14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZeci de miliarde de lei din fondurile Uniunii Europene sint inghitite de firmele de consultanta „parazit“

Zeci de miliarde de lei din fondurile Uniunii Europene sint inghitite de firmele de consultanta „parazit“

• Premierul Adrian Nastase le-a solicitat prefectilor si presedintilor de consilii judetene stoparea acestui fenomen • Agentia nu a acreditat nici o firma de consultanta, afirma directorul BRIPS Oltenia • Firmele intermediare, numite de Nastase „paraziti“, vor fi cunoscute in urmatoarea saptamina

Reprezentantii Biroului Regional Sapard din Oltenia au recunoscut ca nu au nici un control asupra firmelor de consultanta „parazit“, care ar trebui sa incaseze zeci de miliarde de lei din fondurile nerambursabile puse la dispozitie de Uniunea Europeana. Mai mult, nici o firma, autointitulata de consultanta Sapard, nu ar fi acreditata de Agentie. Practic, oricine isi poate face firma, pretinzind apoi procente catalogate drept fabuloase din finantarea UE. Si asta, fara sa depuna un efort prea mare.

La videoconferinta saptaminala de la sfirsitul saptaminii trecute, premierul Adrian Nastase le-a atras atentia prefectilor si presedintilor de consilii judetene ca aceste firme ajung sa ceara 15-20 la suta din valoarea imensa a proiectelor. Premierul le-a cerut acestora sa scape de firmele parazit si sa incerce stoparea fenomenului.

Patru miliarde de lei, pentru un singur proiect

„Practic, orice firma care se declara de consultanta poate spera sa obtina bani frumosi din aceasta afacere, fara ca noi sa putem face nimic. Responsabilitatea apartine acelor consilii locale care accepta sa ofere acest procent deloc neglijabil firmelor de consultanta in domeniu. Firmele respective nu sint acreditate de agentie, iar rezultatele lor se vor vedea in momentul in care proiectele intocmite vor participa la licitatie“, a precizat Daniel Popescu, directorul Biroului Regional de Implementare a Programului Sapard (BRIPS) 4 Sud-Vest Oltenia.

La valoarea estimativa a proiectelor, o firma de consultanta poate cistiga, numai pentru un singur proiect, aproape patru miliarde de lei. Chiar daca proiectele depuse pentru prima licitatie (al carei termen limita a fost 30 august) nu pot fi date publicitatii, aflindu-se in lucru, Daniel Popescu a dat totusi o cifra: 12% din valoarea proiectelor, procentul cerut de firmele parazit.

„Vom afla cine a intocmit proiectele si citi bani era vorba sa primeasca“

„Cu toate ca este vorba de multi bani, pina vinerea trecuta nu erau depuse decit doua proiecte din toata Oltenia, dintre care unul era din Dolj. Vineri au venit circa 30 de solicitari. Le-am dat la toti solicitantii bonuri de ordine si i-am programat pentru aceasta saptamina. Probleme avem deocamdata in Gorj, unde proiectele depuse vor fi declarate neconforme pentru prima licitatie.

In ceea ce priveste procentajul imens cerut de firmele de consultanta, in aceasta saptamina, dupa analizarea proiectelor vom afla cine le-a intocmit si citi bani este vorba sa primeasca. Daca este cineva care ar trebui sa impuna un control asupra lor, acela este Consiliul Judetean Dolj. Eu cred ca se poate impune o limita, ca sa nu ceara fiecare dupa cum il taie capul“, a mai spus Daniel Popescu.

Sute de milioane de euro, fonduri la care aspira multi

Potrivit directorului BRIPS, suma pe care o pune la dispozitie UE, in colaborare cu Guvernul Romaniei, este de 900 de milioane de euro. Sapard are doua subcomponente: dezvoltarea infrastructurii rurale (cu finantare suta la suta UE) si imbunatatirea marketingului si produselor agricole si piscicole (50% – contributie privata, 50% – fonduri de la UE si guvern). Cea de-a treia masura, investitiile in exploatatii agricole, va fi disponibila la sfirsitul anului in curs. Numai 10% din valoarea unui proiect maxim in cadrul primei masuri reprezinta 100.000 de euro, adica 3,5 miliarde de lei.

Petre Petrescu, vicepresedintele CJ, a precizat insa ca nu are cunostinta ca in administratia publica doljeana s-ar intimpla lucruri de acest gen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS