23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024

Stiri diverse

Presedintele Statelor Unite, George W. Bush, a declarat la Palatul Cotroceni ca SUA vor fi un partener al Romaniei in eforturile de realizare a reformelor si in tot ce va face in lupta pentru libertate si democratie. Seful administratiei americane a precizat ca Romania si SUA au aceleasi provocari in fata lor si ca vor colabora in plan politic, economic, in plan international si pentru stoparea proliferarii armelor de distrugere in masa.

George W. Bush a apreciat eforturile depuse de poporul roman pentru atingerea standardelor NATO, eforturi pe care le-a calificat drept o reusita. Presedintele SUA a declarat ca a venit in Romania pentru ca America a vazut caracterul brav al poporului roman in lupta pentru eliberarea tiraniei, pentru construirea unei democratii libere si pentru integrarea in Alianta Nord-Atlantica. „In toate aceste momente ale istoriei, America v-a fost prietena si vom fi mindri sa va numim aliati“, a afirmat George Bush. El a mai spus ca a venit la Bucuresti la propunerea sotiei sale, Laura Bush, si a membrilor cabinetului sau. “God bless Romania!” (Dumnezeu sa binecuvinteze Romania! – n.r.), si-a incheiat discursul presedintele SUA.

Seful statului roman a precizat ca Romania si SUA apartin acum aceluiasi sistem de securitate colectiva, impartasesc aceleasi valori si duc acceasi lupta impotriva amenintarilor terorismului international. Ion Iliescu a precizat ca a discutat cu George W. Bush despre felul in care vor actiona autoritatile de la Bucuresti si Washington pentru consolidarea relatiilor bilaterale. Presedintele Iliescu a multumit prietenilor americani si presedintelui Bush personal pentru sprijinul constant acordat Romaniei in procesul de reforma economica, politica si militara, precum si pentru sustinerea candidaturii Romaniei la NATO. „Am inteles preocuparea partii americane in privinta birocratiei si coruptiei din Romania. L-am asigurat pe presedintele George W. Bush de hotarirea noastra de a ataca frontal aceste fenomene“, a mai spus presedintele Iliescu.

El a apreciat ca partea americana poate oferi sprijin si consultanta Romaniei in acest domeniu. Ion Iliescu a mai spus ca pozitiile Romaniei si Statelor Unite in privinta problemelor la nivel international, respectiv terorismul, saracia, subdezvoltarea, fluxurile migratoare, situatia democratiei sint identice.

Seful statului roman a pledat pe de alta parte pentru amplificarea relatiilor economice romano-americane si in special pentru implicarea mai consistenta a capitalului si a companiilor americane in Romania. Presedintele roman a apreciat ca vizita lui George W. Bush la Bucuresti reprezinta o incurajare si un indemn pentru tara noastra pentru continuarea reformelor si consolidarea democratiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS