12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProfesorilor doljeni nu li s-a platit timp de cinci ani un spor prevazut de lege

Profesorilor doljeni nu li s-a platit timp de cinci ani un spor prevazut de lege

• Mii de dascali doljeni au fost privati in ultimii cinci ani de anumite drepturi salariale legate de plata cu ora • Situatia a fost cauzata de neacordarea unui spor prevazut de lege in aproape toate scolile judetului • Inspectoratul Scolar considera ca directorii poarta intreaga vina a neacordarii acestui spor • Directorii si contabilii unitatilor de invatamint sustin ca situatia a fost generata de o neclaritate legislativa

Zeci de lideri sindicali din scolile doljene au reclamat Sindicatului Invatamintului Preuniversitar Dolj faptul ca in unitatile lor de invatamint salarizarea la plata cu ora se face fara acordarea unui spor prevazut de lege. „Este vorba de sporul de suprasolicitare neuropsihica (sporul de stres), in cuantum de 3% pentru fiecare transa de vechime, care ar trebui inclus in baza de calcul a drepturilor banesti“, a precizat prof. Nicolae Gruia de la Colegiul Tehnic de Arte si Meserii „Constantin Brancusi“. „Din 1997 nu ni s-a acordat insa niciodata acest spor la plata cu ora“, a sustinut prof. Elena Avram de la Liceul „Nicolae Titulescu“ din Craiova.

O norma legala care nu a fost respectata

Salarizarea la plata cu ora a fost reglementata prin Legea nr.128/1997 privind Statutul personalului didactic. Concret, modalitatea de calcul a drepturilor banesti cuvenite la plata cu ora a fost detaliata in Precizarile nr.19388/1997 ale Ministerului Educatiei Nationale. „Este vorba de o reglementare de uz intern care a fost transmisa la acea data tuturor scolilor, pentru a servi spre orientarea contabililor din unitatile de invatamint. In capitolul privind plata cu ora se facea suficient de clar mentiunea ca la calculul drepturilor banesti se ia in considerare si sporul de stres de 3%, de aceea nu inteleg de ce nu s-a aplicat“, a declarat Eugen Radut, contabilul sef al Inspectoratului Scolar Judetean Dolj. Intreaga responsabilitate pentru neacordarea acestui spor apartine, conform declaratiilor lui Eugen Radut, directorilor de scoli, „pe care nu trebuia sa-i traga cineva de mineca sa aplice legea“.

Pentru acordarea sporului, scolile asteapta precizari la… precizari

Conducerile unitatilor de invatamint sustin ca neacordarea sporului a fost cauzata de ambiguitatile legislative. „Aceasta problema mi-a fost sesizata in cursul actualului an scolar atit de profesori, cit si de contabila unitatii. Din partea contabilitatii mi s-au invocat insa anumite ambiguitati legislative, astfel ca am solicitat in scris Inspectoratului Scolar precizari privind aplicarea acestui spor. In momentul in care ISJ Dolj imi va raspunde ca sporul trebuie aplicat la plata cu ora voi da dispozitie sa se faca acest lucru, pentru ca nu pot sa-i las pe oameni fara bani. Chiar si eu sint intr-o asemenea situatie, avind de incasat anumite sume pentru orele efectuate“, a mentionat prof. Florian Armeanu, directorul Colegiului Tehnic de Arte si Meserii „Constantin Brancusi.

La Liceul „Nicolae Titulescu“, contabila unitatii a considerat ca normele in vigoare nu permit aplicarea lui. „La noi nu s-a dat acest spor la plata cu ora, dar nici oamenii nu l-au cerut pina acum citeva luni. Stiu ca nu s-a acordat in nici o scoala din judet, nici macar Inspectoratul Scolar nu l-a dat pe vremea cind stabilea drepturile salariale. Asteptam precizarile inspectoratului, pentru ca nu vrem sa fim noi primii care dau acest spor“, a afirmat contabila Maria Popa.

Vinovatii nu vor fi pedepsiti

Contabilul sef al ISJ Dolj a precizat ca nu se va putea lua nici o masura impotriva celor care se fac vinovati de neacordarea acestui spor: „Acum este de competenta Curtii de Conturi sa se pronunte asupra acestei chestiuni. Cit despre sumele cuvenite si neachitate, oamenii au doar posibilitatea sa se adreseze justitiei pentru a primi banii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS