13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAmenzi de 165 de milioane de lei pentru societatile doljene care nu si-au platit darile catre stat

Amenzi de 165 de milioane de lei pentru societatile doljene care nu si-au platit darile catre stat

Corpul de Control al Directiei Generale de Munca si Solidaritate Sociala (DGMSS) Dolj a verificat, in luna iulie, 82 de agenti economici din judet, aplicind amenzi contraventionale in valoare totala de 165 de milioane de lei. Inspectorii de munca au constatat ca debitele pe care societatile doljene le au catre bugetele de stat sint in continua crestere, amenzile aplicate nefiind in masura sa-i determine pe administratori sau patroni sa respecte legea.

Virgil Dragomirescu, directorul DGMSS, a spus: „Luna trecuta, debitele constatate s-au ridicat la 198,9 miliarde de lei, din care pe componenta asigurari sociale – 182 de miliarde de lei, iar pe cea de fond pentru ajutorul de somaj – 16,8 miliarde de lei. Echipele de control au recuperat, in timpul verificarilor, peste un miliard de lei. Debitele care nu pot fi recuperate sint transmise Casei de Pensii si Agentiei de Somaj, pentru executarea silita“.

In topul datornicilor se afla, pe linga marile intreprinderi (ELECTROPUTERE, MAT), CEREALCOLM Dolj (3,5 miliarde de lei), WORLD SECURITY (un miliard de lei) si SC LACTIDO (cu 0,7 miliarde de lei).

30 de societati comerciale au depus dosare pentru inlesniri la plata acestor datorii, conform OUG nr.40/2002, la cinci dintre ele declansindu-se deja controalele.

24 de societati comerciale doljene vor fi cercetate penal

Societatile comerciale doljene care au acumulat datorii mari catre fondurile de stat vor fi cercetate penal. Directia Generala de Munca si Solidaritate Sociala (DGMSS) Dolj a facut pina in prezent sesizari catre Parchet pe numele a 24 de agenti economici. Acestia vor fi cercetati in calitate de persoane juridice pentru ceea ce, in limbajul de specialitate, se numeste „stopaj la sursa“, adica retinerea pe statul de plata a contributiei individuale catre fondurile de stat si nevirarea ei institutiilor abilitate. Nici un dosar nu a ajuns insa pe masa Judecatoriei, din cauza procedurii anevoioase. Conform acesteia, sesizarile trebuie inaintate politiei, pentru intocmirea dosarelor de cercetare penala, dupa care urmeaza actiunea in instanta.

Virgil Dragomirescu a precizat: „Cei mai mari datornici sint TUFON (1,89 miliarde de lei), SC COREMI (1,87 miliarde de lei), Transformatoare Motoare, Condensatoate (TMC) Filiasi (1,76 miliarde de lei), SC VAGMAR (736 de milioane de lei) si SC GEASOL (483 de milioane de lei). Societatile in cauza trebuie sa raspunda pentru ca nu le platesc angajatilor darile catre stat. Este posibil ca, in urma intrunirii consiliilor de administratie, responsabilitatea juridica sa fie aruncata in spatele unei singure persoane, de regula administratorul sau directorul. Noi vom continua sa facem sesizari catre Parchet pentru toate societatile datoare, pina cind vom recupera banii“.

Angajatii care devin victime ale stopajului la sursa nu pot beneficia de ajutor de somaj (in cazul in care sint disponibilizati), de vechime in munca si asistenta medicala gratuita, pina cind nu le sint platite darile catre stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS