14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocal200 de copii dirdiie

200 de copii dirdiie

• In prag de iarna, Gradinita „Nicolae Romanescu“ din Craiova si cresa care-si desfasoara activitatea in aceeasi cladire sint in pericol sa ramina fara caldura • 200 de copii intre noua luni si sase ani vor sta in frig pentru ca furnizorul de energie termica isi va inceta activitatea, iar alte posibilitati de incalzire a spatiilor de invatamint nu se intrevad

La fosta Gradinita „Confectii“, in prezent gradinita cu program prelungit „Nicolae Romanescu“ din Craiova, sint inscrisi 180 de copii, in virsta de pina la sase ani. In aceeasi cladire isi desfasoara activitatea si o cresa cu program saptaminal, unde 20 de copii – cel mai mic avind virsta de noua luni – sint lasati de parinti lunea si luati acasa vinerea. Unitatea de invatamint care-i cuprinde pe toti acesti 200 de copii va ramine fara caldura si apa calda peste citeva zile, pentru ca furnizorul de agent termic – SC MECONF SA – isi va inceta activitatea.

Ultimatumul

Intre gradinita si firma mentionata este inca in vigoare un contract de furnizare a energiei termice, incheiat in ianuarie 2001 pe o durata de cinci ani. In contract nu este mentionata nici o clauza de reziliere pentru situatia in care furnizorul de agent termic si-ar inceta activitatea. Cu toate acestea, inevitabilul este pe cale sa se produca.

Pe 19 septembrie, SC MECONF SA Craiova a transmis gradinitei o adresa, semnata de directorul general Nicolae Fulger, prin care „informa“: „Cei mai mari consumatori de energie termica produsa in cadrul centralei termice a societatii noastre – si anume Spitalul de Urgenta Craiova, SOCOM Imbracamintea si Scoala Speciala «Sfintul Vasile» – isi realizeaza propriile centrale termice, urmind ca in lunile noiembrie-decembrie 2002 sa se desprinda de la centrala noastra. In aceste conditii, productia noastra de abur scade sub limita de functionare a cazanelor in conditii de securitate si randament optim prevazute de normele tehnice, fiind nevoiti sa le scoatem din functiune. Ca atare, va rugam sa luati masuri corespunzatoare, in sensul gasirii altor surse de energie termica si apa calda menajera pentru consumul dvs. propriu“.

Conducerea gradinitei – institutia de invatamint achitindu-si la timp datoriile – a raspuns firmei, amenintind cu judecata in caz de nerespectare a contractului: „In cazul intreruperii caldurii in plin sezon rece veti fi raspunzatori de toate implicatiile medicale, sociale si de perturbarea procesului instructiv-educativ“.

Amenintarea n-a tinut. MECONF a transmis gradinitei – pe 10 octombrie – o copie dupa comunicarea Spitalului de Urgenta Craiova, prin care unitatea sanitara anunta ca isi va pune in functiune propria centrala termica, renuntind la agentul termic furnizat de SC MECONF SA. Concluzia furnizorului: „Data intreruperii furnizarii agentului termic pentru incalzire si a apei calde menajere catre dvs. o vom comunica imediat dupa ce vom fi instiintati de spital ca renunta la agentul termic furnizat de noi“.

Un final asteptat

„Ne asteptam de mult ca MECONF sa nu ne mai livreze agent termic, consumatorii legati la aceasta centrala renuntind unul cite unul. In aceasta situatie, inca de acum trei ani am solicitat primariei aprobarea unei investitii pentru realizarea propriei noastre centrale termice. Am scris centrului financiar, am scris si domnului primar, dar pe unde n-am trimis adrese peste adrese! N-am gasit nici un sprijin, desi facturile la energie termica erau enorme: 28-30 de milioane de lei pe luna, iar asta la nivelul preturilor de anul trecut. Hirtiile mele s-au plimbat prin primarie de la un birou la altul si nu m-am ales decit cu promisiuni“, a declarat Marilena Onescu, directoarea Gradinitei „Nicolae Romanescu“.

Inevitabilul s-a produs, iar directoarea gradinitei intelege si motivatia firmei MECONF. Doar ca nu prea intrevede solutii de iesire din aceasta situatie disperata: „Avem 180 de copii inscrisi la gradinita, plus alti 20 – cel mai mic in virsta de noua luni – la cresa care functioneaza in aceeasi cladire. Cei 200 de micuti ar ramine in frig tocmai acum, in pragul iernii. Cai de iesire din impas n-ar fi decit doua – ori ne facem o centrala proprie, ori ne racordam la reteaua de termoficare a orasului, punctul termic fiind foarte aproape – dar nici una nu pare realizabila in timp scurt. Primaria nu are bani pentru centrala, iar directorul Tatian Tudorache de la Regia de Termoficare a spus ca nu putem fi racordati la reteaua lor de caldura“.

Poate, totusi…

Directorul general al Regiei de Termoficare, Tatian Tudorache, a mentionat ca nu este posibila racordarea gradinitei la reteaua de termoficare a municipiului Craiova: „Cu parere de rau, dar nu se poate. E vorba de construirea unui canal termic, de citeva sute de metri de retea, iar acum, in pragul iernii, este exclus sa facem asta“.

Viceprimarul Antonie Solomon, care cunoaste situatia disperata a Gradinitei „Nicolae Romanescu“, mizeaza inca pe o reconciliere cu MECONF: „Trebuie sa mai discut problema cu conducerea firmei, care spune ca isi va inlocui actuala centrala, mult prea mare, cu una de capacitate mai mica. Sper ca vor reveni asupra hotaririi de a opri centrala in aceasta iarna. Eventual, daca isi vor pune noua centrala, sa inchidem gradinita vreo luna, pe perioada lucrarilor, apoi sa livreze tot ei agent termic. Trebuie sa gasim cumva o solutie, pentru ca e vorba de niste copii care nu pot fi lasati in frig“.

Alte solutii ar mai exista totusi. O varianta ar fi alimentarea cu agent termic de la centrala Spitalului de Urgenta Craiova. „Studiem si noi aceasta problema, vom afla in citeva zile care sint posibilitatile tehnice“, a afirmat Mihai Coman, directorul adjunct economic al spitalului. Alta varianta ar fi racordarea la centrala proprie a firmei MODEXIM. Insa, primaria este in proces cu MODEXIM, motivul disputei fiind tocmai… cladirea gradinitei.

Pina una alta, parintii copiilor ameninta ca vor iesi in strada si vor protesta in fata primariei sau a Prefecturii Dolj, neavind posibilitatea sa-si tina odraslele acasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS