16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalConcedieri cu cintec la SC ALTUR SA Slatina

Concedieri cu cintec la SC ALTUR SA Slatina

Cel putin 250 de muncitori au fost concediati in ultimele luni de la cea de-a treia societate comerciala profitabila de pe platforma industriala a municipiului Slatina – SC ALTUR SA. Modul in care s-a procedat in cazul celor disponibilizati ridica insa unele semne de intrebare. In luna august, cind s-a anuntat ca fabrica va fi restructurata ca urmare a noilor conditii de piata (surse din fabrica dezvaluind insa ca masura a fost luata ca urmare a pierderilor tot mai mari inregistrate in ultimul timp – aproximativ sapte miliarde de lei), oamenii au fost anuntati de conducere ca vor fi disponibilizate doar persoanele care nu vor trece un „test de verificare a cunostintelor si a pregatirii profesionale de specialitate“. Conducerea fabricii a intocmit in acest sens un regulament pentru concursul respectiv.

Cele 18 intrebari care au reprezentat subiectul testarii au insumat 72 de raspunsuri corecte, iar conditia de a trece testul era ca fiecare salariat sa stie cel putin 30% din raspunsuri. Cei care reuseau acest lucru ar fi trebuit sa fie declarati admisi si sa fie reconfirmati pe post, in caz contrar persoana respectiva trebuind ca in termen de trei zile sa sustina o noua testare, oral sau practic. Din pacate, regulamentul nu s-a mai respectat de catre conducerea intreprinderii.

Regulament intocmit pentru a fi… incalcat

O parte din cei disponibilizati acuza insa maniera in care s-a luat masura concedierii lor si aceasta deoarece, desi directorul general Gheorghe Nitu Rizea declarase ca disponibilizarile vor afecta numai personalul TESA sau cel indirect productiv, lucrurile nu au decurs astfel, regulamentul fiind incalcat chiar de catre conducerea fabricii. Aceasta, cind a vazut ca majoritatea celor care sustin testarea nu au probleme in rezolvarea intrebarilor, pragul impus initial de 30% a fost inlocuit, fara nici o explicatie, cu un altul de 40%, iar cea de-a doua sansa pentru cei ce picau testul din prima a fost si ea eliminata(!?). Ca si cind acest lucru nu ar fi fost de ajuns, a fost concediat si personal direct productiv (turnatori, lacatusi etc.), desi initial nici nu se pusese problema. In schimb, nici unul din sefii de sectii, maistri sau directorasi nu au plecat din fabrica, ba dimpotriva, unii chiar au avansat in functii. Din toate aceste motive, dar nu numai, o parte din muncitorii concediati au decis sa se lupte cu conducerea societatii, pe care au actionat-o in instanta.

ALTUR se va bate in instanta cu Federatia METAROM

Printre muncitorii care acuza maniera dubioasa de disponibilizare se numara Mircea Tomescu, Gheorghe Ciocirlan, Mariana Toma s.a. Lupta acestora contra conducerii societatii este sustinuta de Federatia Nationala Sindicala METAROM, la care Sindicatul „Alutus“ (din care fac parte „protestatarii“) este afliliat, prin intermediul filialei sale din Slatina.

Reprezentanul Biroului Regional FNS din muncipiu, jurist Sorin Costescu, a declarat ca pe rolul Tribunalului judetului Olt se afla tot mai multe procese intentate de catre muncitori concediati de la SC ALTUR SA Slatina conducerii acestei intreprinderi. „Incalcarea prevederilor contractului colectiv de munca in acest caz este elocventa, dovezile fiind de netagaduit. Sintem siguri ca vom cistiga“, a mai spus juristul METAROM, Sorin Costescu. In replica, managerul general al SC ALTUR SA, Gheorghe Nitu Rizea, a afirmat ca toate acuzatiile aduse sint nefondate, iar avocatii societatii vor demonstra in instanta acest fapt. In prezent, la societatea respectiva mai lucreaza circa 1.000 de oameni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS