, Constantin Codita. Doar trei dintre subalternii acestuia au sanse reale de a ocupa pozitia de prim – loctiitor, in cursa aflindu-se insa si seful Politiei de Frontiera, Constantin Tulitu. Fiecare da din coate si trage sfori pe unde poate, de la IGP pina la partidul-tata. Pentru o evaluare cit mai expresiva a celor patru candidati, am fost nevoiti sa luam in calcul, pe linga cele stiute si vinturate prin presa, si sursele nostre neoficiale, de cea mai buna calitate.

Obedient si razbunator

Actualmente adjunct al sefului IJP, comisarul Constantin Dobrescu se afla intr-o evidenta ascensiune, daca judecam dupa superbul Peugeot 307 pe care il conduce de prin vara incoace. De altfel, de la masina i s-a tras comisarului si numele de cod printre subordonati: „Agentul trei-zero-sapte“. Oricum, insa, pasiunea pentru bijuterii pe patru roti il va costa pe comisar, dupa calculele noastre, intregul salariu pe urmatorii trei-patru ani, asa ca o promovare in functia de loctiitor al comandatului IJP i s-ar potrivi lui Dobrescu precum o manusa.

Ceea ce ne da un graunte de optimism privind buzunarul comisarului este si zvonul distribuit, din cite se pare, de undeva din interiorul serviciului de monitorizare a politistilor (fostul doi si-un sfert), cum ca Dobrescu ar fi intrat in hora unor afaceri dubioase cu combustibil in zona sa natala, Segarcea. Altminteri, despre Constantin Dobrescu se stie ca a fost initiat in meserie de catre cel mai controversat comandant al IJP Dolj, fostul „tatic“ al fratilor Raducanoiu, Ion Negoita.

Astfel a ajuns Dobrescu sef al Serviciului de cercetari penale, dind din coada printre picioarele lui Negoita. Este socotit de catre cea mai mare parte a colegilor drept „obedient si razbunator“, ceea ce, la o adica, ar putea sa-l avantajeze intr-un razboi pentru functie. Dar ceea ce-l trage pe comisar inapoi in competitia pentru biroul de „prim-adjunct“ este faptul ca nu se poate fali cu vreun caz mai acatarii, care sa-i impresioneze pe mai-marii de la MI si IGP.

Un comisar care da presa in git

Comisarul sef Ilie Vilau ataca postul de prim-adjunct din pozitia de sef al Serviciului economic al IJP, el fiind si cel mai impovarat de suspiciuni necurate. Preferat, se pare, de catre Luchian Mitran, Vilau si-a facut bine temele in ultimul an, lansind o taioasa campanie de imagine, insotita de multe clinchete de catuse.

Cele mai zgomotoase arestari au fost facute in cazurile Viorel Nicolae, zis „Creierul“, si Mahmoud Zureigat. Din pacate insa, Ilie Vilau are relatii cu totul speciale cu citiva baroni ai spirtoaselor din Dolj, fapt dovedit de linistea care se lasa peste orice dosar penal deschis de Politia Economica vreunui alcoolist craiovean.

Cazul ex-patronului distileriilor „Staminalco“, Samir Sprinceana, e graitor in acest sens. Au trecut citeva luni de cind a fost intrebat de ziaristi daca Sprinceana i-a platit vreodata facturile la celular si Vilau inca nu e preocupat sa lamureasca acest lucru. Este cunoscut obiceiul comisarului ca, atunci cind ziaristii ii cer informatii referitoare la un anume personaj aflat in ancheta, sa il avertizeze telefonic pe titularul dosarului penal – fie ca e vorba de Constantin Dilgoci, Samir Sprinceana ori de vreun alt tunar de mina a doua. Pe linga asta, Vilau detine o superba vila pe strada Brestii, constructia acesteia fiind finantata, dupa spusele comisarului, de sotia sa, care ar fi incasat 50.000 de dolari contra unor actiuni la Bere Craiova.

Comandantul chefurilor

Cu aerul unui Al Pacino, comisarul sef Titu Petrescu, in prezent adjunct al lui Constantin Codita, reprezinta politistul despre care se aud putine, se spun putine. In vesnicul sau costum maron, aducind pe undeva cu ofiterii Brigazii Diverse, Titu Petrescu si-a pastrat numele curat, ferindu-se de spagi sau de alte blaturi incetatenite prin politie. Este adevarat ca, pe reversul medaliei, comisarul nu prea poate fi nici ridicat in slavi pentru instrumentarea vreunui dosar mai celebru.

Pe ansamblu, Titu Petrescu s-ar apropia cel mai mult de imaginea de „prim-adjunct“ creionata, cu timpul, dupa chipul lui Luchian Mitran.

Mai putin cunoscut prin Craiova, comisarul sef Constantin Tulitu este seful Politiei de Frontiera Dolj, adica una din cele mai imbujorate figuri in zona portuara Calafat – Bechet. Daca ar fi sa plece la „judet“, cu siguranta ca subordonatii l-ar jeli o perioada, ca pe un sef care-i lasa descoperiti la capitolul „chefuri in grup organizat“. De fapt, asa s-a si afirmat pe malul Dunarii, ca un talentat cintaret pe la petrecerile ofiteresti. Asta dupa ce a minuit pulanul pe la Brasov, o data chiar cu ocazia inabusirii revoltei din 1987.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS