22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSC Metal Lemn SA Craiova nu mai are nici un bun nesechestrat

SC Metal Lemn SA Craiova nu mai are nici un bun nesechestrat

Doua institutii ale statului si un serviciu al Primariei Craiova stau cu mina intinsa la Gigi Mitrache

Asa-zisul camin de nefamilisti al SC Metal Lemn SA Craiova a devenit obiect de disputa intre locatarii care-l ocupa acum si patronatul societatii care-l are in proprietate, pe de o parte, iar pe de alta parte, conflictul persista intre aceiasi locatari si citeva institutii ale statului care au pus sechestru pe imobil pentru recuperarea debitelor neachitate de SC Metal Lemn SA.

Imobilul cu patru etaje, avind 83 de camere ocupate de locatari, a facut obiectul a trei sechestre. In 14 noiembrie 1997, Administratia Financiara Craiova a pus sechestru pe caminul de nefamilisti pentru un debit neachitat, la acea data, de 5,873 de miliarde de lei. In 13 iulie 2000, conform dosarului de executare nr. 26/1999, Agentia Judeteana de Ocupare si Formare Profesionala (AJOFP) Dolj a pus sechestru pe acelasi camin pentru un debit ramas neachitat la acea data de 2,496 miliarde de lei. In 12 septembrie 2000, Serviciul impozite si taxe locale al Primariei Craiova a instituit si el sechestru pe acelasi camin pentru un debit de 2,940 miliarde de lei. Sumele pe care le datoreaza SC Metal Lemn SA, al carui actionar important este Gigi Mitrache, includ si majorarile si penalitatile calculate la data instituirii sechestrului. Dupa punerea ultimului sechestru, in anul 2000, SC Metal Lemn datora celor trei institutii creditoare 11,309 miliarde de lei, suma care pina in prezent a mai crescut.

Statul sponsorizeaza afacerile lui Gigi Mitrache printr-o legislatie bleaga, buna doar pentru fricosi

Daca in anul 2000 doar impozitele si penalitatile datorate de Gigi Mitrache pentru o singura firma erau de peste 11 miliarde de lei, ne intrebam cit are statul de recuperat de la toate firmele acestuia. Probabil ca nu stie nimeni, de vreme ce, din toate activele Metal Lemn, cele trei institutii nu au gasit sa puna sechestru decit pe caminul de nefamilisti, in care locuiesc fosti si actuali angajati ai firmelor care au inchiriat spatii in care desfasoara activitati de productie. Directorii de la cele trei institutii care au de incasat peste 11 miliarde de lei au declarat ca legislatia in vigoare permite ca simultan sa fie puse trei sechestre pe acelasi bun, in scopul vinzarii prin licitatie si recuperarii sumelor datorate.

Daca aceasta a fost intentia celor trei institutii, este de neinteles metoda prin care sperau sa-si recupereze debitele, deoarece din procesul-verbal de punere sub sechestru al Administratiei Financiare Craiova, incheiat in 1997, reiese ca bunul sechestrat valora 2.216.173.002 de lei, suma in care era inclusa si valoarea terenului pe care era construit caminul, de 27.775.858 de lei.

In iulie 2000, AJOFP Dolj spune ca acelasi camin valora 4.262.196.119 lei. La nici doua luni, in 12 septembrie 2000, acelasi camin ar valora 2,216 miliarde de lei, adica exact cit valorase in urma cu trei ani. Presupunind ca acest bloc cu destinatie de locuinte ar valora cinci miliarde de lei, cum poate fi impartit in asa fel incit sa acopere cele 11 miliarde de lei cit totalizau debitele la cele trei institutii?

Nicolae Pascu, directorul Directiei economico-financiare a Primariei Craiova, a spus: „La data cind s-a instituit sechestru pe caminul de nefamilisti al SC Metal Lemn se stia ca mai exista un sechestru pus de Administratia Financiara, dar pentru ca alt bun al SC Metal Lemn nu mai era liber de sechestru, am crezut ca putem sa recuperam suma prin vinzarea caminului. Mitrache nu cred ca mai are ceva pe aceasta firma pe care sa nu fie sechestru, iar legea nu ne permite sa punem sechestru pe bunurile unei alte firme, chiar daca firma respectiva are acelasi patron. Nu am scos la licitatie caminul pentru ca acolo sint probleme sociale din cauza carora am tot aminat. La cererea expresa a locatarilor de acolo, am scos la licitatie caminul, desi nu cred ca ne va da cineva o suma uriasa astfel incit cele trei institutii sa poata recupera debitele pe care le au de incasat de la SC Metal Lemn. Finantele Publice pot sa treaca in proprietatea statului acest camin, cu aprobarea Ministerului de Finante, dupa care bunul este exonerat de creantele bugetare. Locatarii pot sa cumpere locuintele, dar nu stiu de ce nu s-au inteles cu Mitrache“.

SC Metal Lemn incaseaza chirie de mai multi ani fara sa aiba incheiate contracte de inchiriere

Locatarii celor 83 de camere ale caminului de nefamilisti au intrat in conflict cu patronul Mitrache, deoarece societatea refuza de mai multi ani sa le incheie contracte de inchiriere, in schimb a pretins si incasat chirie si intretinere, desi nu are nici o dovada ca are chiriasi. Multi dintre cei care locuiesc intre peretii coscoviti si darapanati ai acestui camin au dorit sa-si cumpere locuintele, fapt pentru care au dat in judecata societatea si au cistigat dreptul de a cumpara camerele pe care le ocupa.

Patronatul a pretins un pret exorbitant pentru ficare camera, aproximativ 150 de milioane de lei, bani pe care locatarii au refuzat sa-i achite. Conducerea SC Metal Lemn s-a gindit ca poate sa obtina intreaga suma datorata celor trei institutii de la ocupantii caminului aflat sub sechestru. Multi dintre ei traiesc din alocatia de somaj sau din alte venituri. Locatarii nu pot sa le faca copiilor buletine de identitate pentru ca nu pot dovedi cu contract de inchiriere ca locuiesc in Craiova.

Familia Tisu are un baiat de 18 ani caruia nu a putut sa-i faca acte de identitate pentru ca nu are contract de inchiriere. Crina Obretin, pensionata pe caz de boala, si-a cistigat dreptul de a cumpara, dar nu poate sa perfecteze actele pentru ca societatea nu doreste acest lucru.

Familia Betiu a cistigat acelasi drept de cumparare, dar nici pina in pezent nu a incheiat actul de vinzare-cumparare cu societatea. Locatarii au cerut o expertiza extrajudiciara, in urma careia s-a stabilit ca o camera in acest camin valoreaza putin peste noua milioane de lei, pret pe care acestia sint dispusi sa-l plateasca.

Gigi Mitrache, patronul SC Metal Lemn, a spus: „Nu pot sa le vind eu camerele din camin pentru ca acesta se afla sub sechestrul a trei institutii. Nu ma intrebati pe mine de ce toate trei au pus sechestru pe acelasi bun, ci intrebati-i pe ei. Cele 150 de milioane pe camera poate ca era un pret exagerat, dar nici cum vor ei cu noua milioane nu putem fi de acord decit cu acceptul creditorilor. Noi sintem de acord sa le incheiem contracte de inchiriere. Chiria am incasat-o de la cei care au binevoit sa o plateasca pe baza de chitante. Restantele locatarilor la firma pentru neplata chiriei si a intretinerii depasesc citeva sute de milioane de lei, bani pe care firma i-a platit pentru achitarea facturilor“.

Chiriasii nimanui

Ieri, citiva reprezentanti ai locatarilor din caminul de nefamilisti al SC Metal Lemn au fost in audienta la primarie. Problema pentru care se zbat ei, si anume incheierea de contracte de inchiriere si acolo unde este cazul a contractelor de vinzare-cumparare a ramas ca inainte. Nu pot participa la licitatie pentru vinzarea fiecarei camere pentru ca bunul trebuie vindut integral.

Dupa trei licitatii in care bunul nu a fost adjudecat, nu se poate vinde la pretul de inventar pentru ca acest lucru este valabil doar la bunurile mobile. Patronul nu poate sa raspunda in vreun fel pentru ca la societatile comerciale tip SA raspunderea este in limita capitalului social de 25 de milioane de lei. Singura solutie ar fi cererea Finantelor Publice catre Ministerul de Finante pentru trecerea caminului in proprietatea statului. Si uite asa, patronul care stie in ce lume traieste poate folosi statul pe post de sponsor pentru afacerile lui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS