19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDin Sudan pina la Motoci

Din Sudan pina la Motoci

Cind l-a nascut Mahadia Tageldin pe fiul sau Hisam, in urma cu 32 de ani, in Sudan, nu stia bine nici macar unde este pe harta Romania. Nu visa ca peste ani penultimul dintre cei cinci copii ai sai va ajunge medic de familie in satul Fratila din comuna Bulzesti, isi va intemeia o familie in satul Motoci din comuna Mischii si va trai printre taranii de a caror sanatate are grija. Insuratoarea lui Hisam cu o fata din Mischii a fost o problema la fel de mare si pentru familia Tageldin, si pentru familia fetei. Fiecare parte isi dorea pentru copilul ei un partener de alta culoare. Vremea a trecut si fiecare cuscru a constatat ca in viata unui cuplu nu conteaza culoarea pielii.

Doctorul Usim

Dupa ce a absolvit Facultatea de Medicina din Craiova ca sef de promotie, Hisam Tageldin s-a insurat cu Mariana, asistenta medicala pe care o cunoscuse in stagiu la Spitalul Clinic nr.1 din Craiova. Nu si-a deschis butic, nu si-a deschis angro ca multi alti compatrioti, pentru ca si-a dorit sa fie medic. I-a fost greu cu locurile unde se hotarise sa traiasca, dar si cu mentalitatile. A muncit din greu sa cistige respectul oamenilor la dispozitia carora sta zi si noapte.

„Am avut si noroc pentru ca la Fratila, unde mi-am deschis cabinet si unde sint medic de familie, am gasit un primar, Nicolae Draguleasa, care a facut tot ce este posibil omeneste sa ma determine sa ramin medic acolo. Inaintea mea, la Fratila s-au perindat multi, dar nimeni nu a vrut sa ramina. Am in grija satele risipite pe dealuri si de cele mai multe ori nu poti ajunge la bolnavi decit cu caruta sau pe jos. Primarul mi-a facut cea mai mare bucurie atunci cind medicilor din satele indepartate li s-au taiat sporurile de izolare. El a trimis la CAS o adresa in care vorbeste atit de frumos despre mine ca medic, incit acum aproape nici nu mai conteaza daca o sa ne mai dea sau nu sporurile. Adresa de la primar este ca o diploma de buna purtare pentru mine.

Un alt noroc al meu este ca aici am dat de oameni buni. Mare pacat ca sint atit de saraci! Unii nici nu au dupa ce bea apa“, spune doctorul Usim, cum il stie toata lumea.

Cind a venit Mahadia in Motoci, lumea a primit-o cu flori

Daca pe doctor il stie doar lumea din zona, pe mama lui, Mahadia, a cunoscut-o toata tara. Cu citeva zile in urma, la o emisiune televizata, Hisam Tageldin a fost aproape de a suferi un infarct cind a vazut-o pe mama sa care a venit din Sudan sa-si vada fiul, nepotul si nora.

Asa au aflat toti oamenii din zona ca mama doctorului vine la Motoci. O data cu sosirea Mahadiei in Motoci a aflat si doctorul cit de mult il respecta oamenii, care au venit sa-i cunoasca mama.

Faptul ca dupa multi ani au si ei un doctor care considera o mare onoare faptul ca pacientul vine la consultatie ii face pe taranii din zona sa creada ca le-a pus Dumnezeu mina in cap.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS