14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Dumnezeu zimbeste astazi“

„Dumnezeu zimbeste astazi“

Presedintele SUA George W. Bush si-a inceput discursul rostit in fata multimii adunate, in Piata Revolutiei, adresind Romaniei invitatia de a adera la NATO si urindu-i bun-venit in Alianta. „Cu mindrie va invitam sa aderati la NATO, aceasta mareata alianta a libertatii. (…) Uram bun-venit Romaniei in NATO“, a afirmat seful administratiei SUA, adaugind ca alianta dintre Romania si SUA va fi una de durata. Bush a promis ca NATO va fi “umar la umar” cu Romania in cazul in care va fi amenintata sau atacata. El si-a inceput discursul spunind „Salut!“ in limba romana. Presedintele american a privit de mai multe ori catre curcubeul de pe cer, spunind „Dumnezeu zimbeste astazi“. Bush a amintit ca, in Piata Revolutiei, in decembrie 1989, dictatorul Nicolae Ceausescu a fugit cu elicopterul de minia populara. „Aici ati intrerupt tacerea captivitatii“, dupa care Romania a pornit pe un drum istoric, a spus presedintele american. Bush, care si-a mai amintit ca in aceasta zona se aflau pe vremea comunismului birourile Securitatii, si-a exprimat regretul pentru momentele de opresiune la care au fost supusi romanii.

„Ne rugam pentru acei romani care n-au ajuns sa traiasca ziua de astazi. Nimeni nu va putea sa ia libertatea acestei tari“, a adaugat el. George W. Bush a multumit din nou Romaniei pentru sprijiul pe care il acorda coalitiei antiteroriste, atragind totodata atentia asupra pericolului pe care il reprezinta in continuare pentru lumea libera Sadam Hussein. Bush considera ca Romania va intari Alianta Nord-Atlantica, va fi un punct de legatura cu Rusia si va juca un rol important in ceea ce priveste cooperarea la Marea Neagra. „Rusia are nevoie de vecini pasnici si stabili, cum ar fi Romania“, a aratat George W. Bush. Pentru Romania admiterea in Alianta Nord-Atlantica constituie un vot de incredere din partea tarilor NATO, mai afirma presedintele american. Inaintea discursului, George W. Bush s-a oprit pentru citeva momente aratind spre acoperisul fostei cladiri a CC al PCR, actualul sediu al Senatului, de unde sotii Ceausescu au fugit in 1989. Cuvintarea sa a fost intrerupta de aplauze si scandari „Iliescu-Bush“, „Romania-NATO“. Presedintele Romaniei, Ion Iliescu, care a avut cuvintul de deschidere, a spus ca Piata Revolutiei a devenit un loc simbol pentru romani si acum se consuma in acelasi spatiu un moment istoric.

El a salutat, in numele poporului roman, prezenta presedintelui american la Bucuresti. „Domnule presedinte, nu am reusit sa reglam vremea, sa stopam ploaia. Speram ca, insa, caldura inimilor noastre sa compenseze aceasta deficienta a naturii“, a spus Iliescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS