14 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCorigentul Streata preda educatie fizica la Filiasi

Corigentul Streata preda educatie fizica la Filiasi

In ciuda dispozitiei ministrului educatiei si cercetarii ca profesorii „premiati“ cu note mai mici de 5 la titularizare sa nu intre in invatamint, in judetul Dolj se poate si altfel. Un anume Gabriel Streata, care s-a dovedit competent doar de nota 4,60, preda nestingherit educatia fizica. Si nu oriunde, ci pe un post la oras. Si nu oriunde, ci la un grup scolar, unde tatal sau este seful catedrei de educatie fizica, iar directorul a avut marinimia sa-l angajeze prin decizie interna, fara stirea Inspectoratului Scolar.

Satula de prea multi potentiali dascali cu rezultate dezastruoase la examenul de competenta din luna iulie, Ecaterina Andronescu, ministrul educatiei si cercetarii, a decis sa interzica accesul la posturile de suplinitori din invatamintul preuniversitar acelora care nu s-au dovedit vrednici nici macar de un 5 la titularizare.

Ca atare, MEC a modificat metodologia de ocupare cu suplinitori a posturilor si catedrelor disponibile, adresa nr. 35056 / 27.08.2002 fiind cit se poate de clara in aceasta privinta. Orele disponibile trebuie oferite in urmatoarea ordine de preferinta: titularilor, candidatilor care au obtinut peste 5 la titularizare, dascalilor calificati care n-au participat la titularizare, pensionarilor calificati, institutorilor calificati cu a doua specializare, ori necalificatilor cu studii superioare in alte domenii sau studentilor in curs de calificare. Profesorii corigenti au fost efectiv exclusi.

Profesorul de nota 4, subalternul lui taticu’

Cu toate acestea, un asemenea dascal corigent – si poate nu e singurul – s-a strecurat in invatamintul preuniversitar doljean. Gabriel Streata preda educatia fizica la Grupul Scolar Industrial Filiasi. De ce acolo? Explicatia o ofera directorul adjunct al unitatii de invatamint amintite, prof. Mircea Sugu:

„Tatal lui este seful catedrei de educatie fizica la noi in scoala si trebuia sa-l ajutam“.

Cum s-a reusit performanta incalcarii unei dispozitii a MEC? Acelasi director adjunct mentioneaza:

„Am dat o decizie interna pentru incadrarea lui Gabriel Streata, pentru ca Inspectoratul Scolar nu ne-a trimis nici un profesor de sport pe acest post pina acum. Au trecut patru saptamini de cind a inceput anul scolar si nu puteam sa lasam orele neacoperite“.

Misculatie fara stirea ISJ Dolj

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj s-a aratat uimita de faptul ca un profesor de nota 4 s-a strecurat pe un post de suplinitor, incalcindu-se astfel o dispozitie a ministerului.

„Voi verifica personal cum de s-a intimplat asa ceva, caci e posibil sa fie vorba de un post dosit. Voi cere socoteala directorului chiar miine (astazi – n.r.), la sedinta cu toti directorii din judet“, a promis inspectorul scolar general adjunct Florea Gaina.

Inspectorul scolar de educatie fizica, prof. Nicolae Cojocaru, pune la indoiala faptul ca nici un profesor de educatie fizica nu a acceptat un asemenea post – la oras, basca la un grup scolar:

„Am avut 140 de cereri pentru angajarea unor suplinitori calificati pe posturile vacante, in conditiile in care posturi au fost foarte putine. Iar despre postul liber de la Grupul Scolar Filiasi – ocupat de un profesor cu nota 4 la titularizare – nu am aflat pina acum. M-as mira ca nici un profesor sa nu-l fi acceptat. Iar daca s-ar fi intimplat asa ceva, trebuia urmata metodologia ministerului. Orele puteau fi luate de prof. Ion Streata, tatal lui Gabriel Streata, sau de un alt profesor, dar nu trebuia incalcata metodologia“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS