14.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalInstanta suprema a decis ca demiterea lui Razvan Temesan de la Bancorex a fost nelegala

Instanta suprema a decis ca demiterea lui Razvan Temesan de la Bancorex a fost nelegala

Curtea Suprema de Justitie (CSJ) a hotarit ieri ca demiterea lui Razvan Temesan de la conducerea Bancorex a fost nelegala, instanta suprema admitind astfel recursul in anulare declarat de procurorul general al Romaniei, care a apreciat ca nelegala hotarirea din 14 martie 1997 a Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) a Bancorex privind destituirea lui Razvan Temesan din functia de presedinte al bancii. Procurorul general a formulat recurs in anulare impotriva sentintei judecatoresti definitive care stabilea legalitatea deciziei mentionate a AGA Bancorex, contestatia lui Tanase Joita fiind dezbatuta ieri de completul de noua judecatori al CSJ. Reprezentantul Parchetului CSJ a solicitat instantei supreme sa admita faptul ca actele emise atunci de AGA sint nule, nefiind indeplinite conditiile prevazute de Legea 31/1991 a societatilor comerciale, respectiv procedura de convocare a Adunarii.

La rindul sau, Razvan Temesan a afirmat ca normele privind convocarea Adunarii Generale a Actionarilor sint imperative si ca, admitind ca AGA s-ar fi putut desfasura in ciuda „derogarilor de la proceduri“, actionarii nu ar fi putut decide in mod legal destituirea conducerii Bancorex. Presedintele completului de judecata l-a intrebat pe fostul presedinte al Bancorex daca are un loc de munca, acesta raspunzind ca nu. AGA a Bancorex l-a demis, pe 14 martie 1997, si pe Alexandru Ghiba din functia de prim-vicepresedinte.

In locul lui si al lui Temesan au fost numiti Florin Ionescu (fost vicepresedinte al bancii), respectiv Maria Constantinescu (director al Directiei Generale de Operatiuni Monetare, Valutare si de Credit din BNR). AGA l-a acuzat pe Temesan ca a majorat capitalul social al Bancorex, din luna septembrie 1996, prin conversia in actiuni a certificatelor de depozit fara aprobarea Fondulului Proprietatii de Stat (FPS), care era obligatorie. La scurt timp dupa destituire, Razvan Temesan a actionat in instanta Bancorex, considerind nelegala decizia AGA prin care a fost inlaturat de la conducerea bancii. Motivul invocat de Temesan a fost ca membrii Adunarii nu erau actionari ai Bancorex si deci nu puteau sa ia astfel de decizii. In opinia lui Temesan, AGA din 14 martie 1997 „nu a indeplinit nici unul din criteriile de convocare din Legea 31/1991 si nici de desfasurare a lucrarilor acesteia, hotaririle ei fiind lovite de nulitate“. In replica, reprezentantul bancii a afirmat atunci ca sedinta AGA din 14 martie 1997 a avut caracter statutar. In urma deciziei de ieri a instantei supreme, Razvan Temesan ar putea cere daune statului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS