19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalElevii Grupului Scolar Minier din Rovinari invata in clase neincalzite

Elevii Grupului Scolar Minier din Rovinari invata in clase neincalzite

• Din cauza frigului, orele au fost scurtate la 30 de minute • In Rovinari, cei 12.000 de locuitori au refuzat bransarea la centrala termica pe care primaria a cheltuit 12 miliarde de lei • Pentru a i se da o utilitate, centrala deserveste o singura scoala, unde elevii pot sta in tricou

1.200 de elevi si 80 de profesori tremura de frig in clase, unde termometrele arata temperaturi sub zero grade Celsius, din cauza incompetentei autoritatilor locale, care au lasat o scoala fara caldura in mijlocul iernii. Lucrarile pentru instalarea unei centrale termice la Grupul Scolar Minier din Rovinari au inceput inca din vara, dar nu au fost finalizate la timp. Reprezentantii primariei gasesc tot felul de scuze, care nu tin insa de cald elevilor.

Elevii Grupului Scolar Minier din Rovinari nu au in clase nici un strop de caldura de la inceputul acestei ierni. Conducerea scolii nu a putut asigura decit citeva radiatoare care sint puse in functiune in clasele in care invata elevi mai mici. Pentru toti ceilalti, singura solutie este sa se imbrace cu multe haine si sa stea cu manusi, caciuli si geci. Cu toate acestea, frigul a devenit de nesuportat, astfel ca in ultimele zile s-a decis reducerea orelor de curs la 30 de minute. „Am luat pe mine trei pulovere, am caciula, manusi si geaca, dar pina la ultima ora o sa inghet. Cel mai rau este dimineata, cind venim si gasim clasele atit de reci incit nu ne putem aseza in banci“, a spus Alexandra Burcea, eleva in clasa a X-a.

„Sint rezistenti la frig, ca asa au si acasa“

Cei mai multi dintre elevii de liceu fac naveta din satele din apropierea Rovinariului, iar dupa ce tremura de frig in masinile care transporta muncitorii la termocentrala, ajung in clasele inghetate, unde nici macar nu pot sa scrie.

„Am incercat sa scriem cu manusile in miini, dar ne cam aluneca pixul. Pina la urma tot trebuie sa le scoatem, dar ne ingheata atit de tare miinile incit nu le mai putem misca“, a spus Ana-Maria Dragomir, eleva in clasa a X-a. Conducerea scolii spune ca nu s-au inregistrat cazuri de elevi care sa se imbolnaveasca deoarece sint obisnuiti cu frigul. „Sint rezistenti la frig, ca asa au si acasa. In tot orasul exista problema asta“, a spus directorul Nicolae Nagaru.

Primaria arunca pisica in curtea Inspectoratului Scolar

Intrebati cum s-a ajuns in aceasta situatie dramatica, reprezentantii primariei gasesc tot felul de scuze. Ei dau vina pe Inspectoratul Scolar Judetean care, in 1999, a montat o centrala nerentabila si a trebuit sa fie schimbata.

„S-a instalat o centrala pe motorina, inainte ca scolile sa treaca in subordinea primariei. Centrala consuma foarte mult si nu facea caldura. In vara trecuta, am decis s-o schimbam cu una pe gaze. Investitia a costat 500 de milioane, dar s-au intirziat lucrarile din cauza proiectelor si avizelor care trebuie obtinute. Noi am facut tot ce s-a putut“, a spus viceprimarul Dumitru Iordache. Conducerea scolii si cea a primariei au promis ca pina luni centrala va fi instalata si scoala va primi caldura.

„Trecem peste iarna cu bai la picioare si cu ceai de ceapa“

Situatia Grupului Scolar Minier din Rovinari nu este singulara. Toate cele 4.000 de apartamente din oras sint debransate de la reteaua termica. Din cauza saraciei, multi dintre locuitori si-au vindut caloriferele. Primaria a investit 12 miliarde de lei intr-o centrala termica, insa oamenii au refuzat sa se branseze de teama preturilor.

Pentru a-i gasi o utilitate, primaria a racordat Scoala nr. 1 la aceasta centrala. Elevii acestei institutii de invatamint sint probabil cei mai fericiti oameni din Rovinari pentru ca au caldura in clase incit pot sa stea in tricou. Ceilalti locuitori prefera sa treaca peste iarna incalzindu-se cu aparate electrice sau cu aragazurile.

„Ne este foarte greu. Am trei fete, dintre care cea mai mica are doar doi ani. Ne incalzim cu aragazul, ca este cel mai ieftin. Trecem peste iarna cu bai la picioare si cu ceai de ceapa. Cu toate acestea, in fiecare saptamina trebuie sa ma duc la doctor cu una dintre fete“, a spus Aurelia Merfu, din Rovinari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS