9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTandemul ASTRA - SIF Oltenia ingroapa UTALIM Slatina

Tandemul ASTRA – SIF Oltenia ingroapa UTALIM Slatina

Situatia SC UTALIM SA Slatina a fost dezbatuta ieri, in cadrul primei conferinte de presa comune organizata de reprezentanti ai Sindicatului Uranus din fabrica impreuna cu cei ai Uniunii Judetene a Sindicatelor Libere (UJSL) Olt. Una dintre cele mai mari si mai profitabile intreprinderi de utilaj alimentar din tara, unde cei 1.980 de salariati de dinainte de ’89 nici nu puteau face fata valului de comenzi interne si externe, SC UTALIM SA Slatina, a ajuns acum in situatia ca toti cei 237 de oameni care au mai ramas dupa opt etape de disponibilizare sa nu mai aiba ce lucra nici… trei zile pe saptamina!

Liderul Sindicatului Uranus din cadrul fabricii, Gheorghe Marancea, a spus ca totul a pornit din momentul cumpararii pachetului majoritar de actiuni de catre SC ASTRA SA Craiova, pe 29 mai 2000:

„De cind ASTRA a devenit actionar la UTALIM cu 41,32%, iar SIF Oltenia a ramas cu 46,44%, in fabrica nu s-a investit mai nimic, daca facem abstractie de cei citiva saci de nisip si ceva argila. Dimpotriva, pentru un utilaj vechi adus de ASTRA a trebuit, culmea!, sa platim chirie 237 de milioane de lei pe zi, in conditiile in care abia ne descurcam cu ce aveam. Deci, am platit chirie propriului patron pentru un bun al firmei care ne-a cumparat!“.

De 17 luni, in unitate se lucreaza doar trei zile pe saptamina, aceasta dupa un acord tacit intre muncitori si conducere, care au crezut ca au gasit astfel singura modalitate ca fabrica sa nu fie inchisa. In ciuda acestui lucru, oamenii vor mai avea de munca doar pentru aproximativ o luna.

La Utalim se „breveteaza“ o noua solutie de concediere – prin infometare

Liderul sindicalistilor din societate a spus ca membrii conducerii sindicatului au fost amenintati de diverse persoane sa renunte la lupta prin care incearca sa atraga atentia asupra modului cum se deruleaza privatizarea la UTALIM. Pentru ca, desi in contractul de privatizare semnat de reprezentantii ASTRA se prevedeau etape clare de investitii si atingerea altor obiective pentru dezvoltarea fabricii, noii patroni nu s-au sinchisit de nimic. Nu au avut sorti de izbinda nici nenumaratele memorii adresate APAPS, nici interpelarile in Senat ale unui senator de Olt, nici actiunile in justitie inaintate de sindicalisti pentru respectarea contractului de privatizare. „UTALIM a ajuns o <<enclava a deznadejdii>>! Actionarii nu au curajul sa apara in fata oamenilor si sa discute situatia fabricii. Sint zvonuri ca se asteapta sa expire cei patru ani, cit dureaza contractul, pentru ca apoi unitatea sa fie inchisa si sa se faca aici un mare depozit pentru materiale de constructii. Dupa cum se poarta cu noi, parca s-ar incerca lansarea unei noi modalitati de disponibilizare, adica aceea prin infometare“, a afirmat Gheorghe Marancea.

Un „mariaj“ reusit: ASTRA Craiova – SIF Oltenia

Situatia de la UTALIM Slatina nu este insa chiar atit de greu de descifrat: directorul general al ASTRA Craiova este Gheorghe Rica. Fiul sau, Seorveron Rica, este presedintele Consiliului de Administratie de la UTALIM si, in plus, mai detine, ca persoana fizica, si sapte procente din pachetul de actiuni al fabricii.

De asemenea, SIF Oltenia are legaturi mult mai strinse cu societatea craioveana, la a carei „nastere“ a contribuit din plin in urma cu citiva ani si unde detine 36% din actiunile ASTREI. In afara de toate acestea, directorul Iulian Titiriga nu a facut nici el mai multe pentru fabrica, fiind practic la mina sefilor de la Craiova.

Programul de privatizare a unitatii pus in practica de actionari prevede acum disponibilizarea a 150 de oameni. Comenzi nu mai sint si, chiar daca cineva ar vrea sa faca afaceri cu UTALIM, nu ar putea, deoarece nu mai exista centrala telefonica.

Dispensarul medical a fost desfiintat, desi fabrica are un risc ridicat de producere a accidentelor. Pentru ca salariatii, majoritatea avind peste 40 de ani, primesc lunar sub doua milioane de lei, sindicatul nu le va putea da in acest an de Sarbatori nici un cadou.

De fapt, problema acuta este acum cea a salariilor. Oamenii continua insa lupta pentru clarificarea situatiei de la UTALIM. Saptamina viitoare, prefectul judetului, Marin Diaconescu, va primi un nou memoriu in acest sens. La inceputul anului viitor, se va incerca o noua interpelare in parlament si, in ianuarie, o intilnire comuna intre actionarii ASTRA Craiova, cei ai SIF Oltenia si cei ai Sindicatului Uranus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS