16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalActe de vandalism in unitatile de invatamint

Acte de vandalism in unitatile de invatamint

„Cind vine vorba de educatie, avem o problema. Poate nici noi nu ne straduim indeajuns, dar nici de ei nu se prinde nimic“. Astfel vorbeste directorul Scolii nr. 32 din Craiovita Noua, Marius Scarlatescu, despre tinerii din ziua de azi. Confruntata in ultima vreme cu o serie de acte de vandalism, conducerea scolii amintite este la limita suportabilitatii. Pusi din nou la incercare in noaptea de marti spre miercuri, profesorii au anuntat politia.

Scoala nr. 32 din cartierul Craiovita Noua este centru bugetar. Adica alte trei scoli gimnaziale si sapte gradinite depind de sumele acordate de la bugetul local acestei institutii, obligata sa le mentina pe linia de plutire din punct de vedere financiar. In ultimul timp, fondurile scolii s-au diminuat cu aproape 50 de milioane de lei, bani cheltuiti pentru inlocuirea geamurilor sparte in timpul vacantei de vara.

In curtea Scolii nr. 32 este o baza sportiva pe care o folosesc si tinerii din zona. Singura interdictie impusa de conducerea institutiei de invatamint este apropierea de cladirile prevazute cu geamuri.

In ciuda faptului ca scoala are si paznic, noptile sint lungi si periculoase pentru amplasamentul in care educatia este, sau ar trebui sa fie, cuvintul de ordine. Vizitatorii nocturni ai scolii n-au auzit insa de acest cuvint, si cu atit mai putin de respect. Gardul care imprejmuieste amplasamentul a fost inlocuit pe trei portiuni. In noaptea de marti spre miercuri, rauvoitorii l-au distrus pe o alta portiune, de circa zece metri. Cu toate ca partea afectata a gardului se invecineaza cu blocuri, locatarii din zona n-au auzit nimic. Fie din teama, fie din lipsa de interes, oamenii se abtin sa faca afirmatii. Nici vorba sa arate cu degetul spre vinovati!

Nu costa mult, dar costa!

Sumele pentru reparatii au obligat uneori si comitetul de parinti la cheltuieli neprevazute, pentru ca bugetul scolii a fost dintotdeauna limitat.

„A inceput dupa revolutie, o data cu nebunia democratiei. O perioada, lucrurile s-au mai linistit, dar acum au inceput iar. Nu e posibil asa ceva! De data aceasta, am anuntat politia! Ne facem sperante ca vom avea intelegere din partea sectoristului, pentru ca un singur paznic se pare ca nu face fata!“, a declarat directorul Marius Scarlatescu, care a inceput sa se teama si pentru investitiile din interiorul scolii.

Analogii

In cartierul Craiovita, scolile si gradinitele sint tintele preferate ale atacatorilor. De curind, doua gradinite au cazut victime actelor de vandalism. La Gradinita nr. 52, portile de metal ale institutiei au fost dizlocate. La Gradinita nr. 40, raufacatorii s-au orientat spre pubela de gunoi a Salubritatii. Lantul si lacatul nu i-au impiedicat sa o faca disparuta! Departe de a fi catalogate ca actiuni in serie, bine gindite anterior, actele de vandalism carora le cad prada institutiile de invatamint din cartierele marginase ale orasului nu mai sint de mult cazuri izolate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS