17 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal75 de ani de la nasterea marelui carturar si mitropolit al Olteniei, Nestor Vornicescu

75 de ani de la nasterea marelui carturar si mitropolit al Olteniei, Nestor Vornicescu

Sectia Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei a organizat expozitia „DONATII SI DONATORI“, al carei vernisaj a avut loc ieri, 1 octombrie, o data cu trecerea a 75 de ani de la nasterea Mitropolitului Nestor Vornicescu, membru de onoare al Academiei Romane, al Academiei de Stiinte din Chisinau si unul dintre cei mai de seama ecumenisti ai neamului romanesc.

Expozitia cuprinde fotografii cu aspecte din viata si activitatea pastorala a primului Mitropolit al Olteniei, Nifon Criveanu, a Mitropolitului Firmilian, a Prea Fericitului Patriarh Teoctist – fost Mitropolit al Olteniei intre anii 1973-1977 – si a Mitropolitului Olteniei, Nestor Vornicescu. De asemenea, expozitia a fost intregita de multe alte donatii de manuscrise, decoratii, icoane si obiecte de valoare istorica incontestabila facute de mai multi donatori intelectuali. Directorul muzeului, Mihai Dutescu, a vorbit in expozeul sau de importanta acestui eveniment, dat fiind faptul ca, incepind din 1982, in fiecare an, se organizeaza o asemenea expozitie de valori perene. Muzeograful dr. Toma Radulescu a detaliat afirmatiile directorului, reliefind, in special, opera si personalitatea lui Nestor Vornicescu, de la a carui nastere au trecut 75 de ani: „Am fost coplesit de emotie cind am pus mina pe potirul si linguritele cu care s-a impartasit Mitropolitul Nestor, cind am atins Evanghelia dupa care a slujit la Biserica Madona Dudu.“ Rostirea laudativa a Episcopului vicar Nicodim Gorjeanul intru mostenirea spirituala lasata de Mitropolitul Nestor a sensibilizat intreaga audienta. Un cor barbatesc al elevilor de la seminar a incintat auzul celor prezenti.

Nestor Vornicescu s-a nascut la 1 octombrie 1927 in Lozova-Vorniceni, judetul Orhei, si a intrat in Schitul Nechit-Neamt in 1944, apoi in Manastirea Neamt – ca rasofor – in 1946. A studiat la Seminarul de muzica bisericeasca si seminarul monahal din aceeasi manastire in perioada 1946-1951. In 1955 a absolvit Institutul Teologic Universitar Bucuresti, unde a urmat si cursurile de doctorat, sectia Patrologie. De asemenea, Nestor a urmat cursurile de specializare ale Institutului Ecumenic de la Bossey si ale Facultatii de Teologie autonoma protestanta din Geneva. In 20 aprilie 1978 a fost ales, iar in 23 aprilie a fost inscaunat ca Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei. Dupa trecerea la cele vesnice, a lasat pentru perenitate o opera de-a dreptul fabuloasa, sub aspectul valorii spirituale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS