17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCei mai olteni dintre olteni si-au dat intilnire la Zilele Municipiului Bailesti

Cei mai olteni dintre olteni si-au dat intilnire la Zilele Municipiului Bailesti

„Oltenii sint cei mai romani dintre romani, iar bailestenii sint cei mai olteni dintre olteni“ – o adevarata deviza sub care se desfasoara, in aceasta saptamina, Zilele Municipiului Bailesti – capitala prazului si a zaibarului – oras ramas nemuritor prin snoavele cu Nea Marin, Veta, Suca si Sache al lu’ Zapacitu.

In perioada 7 -13 octombrie, orasul natal al lui Amza Pellea a imbracat hainele de sarbatoare, cu prilejul Zilelor Municipiului Bailesti.

Festivitatile au fost ocazionate de implinirea a doi ani de la promovarea localitatii ca municipiu. Manifestarile cultural – artistice au debutat inca de luni, cu inaugurarea filialei locale a Casei Corpului Didactic. Nici elevii nu au fost dati uitarii, pentru ei organizindu-se concursuri de creatie literara si istorie locala, precum si competitii sportive.

Teatrul National din Craiova a sustinut aseara un spectacol cu piesa „Comedie de moda veche“ pe aceeasi scena a casei de cultura, unde Teatrul de Opera si Opereta din Craiova a dat marti o reprezentatie.

De Ziua Scolii Bailestene nu s-a facut carte

In cadrul manifestarilor zilelor municipiului, de o atentie deosebita s-a bucurat invatamintul bailestean, caruia i s-a dedicat intreaga zi de vineri – declarata de autoritatile locale drept zi libera, cursurile urmind a fi recuperate ulterior.

Sala mare a Casei de Cultura „Amza Pellea“ s-a dovedit neincapatoare pentru elevii si dascalii prezenti la intilnirea solemna a cadrelor didactice. Printre invitatii de onoare s-au numarat senatorul Maria Antoaneta Dobrescu, inspectorul scolar general adjunct Florea Gaina si presedintele Federatiei Sindicatelor „Spiru Haret“ din invatamintul preuniversitar, Dumitru Chilom.

Au fost evocate figuri de seama ale invatamintului bailestean. Primarul Ion Saceanu a profitat de context, inminind din partea organizatorilor diplome de excelenta la 20 de cadre didactice care s-au remarcat prin rezultate deosebite in activitatea la catedra, nu inainte de a le adresa dascalilor premiati un „Sarut mina, Excelentele Voastre!“.

Elevii le-au urat dascalilor „Sanatate si salarii de doua ori mai mari“

Festivitatea a continuat cu un spectacol oferit de elevi ai Liceului „Mihai Viteazul“, pe un text conceput chiar de… directorul liceului, prof. Valentin Turcu. Poate de aceea nu a mirat pe nimeni faptul ca versurile recitate de elevi au continut urari de genul „Sanatate si salarii de doua ori mai mari“ pentru dascalii aflati in sala.

Intilnirea de ieri s-a incheiat intr-un cadru mai putin protocolar, la un sandvis servit „la varice“, asezonat cu nelipsitele delicatese locale – praz si zaibar.

„Calitatea invatamintului lasa de dorit“

Printre dascalii premiati a fost si Valentina Ignat, acum pensionara, fosta profesoara de limba si literatura romana, care si-a desfasurat intreaga activitate in scolile bailestene: „O asemenea recunoastere morala a activitatii reprezinta foarte mult pentru mine. Tot ce am facut a fost din pasiune si dragoste pentru copii, iar copiii mi-au raspuns tot cu dragoste. Poate ca nu este momentul, dar trebuie sa spun ca profesorii trebuie sa fie stimulati material corespunzator, pentru ca au ajuns sa traiasca in umilinta din cauza salariilor prea mici. Dar si calitatea invatamintului lasa de dorit in ultima vreme, de vina fiind democratia gresit inteleasa inclusiv de dascali. Poate sint de moda veche, dar cred ca ar trebui impusa mai multa disciplina“.

O zi a recoltei si a zaibarului

Zilele Municipiului Bailesti se vor incheia miine. Pina atunci, pe localnici ii asteapta si alte surprize. In aceasta dimineata, in parcul din centrul orasului va avea loc o parada a portului popular, urmata de un spectacol artistic, de unde nu vor lipsi fanfara, dar nici folclorul zonal – totul asortat cu o petrecere in aer liber. Iar miine se va incerca o reinviere a sarbatorii recoltei, o zi a zaibarului si a agriculturii. „Toate aceste festivitati au fost organizate din sponsorizari, asa cum am putut, fara sa alocam nici macar un leu de la bugetul local. Bailestenii trebuie sa se simta si ei bine macar o saptamina pe an, caci ei sint oamenii care stiu sa faca haz de necaz, sa munceasca pe rupte fara sa se sperie de greutati, dar si sa se gindeasca la ziua de poimiine. Poate ca multi or sa se supere, dar eu consider ca oltenii sint cei mai romani dintre romani, iar bailestenii sint cei mai olteni dintre olteni“, a afirmat primarul Ion Saceanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS