14.2 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUn milion de americani vor fi vaccinati impotriva variolei

Un milion de americani vor fi vaccinati impotriva variolei

Un milion de americani vor fi vaccinati impotriva variolei, in prima etapa a campaniei de vaccinare in masa initiata de administratia Bush, se arata in editia electronica de ieri a cotidianului The Times. In faza initiala a acestei campanii vor fi vaccinati 500.000 de militari si 510.000 de angajati din domeniul sanatatii. In faza a doua, vor fi vaccinati zece milioane de angajati din domenii prioritare cum ar fi politia, serviciile de urgenta si alte servicii de asistenta medicala, care s-ar confrunta primii cu un atac bioterorist. Ulterior, vaccinul impotriva variolei va fi disponibil oricarei persoane care ar dori sa si-l administreze, cu toate ca vor fi transmise avertismente in legatura cu eventualele riscuri la adresa sanatatii si nu va fi recomandat de autoritati.

Dupa luni de aminari, presedintele Bush urmeaza sa dea publicitatii, in citeva zile, detalii privind campania de vaccinare. In faza initiala de vaccinare, una-trei persoane ar putea muri din cauza efectelor secundare ale vaccinului, alte zeci de persoane putind contracta boli care le-ar periclita viata, estimeaza specialistii din domeniul sanatatii. Cu toate acestea, presedintele american este convins ca riscurile unui atac bioterorist pe teritoriul Statelor Unite sint prea mari pentru a fi ignorate. In cazul unei epidemii, 30 la suta dintre persoanele afectate ar muri, iar multi dintre supravietuitori ar putea ramine orbi sau desfigurati, potrivit expertilor. Vicepresedintele american, Dick Cheney, este un aprig sustinator al campaniei de vaccinare preventiva. Imediat dupa atentatele de la 11 septembrie, Cheney si-a exprimat in mai multe rinduri temerile ca Statele Unite nu ar fi pregatite pentru un atac bioterorist.

Persoanele bolnave de cancer si SIDA, sau carora li s-au administrat medicamente care le-au slabit sistemul imunitar, nu vor fi vaccinate, cu toate ca in cazul unui atac, riscurile ca acestea sa contracteze boala sint maxime. Franta se pregateste sa vaccineze impotriva variolei un numar neprecizat de angajati ai serviciilor medicale, inclusiv medici civili sau militari, asistente, soferi, piloti de elicoptere si directori de spitale.

De asemenea, administratia americana pregateste o campanie de vaccinare in doar doua saptamini, care sa includa toata populatia. Guvernul Canadei urmeaza ca, pina la sfirsitul anului, sa vaccineze 500 de persoane din cadrul serviciilor medicale de urgenta, respectiv doctori, asistente si laboranti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS