12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDecembrie este si luna pacalelilor

Decembrie este si luna pacalelilor

CRAIOVA / A se evita negustorul de pe trotuar

Sarbatorile bat la usa si vinzarile patronilor de magazine cresc pe masura ce numarul zilelor care au mai ramas pina la Craciun se imputineaza. Si pentru ca in febra cumparaturilor putini sint cei care acorda atentie amanuntelor legate de marfa pe care o pun in sacosa, producatorii profita din plin. Termene de garantie ilizibile sau inexistente, jonglerii cu preturi neafisate, marfa care nu corespunde standardelor si multe alte nereguli. Asta au constatat inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului, care ii sfatuiesc pe consumatori „sa se grabeasca incet“, pentru a nu fi trasi pe sfoara.

Controlul „de week-end“ al inspectorilor Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj s-a desfasurat in zona Ciuperca, unde mai multe magazine generale au fost luate la puricat.

La magazinul mixt SAV COSARMIS, unde nu s-a facut dovada existentei autorizatiilor, preturile nu erau trecute pe unitatile de masura, iar in depozit era o dezordine de nedescris. Produsele alimentare si citricele erau depozitate claie peste gramada, alaturi de detergenti si fungicide. Pentru conservele de peste si de carne nu existau certificate sanitar-veterinare, iar produsele importate din Olanda erau litografiate si nu stantate, asa cum prevad normele de protectie a consumatorului. Nici la capitolul „produse nepreambalate“ magazinul nu statea prea bine, acestea fiind neacoperite. Si, de parca nu era de ajuns, ouale aflate la vinzare nu aveau certificat sanitar.

Comertul „de asfalt“… curat-murdar, nenicule!

La OCTAGI IMPEX SRL, principala problema o constituie vitrinele frigorifice, care nu functioneaza la parametrii corespunzatori. Astfel, inspectorii OJPC au scos de la vinzare o cantitate de trei kilograme de cirnati si alte produse din carne care, din cauza temperaturii prea scazute, mult sub cea optima, erau congelate, cu zapada pe ele, acest lucru putind duce la pierderea proprietatilor marfii si la afectarea calitatii. Consumatorii nu erau informati privind gramajul produselor de panificatie, care nu aveau precizata masa neta.

Inspectorii OJPC trag un semnal de alarma si in ceea ce ii priveste pe particularii care comercializeaza legume, fructe si oua in zona magazinelor si a pietelor, depozitindu-si marfa pe asfalt. La aparitia inspectorilor, acestia s-au facut nevazuti, aparind, desigur, imediat dupa ce controlul a luat sfirsit. Evitati-i, daca nu doriti sa va petreceti Sarbatorile pe un pat de spital!

Ana IANCU

Mehedinti / Carne expirata

Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatoru lui (OJPC) Mehedinti au oprit de la comercializare, la sfirsitul saptaminii trecute, numeroase produse alimentare si nealimentare. Cu ocazia controalelor efectuate in Drobeta Turnu Severin, Vladaia, Oprisor si Valea Anilor, au fost descoperite 291 de kilograme de carne si preparate din carne cu val<abilitate expirata. „S-au gasit si produse zaharoase cu termen de valabilitate expirat sau atinse de rozatoare, precum si conserve de legume stricate si bauturi racoritoare alterate“, a spus Anastasia Horhoianu, director adjunct al OJPC Mehedinti. Inspectorii au retras definitiv de la comercializare 84 kg de piine fabricata din faina necernuta, plina cu nisip. Pentru abaterile constatate, au fost aplicate 12 sanctiuni, in valoare totala de 24 de milioane de lei.

(D.L.)

OJPC a retras de pe piata cinci tone de motorina cu apa

Cinci tone de motorina cu apa au fost retrase de la comercializare de catre inspectorii de la Protectia Consumatorului Mehedinti. In urma unor sesizari primite de la consumatori, inspectorii mehedinteni au controlat motorina la una din societatile de distributie a carburantilor din Drobeta Turnu Severin.

„In urma verificarilor, s-a stabilit ca incidentul a aparut ca urmare a unei conducte de apa potabila, care s-a spart si a inundat bazinele de combustibil. Intreaga cantitate, in valoare de 66 de milioane de lei, a fost retrasa definitiv de la comercializare.

Cei doi pagubiti, care au sesizat Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului, au primit contravaloarea motorinei pe care o achizitionasera, iar reprezentantii respectivei societati au suportat toate cheltuielile pentru curatarea rezervorului“, a spus Anastasia Horhoianu, inspector-sef adjunct al OJPC Mehedinti. Inspectorii de la Protectia Consumatorului Mehedinti nu au precizat insa daca in acest caz a fost aplicata si o sanctiune contraventionala.

(F.L.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS