14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProblemele aparute la restaurarea operelor lui Brancusi pun finantatorul pe drumuri

Problemele aparute la restaurarea operelor lui Brancusi pun finantatorul pe drumuri

• Reprezentantul Bancii Mondiale va veni la Tirgu Jiu pentru a vedea cum s-au cheltuit banii • Firma TLS va trebui sa renunte la contract sau sa-si gaseasca un subantreprenor

Problemele aparute la programul de restaurare a operelor din piatra ale lui Constantin Brancusi au ajuns la urechile reprezentantilor Bancii Mondiale, care vor sa vada cu ochii lor ce se intimpla la Tirgu Jiu cu cei 100.000 de dolari alocati pentru acest proiect. Neregulile si intirzierile aparute in procesul de restaurare au fost aflate de reprezentantii Bancii Mondiale la intilnirea desfasurata marti, la Ministerul Culturii, privind amenajarea peisagistica a Parcului Central din Tirgu Jiu.

„Am spus ca au fost nereguli la restaurarea Coloanei si la operele in piatra si am vrea sa nu se mai intimple acest lucru si la amenajarea peisagistica programata sa inceapa anul viitor. Atunci, reprezentantul Bancii Mondiale a anuntat ca pe 7 noiembrie Thomas Blinkor, cel care se ocupa de acest proiect, va fi prezent la Tirgu Jiu. Vrea sa afle cauzele intirzierii, cum s-au cheltuit banii si ce se mai poate face“, a spus pimarul Florin Circiumaru.

Pinza neagra care inconjoara santierul va disparea

Tot reprezentantul Bancii Mondiale va hotari cine va continua lucrarile, existind sanse sa fie reziliat contractul cu firma TLS. Pina la vizita acestuia, restaurarea va fi suspendata din nou.

„Exista doua variante pentru reluarea lucrarilor. Fie va fi reziliat contractul cu TLS si se va organiza o alta licitatie, fie firma va fi obligata sa-si gaseasca un subantreprenor care sa aiba specialisti in restaurare“, a mai spus Florin Circiumaru.

Pinza care inconjoara acum santierul de restaurare va fi inlaturata pentru ca turistii sa poata vedea operele. De asemenea, s-a renuntat si la ideea inaintata de restaurator ca scaunele de pe Alee si de la Masa Tacerii sa fie depozitate intr-un muzeu pina la primavara. In aceste conditii, autoritatile locale ezita sa mai inainteze un termen de finalizare a restaurarii, existind mari sanse ca aceasta sa fie terminata abia anul viitor, desi in proiect fusese trecut ca termen limita mijlocul lunii august 2002.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS