10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMilitarii romani au plecat in Afganistan

Militarii romani au plecat in Afganistan

Noaptea plecarii spre Kabul

Asaltati de camerele de televiziune si urmariti cu atentie de superiori, militarii romani care se alatura operatiunilor din Afganistan au parasit luni noapte Romania. Intre temerile rudelor si mindria de a-si face meseria, militarii au apelat si la gindul, linistitor pentru ei, ca majoritatea nu pleaca pentru prima oara intr-o misiune internationala. „Ma astept sa gasesc acolo o situatie mai buna. Pentru mine, este prima misiune de acest gen. Am aflat in urma cu doua luni ca voi pleca. Sigur, rudele mele, parintii mei sint si mindri, dar si ingrijorati“, spune locotenent colonel Gheorghita Teodorescu. Militarul este tuns scurt, poarta mustata si ochelari, fiind imbracat in uniforma de camuflaj, cu bereta pe cap.

Din primul grup, care a plecat joi noapte de pe aeroportul militar Otopeni, fac parte 13 militari, toti de la un batalion de politie militara. La 49 de ani, Teodorescu spune ca este veteranul de virsta al grupului. El nu este singurul a carui familie nu a sarit in sus de bucurie la aflarea vestii ca va pleca in tara condusa, pina nu demult, de un regim care executa oameni pe stadioane. „Sotia mea n-a fost prea incintata. Eu sint sigur, insa, ca va iesi bine“, povesteste caporalul Sabau, din Oradea. El spune ca va incerca sa vorbeasca la telefon cit mai des cu cei din tara. „Mai sper ca vom aranja cumva cu englezii sa putem avea acces la Internet, pentru a putea trimite si primi e-mail-uri“, spune Sabau. Loctiitorul sefului Statului Major al Fortelor Terestre, general-maior Vasile Apostol, afirma ca militarii romani care se alatura operatiunilor internationale din Afganistan au ajuns aici pe baza de voluntariat si ca majoritatea au „o bogata experienta in misiuni internationale“. Apostol a facut, pe aeroport, o scurta „inspectie“ a grupului care a plecat luni noapte. „Din punct de vedere profesional sint foarte bine pregatiti“, spune generalul. Cei 13 militari au venit pe pista avioanelor cu mai bine de o ora inainte de decolare, pentru a incarca ultimii saci de echipamente.

Strecurindu-se printre saci si masinile de teren din avion, unul dintre membrii echipajului gaseste timp pentru a marturisi ca, si pentru el, Kabulul este prima misiune de o asemenea anvergura. In zgomotul infernal al motoarelor, inainte de plecare, militarii, care practic „deschid“ drumul in Afganistan pentru trupele romane,

s-au fotografiat scurt, ca o echipa de fotbal: „Hai baieti, gata! Drum bun!“. Primul transport va fi urmat de alte doua, in urmatoarele zile. In total, aproape 50 de militari romani vor fi inclusi, timp de sase luni, in Forta Internationala de Asistenta de Securitate in Afganistan (ISAF). Luni noapte, 11 ziaristi au plecat in Afganistan, iar echipajul aeronavei C130 Hercules, care va face, la ordinul Marii Britanii, misiuni de transport, are 16 membri.

Militarii romani au ajuns la Kabul

Aeronava care i-a transportat pe primii militari romani spre Afganistan a aterizat la Kabul, ieri, in jurul orei 10.45 (ora Romaniei), au declarat surse autorizate din Ministerul Apararii Nationale. Zborul a decurs normal, pilotii incadrindu-se in orarul stabilit, au precizat sursele citate.

Aeronava a facut o escala la Ashabad (Turkmenistan). Militarii romani care participa la misiunea Fortei Internationale de Asistenta de Securitate in Afganistan (ISAF) au parasit Romania luni noapte, in jurul orei 0.00, cu un avion C-130 Hercules. Avionul a transportat 13 militari de la Batalionul 265 Politie Militara, 16 membri ai echipajului aeronavei, 11 ziaristi si un ofiter de presa al MApN, plus doua masini de teren Aro cu remorca si un box-palet cu doua tone de materiale (munitie, paturi de campanie, hrana, apa). Avionul s-a intors in tara ieri- seara. Avionul C-130 Hercules va executa, timp de sase luni, misiuni de transport (militari si materiale) sau zboruri umanitare, conform ordinelor primite din partea Marii Britanii, care conduce, in acest moment, operatiunea din Afganistan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS