12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024

Stiri diverse

Concursul national de poezie „Traian Demetrescu“

Casa de cultura a municipiului Craiova a organizat recent cea de-a XXIV-a editie a Concursului national de poezie „Traian Demetrescu“. Festivitatea de decernare a premiilor a avut loc ieri la sediul primariei. Premiul „Traian Demetrescu“, in valoare de doua milioane de lei, a fost cucerit de Mihai Ene din Bals (Olt), iar premiul special al juriului – constind in aceeasi suma de bani – i-a revenit lui Petrisor Militaru, ambii fiind studenti. Studioul Teritorial TVR Craiova, la rindul sau, a acordat premiul „Sebastian Domozina“, de doua milioane de lei, Alexandrei Suteu din Singiorgiu de Mures (judetul Mures), iar Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Dolj i-a dat poetului Aurelian Dinculescu un milion de lei pentru consecventa in participare si creatie. Dupa decernarea premiilor, elevii Liceului de Arta „Marin Sorescu“ au sustinut un microrecital. Remarcabilul actor Emil Boroghina a prezentat un moment poetic, dupa care s-a lansat volumul de versuri „Dezlegare de versuri“ al Elenei Mira Popescu, nepoata poetului Traian Demetrescu.

(C.I.)

Consiliu care consiliaza

De citiva ani, pe linga Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Dolj functioneaza un Consiliu consultativ. Acest organism consiliaza directorul executiv al agentiei in luarea deciziilor ce privesc activitatea institutiei. Componenta consiliului este stabilita de prefect, organizatiile sindicale si organizatiile patronale. Prefectul are dreptul sa numeasca cinci membri in consiliu, iar celelalte doua organizatii au si ele dreptul sa numeasca, prin consens, cite cinci membri. Desi nu au dreptul la decizie, cei 15 membri ai consiliului au dreptul sa faca propuneri.

(M.D.)

Alimentarea cu apa – in linie dreapta

Unitatea de implementare a proiectului cu finantare ISPA, pentru reabilitarea retelei de apa potabila, de agent termic, a sursei alternative de apa potabila, a canalizarii si pentru realizarea statiei de epurare in municipiul Drobeta Turnu Severin, a fost constituita prin dispozitia Consiliului Judetean Mehedinti. Potrivit presedintelui Constantin Sirbulescu, judetul trebuie sa participe la acest proiect cu 162.500 de euro, suma care, in prima faza, este defalcata pe doua etape.Valoarea acestui proiect variaza pentru Drobeta Turnu Severin intre 43 de milioane de euro si 80 de milioane de euro.

(F.L.)

Trei farmacii elibereaza medicamente gratuite in Drobeta Turnu Severin

Doar trei farmacii mai elibereaza, in Drobeta Turnu Severin, medicamente pe retete gratuite sau compensate. In ultimele luni, farmaciile din Mehedinti au intimpinat greutati in ceea ce priveste eliberarea retetelor in regim compensat din cauza plafoanelor insuficiente. Din acest motiv, pentru a putea beneficia de medicamentele prescrise de medicul de familie, asiguratii se prezinta la farmacii in primele zile ale fiecarei luni. Farmacistii mehedinteni au primit ieri normele contractului – cadru pentru anul 2003 si vor fi informati despre noile liste de medicamente dupa care vor lucra anul viitor.

(F.L.)

La Sadova, anul 2002 are doar opt luni

Cele mai multe dosare de ajutor social din judetul Dolj sint in comuna Sadova. Peste 3.000 de locuitori au beneficiat de prevederile Legii 416/2001 pina in luna iulie, cind s-a facut ultima plata. Majoritatea solicitantilor ajutorului de la stat si de la comunitatea locala sint tiganii din Gheta, care, in mijlocul iernii, au ramas fara nici o sursa de venit. Secretarul primariei, Ilie Oprea, spune ca ajutoarele nu au mai fost platite pentru ca primaria a ramas si fara bani de salarii pe luna decembrie. Multi dintre titularii de dosare pleaca in fiecare vara sa confectioneze caramida in Banat, asa ca nu au mai putut sa efectueze cele 72 de ore de munca fara de care, chiar daca ar fi bani, nu i-ar putea incasa. Pina la sfirsitul anului, autoritatile locale spera sa obtina ceva de la rectificarea bugetara si sa plateasca ajutorul social pe luna… noiembrie, cind din cauza neexecutarii orelor de munca, s-au inregistrat mult mai putine dosare.

(M.D.)

Seminar judecatoresc la Slatina

Toata floarea cea vestita a magistraturii oltene a fost prezenta ieri la Slatina, cu ocazia unui seminar organizat de Tribunalul Judetean Olt si Curtea Suprema de Justitie. Au fost prezenti presedintele Curtii de Apel Craiova, Stefan Ciontu, al Tribunalului Olt, Constantin Buca, al Judecatoriei Slatina, Silviu Oancea, comisarul sef adjunct al Inspectoratului de Politie Olt, Constantin Paltin, si numerosi judecatori. Din partea Curtii Supreme de Justitie a luat cuvintul Constantin Furtuna. Tema seminarului a reprezentat-o dezbaterea organizarii si functionarii Curtii Europene a Drepturilor Omului. Unul din motivele principale ale desfasurarii seminarului a constat si in diferitele rapoarte internationale facute la adresa justitiei romanesti, rapoarte apreciate de catre reprezentantul CSJ, Constantin Furtuna, ca fiind neintemeiate.

(M.M.)

APAPS SRS Oltenia a mai vindut doua societati

SC COMPPIL SA Craiova (cu obiect de activitate- achizitionarea si prelucrarea pieilor de animale) si SC CAZARE CANTINE SA Rovinari- Gorj au fost privatizate miercuri, la sediul APAPS Bucuresti. La sedinta de licitatie a mai fost scoasa la vinzare – nu pentru prima oara- SC Uzina de Reparatii Mehedinti SA, insa nimeni nu s-a aratat interesat sa achizitioneze actiunile societatii. Actiunile SC COMPPIL SA Craiova, detinute in proportie de 99,21% de APAPS SRS Oltenia, au fost adjudecate de singurul ofertant, o firma din localitate, la cea de-a doua sedinta de licitatie. Pretul tranzactiei a fost de 473,94 milioane de lei. Societatea din Rovinari a fost privatizata la a sasea sedinta de licitatie. Pachetul de 7,07% din actiuni a fost adjudecat de Asociatia salariatilor, cu 84,1 milioane de lei. Directorul APAPS SRS Oltenia, Marin Nicoli, a spus ca aceasta sedinta de licitatie a fost cea de-a cincisprezecea din acest an. In portofoliul institutiei mai sint doua societati din Dolj si una din Vilcea, cu capital majoritar de stat, care urmeaza sa fie scoase la licitatie anul viitor, in vederea privatizarii. De asemenea, cele la care s-a majorat capitalul social prin atribuirea terenurilor din folosinta vor fi scoase pe piata de actiuni.

(F.T.)

Profesorii din Mehedinti vor primi al 13-lea salariu in ianuarie

Cadrele didactice din Mehedinti isi vor primi salariile pina la sfirsitul acestui an. Asigurarea a fost data de catre reprezentantii Consiliului Judetean Mehedinti, iar singura conditie este ca serviciile de contabilitate din unitatile de invatamint si din consiliul local sa faca documentatia, astfel incit profesorii sa-si primeasca salariile. „Cel de-al 13-lea salariu va fi acordat in luna ianuarie 2003 si nu vor fi probleme din acest punct de vedere. Am avut dificultati cu Ordonanta privind cresterea salariala cu 6%, in sectorul bugetar, de la 1 ianuarie, in care invatamintul si demnitarii au fost omisi. La interventia federatiei noastre s-a rezolvat si aceasta situatie“, a spus Mihai Dima, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamint, filiala Mehedinti.

(F.L.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS