10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomii din Strehaia refuza sa raspunda la intrebari

Romii din Strehaia refuza sa raspunda la intrebari

Recensamintul populatiei se desfasoara normal in Mehedinti, procentul de recenzare fiind de aproximativ 28%, dupa numai doua zile. In localitatea Poroina, un recenzor a decedat, fiind inlocuit cu un recenzor de rezerva. Recenzorii intimpina probleme in orasul Strehaia, unde, din populatia totala, de aproximativ 14.000 de persoane, 15% sint romi, adica aproximativ 700 de familii. De altfel, Strehaia se numara printre localitatile cu cel mai scazut procent al activitatii de recenzare din Mehedinti, cu doar 0,29% din populatie si 0,27% din locuinte recenzate, dupa doua zile de la debutul acestei actiuni.

Principala cauza a ritmului greoi in care se desfasoara recensamintul in Strehaia o constituie faptul ca o mare parte din populatie este reprezentata de familiile de romi. Acestia fie nu sint gasiti la domiciliu, fiind plecati cu afaceri prin tara, fie nu stiu carte, nu au buletine si nu cunosc nici numele copiilor sau date care sa-i sprijine pe recenzori. Potrivit lui Marin Muller, responsabil de activitatea de recenzare la Primaria Strehaia, in majoritatea cazurilor familiile de romi refuza sa dea raspunsuri la intrebarile pe care le pun recenzorii: „Am avut mai multe astfel de situatii, in care nu au putut fi culese date de la familiile de romi. Nu stiu cum se numeste sotul sau sotia, nu au acte de identitate si pe multi nu ii gasim la domiciliu. Recenzorii sint nevoiti sa faca acelasi drum de citeva ori pe zi, dar rezultatele sint slabe. Sint si romi care refuza sa dea anumite date necesare recensamintului tocmai pentru ca nu cunosc importanta acestei actiuni“.

De la cort la adevarate palate

Cele mai multe familii de romi din Strehaia detin adevarate palate, in care au valori de miliarde de lei, fapt care ii determina pe acestia sa primeasca intrebarile puse de recenzori cu teama. Cei mai multi refuza sa raspunda la intrebarile legate de venit, de meseria practicata, de numarul de camere pe care il are casa in care locuiesc sau cele legate de practicarea unei activitati comerciale. Dupa 1990, romii din Strehaia au renuntat la practicarea meseriei traditionale, de confectionare si reparare de cazane si alte obiecte de uz casnic, infiintind societati comerciale care au ca obiect de activitate prestari servicii si comert cu metale feroase, neferoase, carburanti, materiale de constructii, ingrasaminte chimice, bunuri de folosinta indelungata. Potrivit directorului de la Directia de Statistica Mehedinti, Gheorghe Fota, in alte localitati din Mehedinti romii au cooperat cu recenzorii: „Noi vom incerca si in acele cazuri, in care exista cetateni care nu inteleg importanta acestei actiuni, sa-i facem sa inteleaga ca este spre binele tuturor ca datele sa fie cit mai exacte si complete. Pina in ultima zi sintem convinsi ca vom reusi sa finalizam aceasta activitate in Mehedinti“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS