5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Eu l-am vazut pe Blaga plingind“

„Eu l-am vazut pe Blaga plingind“

„Viata mea nu a fost interesanta. Spre regretul meu, trebuie sa recunosc ca viata mea, biata mea viata, nu a fost nici tragica, nici comica, nici aventuroasa si nici banala. Am supravietuit subexistind. Am durat si am indurat sperind. Am trait sub semnul ridicolului.“ Astfel isi caracteriza Ion Dezideriu Sirbu viata, la inceputul anului 1989, anul mortii sale.

In comuna Dabuleni a avut loc, pe 19 octombrie, simpozionul „Ion D. Sirbu, Omul si Opera“. Organizat de Liceul Teoretic „Constantin Brancoveanu“ din localitate, evenimentul a reunit literati, prieteni ai carturarului, ziaristi si fosti elevi ai liceului, actuali studenti. Invitata de onoare a fost Elisabeta Sirbu, sotia scriitorului.

Desfasurat in sala de sport a liceului, simpozionul a fost deschis la ora 11.00 de profesoara Maria Gheorghe, directoarea institutiei de invatamint organizatoare. Cu ocazia simpozionului a fost lansat si un interviu realizat de Ion Jianu in ianuarie-februarie 1989, intitulat de scriitor „Eu l-am vazut pe Blaga plingind“, documentar ce contine raspunsurile regretatului carturar la 23 de intrebari adresate de publicistul craiovean.

Omul si opera

I.D. Sirbu s-a nascut la 28 iunie 1919, in Petrila, judetul Hunedoara, in familia unui miner. In 1947 era cel mai tinar conferentiar universitar din tara, iar in 1964, cel mai batrin vagonetar la mina din Petrila. A urmat cursurile Facultatii de Litere si Filosofie a Universitatii din Cluj si, dupa cum insusi declara, a fost „primul student la Filosofie care provenea dintr-o colonie muncitoreasca veche, de mineri. Eram si singurul student din intreaga facultate care, ca pedeapsa politica (faceam parte dintr-o organizatie de baza comunista), eram mereu si mereu trimis pe front“. Lucian Blaga i-a fost profesor si, alaturi de tatal sau, un nume sacru pentru inima sa. Din 1964, I.D. Sirbu s-a stabilit la Craiova, unde a si murit, la 17 septembrie 1989. A fost secretar literar al teatrului, dar mai ales un prolific scriitor de teatru si nu numai.

Apropiati

La Dabuleni au fost prezenti profesorul universitar doctor Ovidiu Ghidirmic, conferentiarul doctor Gabriel Cosoveanu, inginerul Lucian Cherata, precum si Toma Velici, redactor la editura „Scrisul romanesc“. Apropiati prin sentimente sau prin opera cu scriitorul, toti acestia au tinut sa-si exprime pozitia fata de opera si personalitatea lui I.D. Sirbu, in acord cu tema simpozionului. Au participat si fratii Ion si Mihai Barbu, nascuti tot in Petrila, cei care au organizat, la sfirsitul lunii iunie, festivalul „Om rau“, in cadrul zilelor orasului natal. Tot in comuna doljeana s-au lansat si doua volume ale lui Ion Dezideriu Sirbu. „Tratatul de rienologie“ a aparut avindu-l drept coautor pe Ion Barbu, care semneaza si caricaturile ce insotesc textul. Cu acelasi prilej a vazut lumina tiparului si un „Dictionar al personajelor lui I.D. Sirbu“.

A fost audiata si o inregistrare cu cel care a descoperit reteta supravietuirii: „Ca sa pot trai, a trebuit sa uit si sa iert, ca sa fiu si eu, la rindul meu, uitat si iertat“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS