22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGala premiilor Oscar 2002

Gala premiilor Oscar 2002

Cind prima editie a ceremoniei Academy Awards a fost tinuta pe 16 mai 1929, filmele sonor de abia isi facusera debutul pe piata. Acea prima gala a avut loc in cadrul unui banchet tinut in „Blossom Room“ din incinta Hotelului „Roosevelt“ de la Hollywood. Au participat la acea data 250 de persoane, iar un bilet costa zece dolari. Fastul acestei ceremonii, care este acum mediatizata in intreaga lume, nu a fost intotdeauna considerat o prioritate. La inceput, cistigatorii erau cunoscuti inaintea spectacolului decernarii premiilor, iar rezultatele erau in avans facute publice ziarelor, pentru editia de la ora 11 p.m. Dar in anul 1940, oaspetii sositi la spectacol puteau cumpara editia cotidianului Los Angeles Time la ora 8.45 p.m., in care erau anuntati posibilii cistigatori. Ca urmare, sistemul plicurilor sigilate a fost adoptat in urmatorul an si a ramas valabil pina in prezent. De citiva ani, interesul fata de ceremonia premiilor Academy Awards a atins cote uriase. Prima prezentare a fost singura care a scapat atentiei presei, dar in cel de-al doilea an, entuziasmul a fost atit de crescut incit un radio din Los Angeles a transmis live spectacolul timp de o ora. De atunci, ceremonia se bucura de cea mai mare acoperire media. Ca si anul acesta…

Cine a fost Oscar

Statuetele Oscar, create de directorul artistic de la MGM (Metro Golden Meyer), Cedric Gibbons, infatiseaza un cavaler avind in mina o sabie si care sta pe o bobina de film cu 5 spite, semnificind departamentele Academiei: Actori, Scenaristi, Regizori, Producatori si Tehnicieni. Frederic Hope, asistentul lui Gibbons, a creat suportul negru de marmura, iar artistul George Stanley a sculptat designul.

Nascut „oficial“ in 1928, a fost nevoie de multi ani pina cind premiul de merit al Academiei sa se numeasca Oscar. La inceput s-a mai numit Statueta Academiei, Trofeul de Aur sau Statueta de Merit; revista de divertisment Weekly Variety l-a facut celebru sub denumirea de Omul de Otel. Istoria nescrisa a statuetei spune ca unui membru de seama al Academiei i s-a parut ca statueta seamana cu un anume unchi Oscar (un membru al familiei). Si asa i-a ramas numele! In prezent, statueta este fabricata din bronz, placat cu aur de 24 karate, si designul ei nu s-a schimbat din 1940.

– Numarul de Oscaruri prezentate la Academy Awards: 2.365

– Numarul de categorii in 1927: 13

– Numarul de categorii in 2002: 25

– De citi oameni este nevoie pentru a crea o statueta: 12

– De cit timp este nevoie pentru crearea unei statuete: 20 de ore

– Numarul de Oscaruri fabricate in fiecare an: 50-60

– Numarul de Oscaruri care au fost refuzate: 3

Despre moda… Oscar

Gala premiilor Oscar a fost in acest an o seara a stilului clasic, cu putine bijuterii si coafuri dintre cele mai simple, comenteaza expertii in moda. Halle Berry, laureata premiului pentru cea mai buna actrita, a purtat o rochie lunga, de culoarea vinului, cu un top transparent, impodobit cu flori, foarte sexy si indraznet, intr-o seara in care majoritatea vedetelor aleg ceva mai sigur. „Ea a fost noutatea, va deveni un model de urmat“, estimeaza Cindi Leive, redactor-sef al revistei Glamour. „Oamenilor le-a facut placere sa o vada“, a continuat ea. Nicole Kidman a ales o rochie Chanel roz, cu bretele si un colier Bulgari de diamante, care a impodobit-o perfect. „Rochia lui Nicole a aratat cit de frumoasa si de calda a devenit moda“, a comentat Tom Julian, specia-

list al „industriei Oscar“. Chiar si Jennifer Lopez, cunoscuta pentru rochiile indraznete pe care le poarta, a ales de aceasta data o rochie clasica, roz, de Versace, si un colier de perle. Jennifer Connelly, o alta curajoasa, a purtat o rochie fara mineci, de culoarea sampaniei, extrem de eleganta, asortata cu o esarfa creatie a casei Balenciaga. Laureatele Oscarului, Julia Roberts si Helen Hunt, au optat pentru stiluri simple si sobre: Roberts a ales o rochie neagra de jerseu, Giorgio Armani, cu taieturi originale, iar Hunt a avut o rochie din satin negru, cu un decolteu adinc, in V, creata de Gucci. Gwyneth Paltrow a atras atentia printr-un machiaj cu mult mai accentuat decit obisnuieste sa poarte si o rochie Christian Lacroix de culoare gri- argintiu. Hellen Mirren, nominalizata la categoria cea mai buna actrita in rol secundar, a purtat o rochie Armani, in timp ce rivala ei la aceasta categorie, Kate Winslet, a ales o rochie simpla, mulata, rosie, cu o floare din matase. Marisa Tomei, si ea nominalizata la aceasta categorie, a avut un look asemanator – o rochie neagra, fara multe accesorii, cu un colier de diamante ce ii stralucea la git. Reese Witherspoon a ales si ea tot negrul, la fel ca si Glenn Close, care a purtat o creatie Vera Wang. Will Smith, nominalizat la categoria cel mai bun actor, a ales o combinatie camasa-cravata in nuante de sampanie, iar sotia lui, Jada Pinkett Smith, a avut un top alb si o fusta lunga, eleganta, galbena. „Multi oameni au cautat distractia pe covorul rosu. Cred ca foarte multi spera in secret ca unele vedete sa arate ingrozitor, altfel este plictisitor“, comenteaza Cindi Leive. „De data aceasta, au fost dezamagiti“, a adaugat ea.

„And the winners are…“

Halle Berry a devenit prima actrita de culoare care cistiga premiul Oscar pentru rol principal, cu drama „The Monster’s Ball“. Denzel Washington, cu rolul unui politist corupt in „Training Day“ este, la rindul sau, al doilea actor de culoare ce cistiga prestigiosul premiu pentru un rol principal. Cei doi se alatura astfel lui Sidney Poitier, care a primit Oscarul pentru cel mai bun actor in 1963, pentru „Lilies of the Field“. Lui i-a fost decernat premiul pentru intreaga cariera. „O, Doamne!“, a suspinat Berry, cu lacrimi in ochi, dupa ce a urcat pe scena. „Este un moment care trece dincolo de mine. Acest moment este pentru Dorothy Dandridge, Lena Horne, Diahann Carroll. …Este pentru toate acele femei anonime de culoare care acum au o sansa, pentru ca aceasta usa s-a deschis in seara asta“, a continuat. Discursul sau de acceptare a premiului a durat aproape trei minute. „Doi iepuri intr-o singura seara“, a glumit Washington, care este laureat al unui Oscar (pentru un rol secundar), cu „Glory“. „De 40 de ani il vinez pe Sydney. Mi-au dat in cele din urma premiul si i-au dat unul si lui, in aceeasi seara“, a continuat el, referindu-se la Oscarul onorific primit de Poitier. Rolurile de partener fidel le-au adus cite un premiu pentru un rol secundar lui Jim Broadbent („Iris“) si Jennifer Connely („A Beautiful Mind“). Broadbent a cistigat cu rolul indelung rabdatorului si puternicului sot al scriitoarei Iris Murdoch, bolnava de Alzheimer catre sfirsitul vietii, iar Connelly, pentru cel al sotiei genialului matematician John Nash, bolnav de schizofrenie. „A Beautiful Mind“ a mai cistigat premiile pentru cel mai bun scenariu-adaptare si, cel mai important, premiul pentru cel mai bun film al anului. Regizorul Ron Howard a fost si el premiat pentru acest film. Premiul pentru cel mai bun scenariu original i-a revenit lui Julian Fellowes, pentru „Gosford Park“, regizat de Robert Altman.

Pentru prima data in istoria Oscarurilor s-a acordat, in acest an, premiul pentru film de animatie, care a fost decernat productiei Dream Works „Shrek“. Dupa 15 ani de nominalizari, dar nici un cistig, Randy Newman a primit premiul pentru cel mai bun cintec, cu „If I Didn’t Have You“ din „Monsters, Inc“. Marele perdant al serii a fost „The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring“, care a fost nominalizat la 13 categorii, dar care nu a cistigat decit patru premii nu dintre cele mai importante: pentru cea mai buna coloana sonora (Howard Shore), cea mai buna imagine, cele mai bune efecte vizuale si cel mai bun machiaj. Surpriza serii a fost laureatul premiului pentru cel mai bun film strain, care a fost decernat bosniacului Danis Tanovic, pentru „No Man’s Land“. Expertii s-ar fi asteptat ca acest trofeu sa ajunga la unul dintre marile succese ale anului trecut, filmul francez „Amelie“. Alaturi de Poitier, Robert Redford a primit premiul pentru intreaga cariera.

Marii invinsi

Nicole Kidman, suava Satine din Moulin Rouge, una dintre nominalizate la cea mai buna actrita, a plecat acasa la fel de singura cum a venit. Nici macar cu un Oscar!

„A Beautiful Mind“ a cistigat Oscarul pentru cel mai bun film al anului, dar Russel Crowe nu a reusit sa egaleze succesul lui Tom Hanks, acela de a cistiga doua Oscaruri consecutive la categoria cel mai bun actor. Printre invinsi s-au numarat si Will Smith – cel mai bun actor in rol principal, si Hellen Mirren – cea mai buna actrita intr-un rol secundar.

Palmaresul acestui an este:

– Cel mai bun film: A Beautiful Mind;

– Cel mai bun actor in rol principal: Denzel Washington (Traininng Day);

– Cea mai bun actrita in rol principal: Halle Berry (Monster’s Ball);

– Cel mai bun actor in rol secundar: Jim Broadbent (Iris);

– Cea mai buna actrita in rol secundar: Jennifer Connelly (A Beautiful Mind);

– Cel mai bun regizor: Ron Howard (A Beautiful Mind);

– Cel mai bun film de animatie: Shrek;

– Cel mai bun art director: Catherine Martin (Art Direction) si Brigitte Broch (Set Decoration – Moulin Rouge);

– Cea mai buna imagine: Lord of the Rings;

– Cele mai bune costume: Moulin Rouge;

– Cel mai bun documentar de lung metraj: Murder on a Sunday Morning, de Jean-Xavier de Lestrade si Denis Poncet;

– Cel mai bun documentar de scurt metraj: Thoth, de Sarah Kernochan si Lynn Appelle;

– Cel mai bun montaj: Black Hawk Down;

– Cel bun film strain: No Man’s Land, Bosnia-Hertegovina, regia Danis Tanovic;

– Cel mai bun machiaj: Lord of the Rings;

– Cea mai buna coloana sonora: Lord of the Rings;

– Cel mai bun cintec: If I Didn’t Have You, din Monsters, Inc., muzica si versurile Randy Newman;

– Cel mai bun film scurt de animatie: For the Birds, de Ralph Eggleston;

– Cel mai bun film scurt live: The Accountant, de Ray McKinnon si Lisa Blount;

– Cel mai bun sunet: Black Hawk Down;

– Cel mai bun montaj de sunet: Pearl Harbor;

– Cele mai bune efecte speciale: Lord of the Rings;

– Cel mai bun scenariu adaptare: Akiva Goldsman – A Beautiful Mind;

– Cel mai bun scenariu original: Julian Fellowes – Gosford Park.

– Cea mai buna editare de film: Pietro Scalia (Black Hawk Down)

FLASH

Gala premiilor Oscar din acest an a stabilit un record de durata – patru ore si 23 de minute – dar a fost foarte bine organizata si deloc plictisitoare, chiar si pentru cei din fata televizoarelor. Noua sala in care a avut loc ceremonia – Kodak Theatre – a fost o „sarbatoare pentru privire“ si a reprezentat un fel in intoarcere in epoca de aur a Hollywoodului.

Publicul i-a aclamat in picioare, indelung, pe laureatii premiilor onorifice, Sidney Poitier si Robert Redford, ca si pe Jean Hersholt Humanitarian Award, regizorul Arthur Hiller.

Intreaga audienta a fost miscata – pina la lacrimi, in cele mai multe cazuri – de discursul intretaiat de suspine al cistigatoarei premiului pentru cea mai buna actrita, Halle Berry. Actritele nominalizate la aceeasi categorie aveau toate ochii in lacrimi, cea mai emotionata parind Renee Zellweger („Jurnalul lui Bridget Jones “).

O aparitie surpriza a fost cea a lui Woody Allen, care intotdeauna isi petrece seara Oscarurilor cintind la clarinet intr-unul dintre barurile din Manhattan. „Cind am fost sunat de la Academie, cu patru saptamini in urma, m-am speriat. Am crezut ca vor premiile inapoi“, a glumit regizorul, referindu-se la Oscarurile cistigate de el. Allen a prezentat un montaj dedicat filmelor realizate la New York. A fost si el ovationat.

Extrem de emotionant si de sobru a fost momentul dedicat celor care au disparut in ultimul an, moment prezentat de Kevin Spacey. El le-a cerut tuturor ca, inainte de prezentarea montajului dedicat artistilor disparuti, sa pastreze un moment de reculegere pentru victimele atentatelor din 11 septembrie.

Gazda serii, Whoopi Goldberg, a avut un text foarte reusit, care a placut tuturor. Ea a fost asistata cu succes din culise de Donald Sutherland si de Glenn Close, care se pare ca s-au distrat de minune aparind in toate colturile ascunse ale salii, chiar si afara. Goldberg si-a facut aparitia in acest an pe un trapez, aluzie la prima scena a lui Nicole Kidman in „Moulin Rouge“. „Inainte sa ma urc pe trapez, a glumit Goldberg, am intrebat daca au luat masuri de prevedere si mi s-a spus «Da, am vorbit cu Billy Crystal»“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS