28.1 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal180 de elevi tremura de frig in internat „ca sa se acomodeze cu viata pe santier“

180 de elevi tremura de frig in internat „ca sa se acomodeze cu viata pe santier“

• La temperaturi de -10 grade Celsius, elevii sint obligati sa tina geamul deschis la camera, pe motiv ca vine SANEPID -ul in control • In primul trimestru, copiii au facut dus doar de trei ori

Frigul din ultimele zile a devenit aproape de nesuportat pentru cei 180 de elevi cazati in internatul Grupului Scolar „Ion Mincu“. Camerele mari, cu peretii plini de igrasie, au doar cite un calorifer despre care copiii spun ca a inceput sa se incalzeasca abia luni. Pentru a trece peste aceasta iarna, elevii si-au adus de acasa cite un aparat electric.

Conducerea unitatii scolare considera ca acestea consuma prea mult si, pentru a le tine in camera, fiecare elev trebuie sa plateasca in plus cite 200.000 de lei. Pentru ca tinerii nu au fost de acord, aparatele au fost confiscate.

„Pina luni n-a fost caldura deloc. Acum s-au incalzit caloriferele putin, dar tot e frig noaptea. Aparatele electrice ni le-au confiscat, atit improvizatiile, cit si pe cele cumparate din magazine. Nu ne lasa nici macar un radio sau un casetofon, ca sa nu consumam curent“, a spus Radu Ghitulescu, elev in anul I la scoala profesionala.

„Unim paturile si dormim gramada, ca sa ne incalzim“

Lipsa caldurii nu este singurul neajuns cu care se confrunta elevii. Paturile au saltele rupte, peretii sint plini de mucegai, usile dulapurilor cad la cea mai mica atingere. Una dintre camere are chiar un sobolan, cazat laolalta cu elevii. In sala de studiu nu exista nici macar scaune, iar cei care merg sa invete acolo stau pe masa.

Frigul din incapere le taie insa repede elanul. Situatia este cunoscuta si de Directia de Sanatate Publica, din partea careia se astepta un control chiar ieri. Pentru a da impresia de curatenie, pedagogul Marcel Pirvulescu i-a pus pe copii sa deschida geamurile la camere „ca sa se aeriseasca“, desi afara termometrele aratau -10 grade Celsius.

„Stam cu geamul deschis de azi-dimineata (ieri-n.r.), ca vine SANEPID-ul in control. La noapte nu stiu ce o sa facem. Unim paturile si dormim gramada, ca sa ne incalzim. Punem paturile una peste alta, cit mai multe, si ne imbracam mai gros“, a spus Alexandru Ionut Sirbu.

„Elevii trebuie sa se invete cu conditiile grele, de santier“

Conducerea unitatii de invatamint a isinuat ca elevii exagereaza, iar conditiile nu sint chiar atit de rele.

„Am cerut sa ni se prelungeasca programul de caldura incepind cu aceasta saptamina. Tot cartierul este oprit de la alimentarea cu agent termic, iar liceul nostru si cu Liceul <<Magheru>> sint singurele care primesc caldura de la centrala. Reteaua este veche, iar noi nu mai avem instalator. Ne descurcam mai greu, dar nu mi se pare ca este chiar asa de frig. Eu, de exemplu, pot sa stau in bluza la clasele unde de obicei este mai rece. In atelier poate ca este putin mai frig, dar acolo copiii fac practica. Liceul are profil tehnologic. Elevii trebuie sa se invete cu conditiile grele, de santier. Pentru asta se pregatesc, sa lucreze pe santier, in aer liber“, a spus Valeria Tucmeanu, directoarea adjuncta.

Aceasta a precizat ca masura de confiscare a aparatelor electrice a fost aplicata numai celor care foloseau improvizatii. „S-a inteles gresit. Nu interzicem folosirea aparatelor electrice decit cind e vorba de improvizatii pentru ca acestea consuma mult si sint si periculoase“, a spus directoarea adjuncta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS