10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalNori de zgura si de cenusa se abat asupra comunei Isalnita

Nori de zgura si de cenusa se abat asupra comunei Isalnita

Vintul a devenit cel mai mare dusman al localnicilor din Isalnita, o comuna de linga Craiova. La cea mai mica intensificare a vintului, nori de zgura si de cenusa se abat asupra comunei, culturile sint acoperite cu pulberi negre, iar oamenii abia mai pot respira. Societatea poluatoare, SC TERMOELECTRICA SA – sucursala ELECTROCENTRALE Craiova a fost mereu amendata de inspectorii de la mediu, insa deocamdata este singurul lucru pe care acestia il pot face. Ei ameninta societatea ca, daca nu va respecta normele de protectie a mediului impuse de legislatia in vigoare, vor face dosar penal.

Haldele de cenusa si zgura de la Isalnita sint de mai multi ani o adevarata catastrofa ecologica. Atunci cind vintul bate cu mai mult de 10 m/s, nori negri se ridica in atmosfera. Populatia din zona este nevoita sa-si tina geamurile si usile inchise, altfel casele se umplu de praf. Sanatatea localnicilor este pusa in pericol din cauza poluarii cu zgura si cenusa, sustin inspectorii de la Inspectoratul pentru Protectia Mediului (IPM) Craiova.

Ei spun ca, atunci cind bate vintul, asupra comunei lor se abate un fel de ceata neagra, aerul devine irespirabil, iar culturile sint acoperite cu pulberi de cenusa.

„Pulberile zburatoare de cenusa ajung peste tot – in apa, aer, sol. Oamenii au pina si in stomac cenusa“, a spus Ion Petrisor, comisarul sef al IPM Craiova.

TERMOELECTRICA este de multa vreme in atentia Inspectoratului pentru Protectia Mediului, fiind considerata, alaturi de Combinatul Chimic, principalul poluator de pe platforma industriala a Craiovei si aproape lunar este amendata cu cite 50 – 75 de milioane de lei. Inspectorii de la mediu sustin ca reprezentantii societatii nu se straduiesc de ajuns pentru a stopa poluarea atmosferica: „Solutii exista, trebuie doar un pic de efort. Toata lumea ii vede, toata lumea inghite cenusa, insa nimeni nu-i opreste si nimeni nu-i pune sa faca tot ce trebuie. Noi putem sa le dam amenzi in fiecare zi ca nu rezolvam nimic. Inspectoratul isi rezerva dreptul de a le face dosar penal daca nu respecta legile in vigoare“.

„Cenusile zburatoare“ sint greu de stopat

Poluatorul, SC TERMOELECTRICA SA – sucursala ELECTROCENTRALE Craiova sustine ca a investit peste 20 de miliarde de lei intr-o instalatie de stropire a haldelor de zgura si cenusa, insa aceasta nu elimina in totalitate efectele negative pe care le are asupra mediului.

„Am investit peste 20 de miliarde de lei in doua instalatii de stropire. Una pentru halda de pe malul drept al Jiului si alta pe malul sting. Insa, stropirea nu se face decit in partea superioara, nu si spre baza haldelor. Dar asta nu rezolva in totalitate problema“, a spus Corneliu Ditescu, directorul SC TERMOELECTRICA SA – sucursala ELECTROCENTRALE Craiova.

La Timisoara se experimenteaza o noua instalatie prin care cenusile se evacueaza sub forma unei paste care ulterior se solidifica. Poluarea s-ar mai reduce cu ajutorul unei astfel de instalatii, sustin reprezentantii societatii.

Haldele de cenusa de pe malurile Jiului au o suprafata de peste 300 de hectare si atunci cind au fost proiectate, in urma cu peste 30 de ani, nimeni nu s-a gindit si la masurile de protectie a mediului inconjurator.

Acum, pentru a stopa „cenusile zburatoare“, ar trebui ca TERMOELECTRICA sa acopere toata suprafata de peste 300 de hecatre cu un strat de sol vegetal, dupa care acesta sa fie fixat cu vegetatie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS