13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalColegiul National „Fratii Buzesti“ a implinit 120 de ani

Colegiul National „Fratii Buzesti“ a implinit 120 de ani

Colegiul National „Fratii Buzesti“, una dintre cele mai prestigioase unitati de invatamint din Cetatea Baniei si din tara, a implinit 120 de ani, vineri, in prima zi a lunii noiembrie. Elevi, parinti, profesori, conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Dolj, reprezentanti ai administratiei publice locale, ai Prefecturii Dolj, senatori, ministri, academicieni si alte personalitati de seama din spatiul cultural si politic romanesc au fost conectati la spiritul buzestean.

Ministrul educatiei si cercetarii, Ecaterina Andronescu, a fost prezenta inca de la prima ora a diminetii in lacasul de invatamint pentru a felicita elevii, dascalii si conducerea colegiului pentru rezultatele de exceptie obtinute la olimpiade, concursuri, dupa care a plecat catre Petrosani cu „probleme ministeriale“. A urmat o serie de manifestari, fara precedent in istoria invatamintului preuniversitar craiovean, in toate domeniile.

Festivitatea aniversarii a avut loc in Sala Mare a Teatrului National din Craiova, care s-a dovedit a fi neincapatoare. Pentru directorul colegiului sarbatorit, Gheorghe Dragolici, a fost cea mai frumoasa zi din cariera sa. Dupa ce s-au citit mesajele de felicitare din partea presedintelui Ion Iliescu, a premierului Adrian Nastase, a ministrului Ecaterina Andronescu si din partea Prefecturii Dolj, lui Gheorghe Dragolici i s-a decernat diploma de excelenta de catre ministrul secretar de stat al MEC – Constantin Corega.

De asemenea, Ministerul Educatiei si Cercetarii a oferit diplome de excelenta celor mai importanti profesori de la Colegiul National „Fratii Buzesti“, iar numarul acestora nu a fost mic.

Expozeele celor prezenti au fost emotionante, inedite, legende vii pentru elevii prezenti. Senatorul si poetul Adrian Paunescu a pledat, in finalul discursului sau, pentru promovarea valorilor si nu a nonvalorilor. Sinceritatea sa despre biografia adevarata de buzestean, care

i-a dat „fiorul absolut de intilnirea cu copilaria si cu Dumnezeu“, a dezarmat audienta, culegind ropote de aplauze.

„Sarea si piperul“ festivitatii s-au gasit in amintirile imemoriale ale academicianului Radu Voinea. Audienta l-a intrerupt de mai multe ori cu aplauze, asa cum a meritat. Academicianul a oferit lectia suprema de cum se facea carte la „Fratii Buzesti“ in prima jumatate a secolului trecut, lectie care, desigur, tinea nu doar de un alt sistem, dar… si de o alta mentalitate.

Academicianul Mihnea Gheorghiu a confirmat dezvaluirile confratelui Radu Voinea, completind cu alte momente din biografia personala de elev buzestean. Aproape toti cei prezenti au recunoscut ca, daca nu ar fi existat concurenta traditionala intre Liceul „Fratii Buzesti“ si Liceul „Nicolae Balcescu“ – azi Colegiul National „Carol I“, rezultatele nu ar fi fost atit de spectaculoase.

Si noi uram Colegiului National „Fratii Buzesti“, cu sinceritate si respect, „La multi ani!“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS