17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomanii au ajuns de bunavoie sclavi pe plantatiile de capsuni din Spania

Romanii au ajuns de bunavoie sclavi pe plantatiile de capsuni din Spania

Vestile care vin din Spania de pe plantatiile de capsune nu sint deloc imbucuratoare. Cei intorsi acasa, la nici o luna de cind au plecat de bunavoie in Peninsula Iberica pentru a cistiga un ban spun povesti infioratoare despre conditiile de munca si locurile de cazare. Potrivit AM PRESS, cei plecati la cules de capsune traiesc cele mai mari deziluzii din viata lor.

Marian Sirbu, ministrul muncii si solidaritatii sociale, nu crede nici una dintre povestile aparute prin ziare si este de parere ca aceia care au rupt contractul cu firmele spaniole „nu prea au avut chef de munca“. Asa o fi, insa, in loc sa se grabeasca sa dezminta spusele celor intorsi acasa, mai bine s-ar deplasa personal in Spania, pentru a vedea cum stau lucrurile la fata locului.

„Romanii plecati in Spania la cules de capsune duc o viata de cosmar si nu cistiga mai nimic“, a declarat un barbat intors acasa Agentiei AM PRESS. „De unde am plecat eu, au ramas oameni plingind“. Sutele de tineri romani, care s-au inghesuit sa plece in Spania, la cules de capsune, par sa traiasca deziluziile cele mai crunte ale vietii lor. Cel putin asa sustine Vasile Lazar, de 27 de ani, din Piatra Neamt, care s-a intors acasa dupa numai o luna de munca pe pamint spaniol. El afirma ca romanii sint tratati ca niste sclavi, iar conditiile de cazare, masa, munca si plata sint de-a dreptul mizerabile. Declaratiile lui Vasile Lazar sint socante si pun sub semnul intrebarii acordul incheiat intre autoritatile romane si firma spaniola Coag. „Cind am plecat din Romania, pe 23 februarie, nici un reprezentant al firmei spaniole nu ne-a insotit, ci am fost lasati in grija soferilor de autocare. In Spania, am fost repartizat la o ferma din provincia Huelva. Am fost cazati in niste baraci ordinare, in care nici boschetarii de la noi nu ar sta. Aveam un frigider plin de rugina si un aragaz defect, pe care nu-l puteam folosi de teama sa nu explodeze. Dusul nu functiona si ne spalam in lighene. De asigurari medicale, nici vorba. O femeie si-a luxat piciorul si i s-a dat doar un medicament calmant. Reprezentantii firmei angajatoare nici nu calcau pe acolo. Am fost lasati de izbeliste, iar supraveghetorii ne tratau ca pe niste sclavi. Acesta e adevarul: romanii plecati in Spania la cules de capsune duc o viata de cosmar si nu cistiga mai nimic. Nici vorba de 500 de euro, cum ni s-a promis. Poti cistiga cel mult 300 de euro pe luna, dar din acestia trebuie sa-ti platesti cazarea, trebuie sa-ti cumperi mincarea – pe care o pregatesti singur -, plus toate cele necesare de zi cu zi. In final ramii cu vreo 50 de euro, cel mult. Cind am cerut socoteala pentru toate acestea, am fost sfatuit prieteneste sa ma intorc acasa, spunindu-mi-se ca patronul nu e multumit de munca mea. De unde am plecat eu, au ramas oameni plingind. Regreta si-si musca miinile, dar nu au ce face, fiindca au acumulat datorii in Romania, ca sa poata pleca acolo. Totul e o minciuna, iar autoritatile romane ar trebui sa verifice situatia, pentru a-i ajuta pe cei trimisi in sclavie in Spania“, a spus Vasile Lazar, romanul pentru care „mirajul spaniol“ s-a transformat, atit de curind, intr-un cosmar trait pe viu.

Ministrul Marian Sirbu nu crede spusele celor intorsi acasa

In opinia lui Marian Sirbu, ministrul muncii si solidaritatii sociale, prezent ieri la Craiova, faptul ca unii dintre muncitorii trimisi la cules de capsune in Spania reclama conditiile de munca nu reprezinta un motiv de ingrijorare: „12 romani din 900 au renuntat la contract. Chiar astazi (ieri – n.r.) am primit un fax de la ambasadorul Romaniei la Madrid, Stelian Oancea, in care imi spune ca totul este sub control si situatia era normala. Noi monitorizam zilnic activitatea romanilor din strainatate si modul cum acestia sint tratati si nu sint probleme“. Patru dintre cei care au renuntat la contractul de munca nu s-au mai intors in tara. „Asta inseamna ca inca de la inceput nu au avut intentia sa ramina la cules de capsune. Spaima ca in Spania romanii sint tratati ca sclavi este falsa. Poate conditiile de munca sint mai aspre, dar asta nu inseamna ca trebuie sa generalizam“, a precizat Marian Sirbu.

Poate ca din birou si din spusele altora este greu sa-ti formezi o imagine completa despre ceea ce se intimpla cu adevarat in Spania. Dupa cum a declarat, relevant pentru ministrul Sirbu ar fi daca si celelalte 880 de persoane ramase in strainatate ar spune aceleasi povesti cutremuratoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS