10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLa Spitalul Clinic nr.1 au fost incalcate doar regulile bunului-simt

La Spitalul Clinic nr.1 au fost incalcate doar regulile bunului-simt

• 13 cadavre care zaceau in putrefactie de mai multi ani in morga Spitalului Clinic nr.1 Craiova au fost duse miercuri cu o masina care transporta alimente la cimitirul Dorobantia, pentru a fi ingropate • Desi stia ca masina era autorizata sa transporte doar alimente si materiale sanitare, directorul economic al spitalului, ec. Mihai Coman, a aprobat efectuarea transportului cadavrelor • Inspectia Sanitara de Stat Dolj nu va lua nici o masura impotriva acestei incalcari grave a normelor de igiena, pentru ca nu ii permite legislatia • Chiar daca ar fi surprins momentul incarcarii cadavrelor, inspectorii sanitari nu ar fi putut decit sa sanctioneze conducerea spitalului pentru ca a permis utilizarea masinii in alte scopuri decit cele pentru care era autorizata, respectiv transportul de alimente si materiale sanitare

Morga Spitalului Clinic nr.1 Craiova este bine cunoscuta pentru vesnica problema a inhumarii cadavrelor neidentificate. De mai multi ani, corpurile neinsufletite ale celor pe care nu ii revendica nimeni sint stivuite in salile de autopsie, unde asteapta ca primaria sa intocmeasca documentele necesare pentru a fi ingropate. Ideal ar fi ca, pina la derularea formalitatilor, care pot dura uneori ani, cadavrele sa fie depozitate in camere frigorifice.

Morga Spitalului Clinic nr.1 are o astfel de incapere, insa aceasta nu mai functioneaza de ceva vreme, asa incit cadavrele sint asezate direct pe mesele de autopsie dupa ce au fost tratate bine cu formol. Oricit de bine ar fi imbalsamate, cadavrele incep sa se descompuna in cele din urma, mai ales in perioada de vara, emanind un miros pestilential.

Directorul economic al Spitalului Clinic nr.1 recunoaste ca nu era normal sa transporte cadavrele cu masina de alimente

Pina miercuri, in morga spitalului erau depozitate 13 astfel de cadavre, unele avind o vechime de citiva ani, insa toate in stare avansata de descompunere. Pentru ca nu mai puteau suporta mirosurile, salariatii din sectie au inchis o parte dintre ele in sicrie, in timp ce altele zaceau in saci de plastic.

Dupa mai multe demersuri, conducerea sectiei a reusit sa obtina promisiunea primariei ca se va ocupa de inmormintarea celor 13 cadavre in cimitirul Dorobantia, dar cu conditia ca Spitalul Clinic nr.1 sa asigure transportul si costul a cinci dintre cele 13 cosciuge.

„Seful sectiei, dr. Enache, a venit la mine si m-a rugat insistent sa rezolv problema asta cu transportul pentru ca vorbise cu primaria, care s-a angajat sa-i ingroape cadavrele in Cimitirul Saracilor. Mi-am dat seama ca trebuia rezolvata o data aceasta problema si am aprobat ca transportul sa fie facut cu camionul de la aprovizionare, singura masina de mare tonaj pe care o avea spitalul la dispozitie, desi stiam ca era autorizata sa asigure transportul de materiale sanitare si alimente. Stiu ca nu e normal sa transportam cadavrele cu aceasta masina, dar nu am avut de ales. Trebuia facut ceva ca sa scapam de cadavrele care zaceau de ani in morga“, a spus ec. Mihai Coman, directorul economic al Spitalului Clinic nr.1.

Coman a mentionat ca alimentele erau transportate doar ocazional cu masina respectiva, cu conditia sa fie alimente neperisabile sau ambalate, pentru ca de transportul propriu-zis al alimentelor care sint aduse la spital se ocupa firmele distribuitoare:

„In nici un caz nu am folosit masina pentru a aduce cu ea oua, carne, lapte, ci doar ulei, cartofi si morcovi sau materiale sanitare, cum ar fi seringi de unica folosinta, reactivi de laborator, formol sau filme radiologice. In perioada de canicula, apa minerala pentru salariati a fost transportata la spital cu aceasta masina“.

Dupa inmormintare, a urmat dezinfectia

Miercuri, in jurul orei 12.00, cele 13 cadavre, inchise in cosciuge si invelite in folii de plastic au fost transportate la cimitirul Dorobantia, unde au fost ingropate fara cuvenita slujba religioasa. Pamintul inca reavan pe morminte si cele 12 cruci neinscriptionate (una a disparut peste noapte) sint singurele indicii ca acolo au fost ingropati niste semeni de-ai nostri.

Camionul a fost spalat cu furtunul si dezinfectat cu Antisept ieri-dimineata.

Temindu-se probabil sa nu aiba probleme cu sefii daca spune adevarul, soferul, Gheorghe Noata a declarat ca masina nu a mai transportat alimente de aproape un an, fiind folosita in prezent pentru transportul materialelor sanitare si de constructie.

Inspectia Sanitara de Stat s-a aratat scandalizata si… atit

Conducerea Inspectoratului Sanitar de Stat Dolj a declarat insa ca este inadmisibil ce s-a intimplat la Spitalul Clinic nr.1:

„Spitalul a primit in luna februarie autorizatia sanitara de functionare. Ori acest lucru inseamna ca se obliga sa respecte normele de igiena. Prin transportarea cadavrelor cu aceeasi masina cu care erau aduse alimentele pentru bolnavi, desi acest lucru nu este cuprins in normele de igiena, au fost incalcate regulile bunului simt. Este incalificabil ce au facut“, a spus dr. Dolores Tatar, inspectorul sef al ISS Dolj.

Desi s-a aratat scandalizata, conducerea ISS Dolj a mentionat ca nu exista o baza legala pentru pedepsirea celor vinovati.

„In normativele in vigoare nu exista prevederi referitoare decit la transportul cadavrelor provenite de la spitalele de boli contagioase si la transportul extern si intern, pe calea ferata, al cadavrelor. Singura masura pe care o puteam lua, numai in momentul in care am fi surprins incarcarea cadavrelor, ar fi fost sa sanctionam conducerea spitalului cu amenda contraventionala cuprinsa intre 5 si 30 de milioane de lei pentru folosirea camionului in alte scopuri decit cel de transport de alimente sau materiale sanitare“, a mai spus Dolores Tatar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS