13.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljul si Craiova - conduse de cinci domnitori si un haiduc

Doljul si Craiova – conduse de cinci domnitori si un haiduc

Nimeni nu poate nega gustul romanilor pentru istorie si mai ales pentru personalitatile istorice, fie ca este vorba de vechii voievozi sau domnitori, fie ca in prim plan sint presedinti ori diplomati contemporani. Sint destui aceia care, in vremuri de restriste, ii pomenesc cu nostalgie pe Vlad Tepes, stirpitorul de hoti si corupti, pe A. I. Cuza, cel care ii prindea pe comercianti cu ocaua mica mai dihai ca OJPC astazi, sau pe Nicolae Ceausescu, in viziunea unora, asigurator de locuinte si locuri de munca. Pentru multi, mari oameni ai istoriei sint modele de urmat, altii identificindu-se chiar cu o personalitate sau alta. Pentru ca ne conduc, am incercat sa aflam pe cine admira si, de ce nu, cu cine se identifica mai-marii administratiei locale doljene.

Judetul Dolj a fost la un pas de a pierde un inginer si de a cistiga un arheolog in persoana prefectului Cornel Mondea, dupa ce in adolescenta acesta a avut ca mare pasiune istoria. Dintre voievozii romani celebri, prefectul l-a ales pe Mircea cel Batrin pentru spiritul sau pacifist si „pentru felul in care a stiut sa navigheze printre sloiuri“. Pentru Cornel Mondea, a impaca si capra si varza e un ideal in viata, iar in prezent marele sau of este ca nu reuseste sa-i impace pe liderii celor doua formatiuni politice rivale ale romilor din Craiova. El spera insa ca pina la sfirsitul mandatului sa-i convinga pe Dumitru Tatian si Velcu Nazdravan sa se pupe si sa se aiba ca fratii. Subprefectul de Dolj, Elena Serbanoiu, il admira nespus de mult pe Stefan cel Mare, „un domn mic la stat, mare la sfat, cu spirit de dreptate si dotat cu… o energie inepuizabila“. Interminabila energie, „in sens pozitiv“, este, in opinia Elenei Serbanoiu, calitatea comuna cu Stefan cel Mare, trasatura care insa uneori ii poate afecta in sens… negativ pe cei din jur.

Ion Voiculescu… Tepes

Presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Voiculescu, vede in Vlad Tepes un voievod demn de toata consideratia contemporanilor deoarece „trata cu severitate faradelegile“, chiar daca uneori felul in care aplica legea durea al naibii de mult. Trasul in teapa nu-i este insa propriu lui Voiculescu pentru ca, spune el, este „milos din fire“. Un om… sa-l pui la rana!

Vicepresedintele Consiliului Judetean Dolj, Petre Petrescu, crede despre sine ca este drept, aprig, curajos si cinstit precum Mihai Viteazul. Chiar daca nu are barda si nici buzdugan, Petrescu nu se da in laturi in a sari la bataie, in mijlocul „turcilor“, bineinteles cind situatia o cere.

Bulucea… haiducul, alaturi de Mihai Dragu… Viteazul

Chiar daca il apreciaza pe Mihai Viteazul pentru ca a fost „patriot si… viteaz“, chiar daca angajatii Primariei Craiova l-au supranumit Highlander (Nemuritorul), primarul Vasile Bulucea se crede mai degraba haiduc, deoarece le da saracilor… atentie… multa atentie, fapt care nu-i supara deloc pe bogati. Viceprimarul Antonie Solomon dovedeste ca este in acelasi timp baiat de la tara si baiat de oras. El il admira pe Alexandru Ioan Cuza pentru ca „este singurul care i-a improprietarit cu adevarat pe tarani“, iar pe Nicolae Titulescu il respecta pentru ca „a fost cel mai mare diplomat roman din toate timpurile“. Solomon crede insa ca nu are nimic in comun cu vreunul dintre cei doi. Viceprimarul Mihai Dragu este un admirator fervent al lui Mihai Viteazul, marturisind ca de trei ori pe an merge la Manastirea Dealu de la Tirgoviste, unde se afla mormintul domnitorului. Dragu este de parere ca a imprumutat de la Mihai Viteazul „vointa de fier si credinta intr-un ideal“, acela de a deveni intr-o zi „ban al Craiovei“. Mai mult decit atit, vicele este convins ca exista o oarecare asemanare fizica intre el si domnitor: „In stampe si tablouri, Mihai Viteazul este infatisat ca un tip impozant, lucru total neadevarat. El era mic, asa ca mine, si avea chelie precum subsemnatul. As putea spune chiar ca semanam!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS