17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSute de patroni din Olt folosesc fara nici o jena munca la negru!

Sute de patroni din Olt folosesc fara nici o jena munca la negru!

Aproape 800 de persoane angajate fara forme legale au fost depistate de inspectorii de munca. Peste jumatate dintre persoanele angajate ilegal de patroni erau femei, iar patru nu implinisera 18 ani!

Controalele efectuate de inspectorii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Olt in primele noua luni ale anului releva un fapt alarmant: numarul societatilor comerciale care risca mai degraba o amenda de citeva zeci de milioane de lei decit sa-si desfasoare activitatea in mod legal a crescut semnificativ fata de anul trecut.

Adrian Chirita, seful Serviciului de control si relatii de munca din cadrul ITM Olt, a spus ca in anul 2001 au fost gasite 270 de firme care aveau angajati fara forme legale.

„Din totalul de 1.869 de societati controlate, pina la inceputul lunii octombrie, am sanctionat pentru nerespectarea legislatiei de munca peste 550 de firme. Dintre acestea, 300 de firme foloseau munca la negru, folosindu-se in acest mod de nu mai putin de 784 de persoane. Mai mult de jumatate dintre aceste persoane, respectiv 454, erau femei, iar patru nici nu implinisera virsta majoratului!“, a mai spus Adrian Chirita.

Inspectorii de munca olteni au aplicat pentru neregulile descoperite 1.573 de amenzi contraventionale in valoare de 1,2 miliarde de lei.

Slatina – paradisul… „negrilor“

Din rindul celor 300 de firme care utilizau munca la negru in acest an, 167 sint din municipiul Slatina. Inspectorii de munca au descoperit la firmele mentionate din municipiu 446 de persoane angajate fara forme legale.

Amenzile aplicate cu acest prilej s-au ridicat la aproape 600 de milioane de lei. Locul secund in topul muncii la negru este ocupat de Corabia, cu 24 de firme. 55 de persoane munceau pe bani putini si fara forme legale de angajare.

Patronii in cauza au fost sanctionati contraventional cu amenzi de 155 de milioane de lei. SC CARDINAL SRL Slatioara a primit pentru folosirea fara forme legale a 40 de persoane amenda standard prevazuta de lege in asemenea situatii(50 de milioane de lei).

Alte firme sanctionate au fost SC DINAMIC PROD COM SRL si SC SERENA 94 SA din Slatina, unde au fost depistate cite 32 de persoane angajate ilegal.

Majoritatea persoanelor depistate ca muncind la negru se inregistreaza in domeniul constructiilor si in cel al industriei textile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS