22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal160 de muncitori de la CORAPET SA Corabia intra in greva foamei

160 de muncitori de la CORAPET SA Corabia intra in greva foamei

Fabrica nu mai lucreaza din 3 noiembrie 2001, iar salariile sint restante din decembrie

Aproximativ 200 de muncitori de la Fabrica de fibre sintetice CORAPET SA Corabia au marsaluit ieri prin orasul de la Dunare, cerind salarii si un loc de munca sigur. Cu datorii cate bugetul de stat de aproximativ 270 de miliarde de lei si alte 300 catre diferiti furnizori, CORAPET a intrat in colaps la sfirsitul anului trecut. Din 3 noiembrie, fabrica n-a mai produs practic nimic si a inceput sa vinda utilaje si instalatii pentru a face rost de bani pentru salarii.

Singura fabrica din Corabia

CORAPET SA ramasese in 2001 singura fabrica de anvergura din Corabia dupa decesul SC TAMICO SA. Dupa restructurari succesive cauzate de lipsa desfacerii, in fabrica mai asteapta sa lucreze in prezent doar 462 de muncitori. Incepind cu 3 noiembrie 2001, fara materie prima, fara comenzi de procesare, noua conducere a societatii a hotarit inchiderea ei, temporar, pina la gasirea unei solutii de creditare. La acel moment, prin mijlocirea subprefectului de Olt, Zoltan Erdei, a avut loc o discutie cu secretarul de stat Victor Musliu, din Ministerul Industriei si Resurselor, pentru acordarea unui credit de catre Eximbank. Creditul era menit sa relanseze productia de fibre si fire sintetice a fabricii. Noul director al fabricii, Gheorghe Voinea, care le promisese salariatilor ca va redresa fabrica, a reusit sa faca rost doar de banii pentru pentru plata avansului pentru luna decembrie 2001. Aminarile si promisiunile, plata doar a avansurilor in lunile ianuarie si februarie i-au facut pe muncitori sa iasa ieri in strada. Asa cum reiese si din atitudinea si declaratiile liderului de sindicat, directorul Voinea si-a cam pierdut credibilitatea: „In noiembrie ne-a promis ca are prieteni si relatii de comert si ca va aduce productie in fabrica. Nu s-a intimplat nimic. La sfirsitul saptaminii trecute i-a chemat pe salariati si le-a spus ca el nu le mai poate da salarii pentru ca nu mai are de unde“, spune Gheorghe Pita. Tot el a anuntat oficial ca 160 de muncitori vor intra de astazi in greva foamei in fata Primariei Corabia.

Nu sint solutii. Pentru plata salariilor, fabrica se vinde la bucata

Chiar daca 160 de muncitori vor intra de astazi in greva, sint putine sanse ca gestul lor sa aiba vreo consecinta imediata. Responsabilii APAPS n-au gasit inca o solutie pentru CORAPET. Chiar daca exista un ofertant pentru fabrica, un investitor din India, lucrurile treneaza.

Data fiind situatia creata, la Corabia s-a deplasat subprefectul judetului Olt, Zoltan Erdei. La masa discutiilor s-au mai asezat directorul Gheorghe Voinea, liderul de sindicat, Gheorghe Pita si primarul orasului Corabia, Ion Dimienescu. Intrebat simplu care ar fi solutiile pe termen scurt si mediu pentru plata salariilor si inceperea productiei, directorul Gheorghe Voinea a spus: „Pai nu prea sint, domnule subprefect. De exemplu, sint acum in fabrica niste reprezentanti de la DOLJCHIM carora vrem sa le vindem o instalatie de azot. De aici ar cam veni vreo 600 de milioane. Mai avem niste teava, cam de 150 de milioane, si niste paleti de 100 de milioane. Marfa pe stoc nu mai avem“.

„Bine, ma, dar n-ati facut nimic cu creditul ala de zece miliarde?“, a intrebat Erdei. „250.000 de dolari, domnule Erdei, mai apoi 7,5 miliarde si apoi un miliard. Dar n-am putut avea credibilitate nici pentru ala. Degeaba am facut dosarul si-am muncit o saptamina si apoi inca doua sa-l gasim pe domnul Musliu“, a precizat Gheorghe Voinea.

Incercarea subprefectului Erdei de a-l gasi pe secretarul de stat Musliu a fost zadarnica. Acesta era intr-un protocol. Nu i-a ramas decit sa astepte un eventual telefon si sa fie informat ca, presat de sindicalisti, directorul Voinea si-a trimis demisia la Craiova, la APAPS. Cit despre muncitori, cit despre greva lor…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS