5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPostasii intra in greva generala de saptamina viitoare

Postasii intra in greva generala de saptamina viitoare

Postasii vor intra in greva generala, incepind de saptamina viitoare, acuzind guvernul ca blocheaza, la ordinele Fondului Monetar International (FMI), majorarea reala a salariilor angajatilor de la Compania Posta Romana, informeaza Federatia Sindicatelor Posta Romana. Consiliul Consultativ al Federatiei a decis ieri declansarea grevei generale, incepind cu 20 februarie 2002, ora 00.00, timp de zece zile. De asemenea, sindicalistii au hotarit actionarea in judecata a acelor persoane care vor incerca (prin violente, amenintari) sa ii intimideze pe grevisti, se mai arata in comunicat.

Angajatii Postei sint nemultumiti de faptul ca nu vor primi salarii majorate, sustinind ca reluarea negocierilor pe aceasta tema este impiedicata de unele prevederi ale acordului cu FMI. Potrivit acordului intre guvern si FMI, cresterea fondului de salarii pentru 2002 este limitata la 22 la suta din fondul de anul trecut pentru 86 de unitati economice de stat cu pierderi, printre care si Compania Posta Romana. Angajatii postei nu pot beneficia de majorarea salariala de 20 la suta de anul trecut, sustin sindicalistii. Din aceste motive, postasii au organizat recent o greva de avertisment de doua ore.

Pina la declansarea grevei generale, Blocul National Sindical va coordona actiunile de protest care vor fi declansate in tara incepind de luni – pichete de protest in fata prefecturilor din toate judetele – si va organiza, in perioada 18-22 februarie 2002, pichete de protest in fata sediului reprezentantei FMI. din Bucuresti.

Costel Ovidenie, liderul Federatiei Sindicatelor din Posta Romana (FSPR), a precizat ca blocarea activitatii este consecinta negocierilor esuate dintre sindicate si conducerea companiei. El a precizat ca intilnirile cu reprezentantii guvernamentali au ramas la stadiul de „discutii“, fara sa se ajunga la un acord referitor la problema salariilor. In prezent, salariul mediu la nivelul Companiei Posta Romana este de 2,7 milioane de lei. Salariile angajatilor Postei au fost majorate, in luna octombrie 2001, cu 20 la suta. Ovidenie a precizat ca discutiile cu conducerea Companiei Nationale Posta Romana vor continua in zilele urmatoare, dar ca nu exista semnale de deblocare a conflictului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS