10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPastunii vor face totul pentru a zadarnici capturarea mollahului Omar

Pastunii vor face totul pentru a zadarnici capturarea mollahului Omar

Pastuni influenti, intre care unii sint chiar membri ai guvernului interimar afgan, fac totul pentru a impiedica prinderea fostului lider suprem al talibanilor, mollahul Mohammad Omar, potrivit unui reputat analist politic afgan. Grupuri tribale din sudul Afganistanului, unde s-ar ascunde mollahul, fac tot posibilul pentru a contracara impresionantele mijloace puse in practica pentru capturarea fostului sef al guvernului afgan, a declarat Faizullah Jalal, viceministru al invatamintului superior in guvernul interimar si profesor de stiinte politice la Universitatea din Kabul.

Seful guvernului interimar, Hamid Karzai, este, la rindul lui, nehotarit in privinta acestei chestiuni, potrivit analistului. „Pe de o parte, el nu va facilita fuga lui Omar, dar daca Omar vrea sa fuga, nimeni nu va face un gest pentru a-l impiedica“, potrivit aceleiasi surse. Karzai, care are putere in sudul Afganistanului, este capabil sa influenteze triburile locale din aceasta regiune, dar si acestea sint, la rindul lor, sub influenta grupurilor care au ajutat la propulsarea talibanilor la putere, in 1996, explica analistul. „Karzai nu are puterea de a decide ce trebuie sa fie facut in privinta capturarii liderului talibanilor“, spune Jalal. „El vrea ca liderii talibani sa ramina liberi, pentru a putea continua sa aiba relatii strinse cu triburile din sud“, explica profesorul. Dar, pe de alta parte, Karzai este supus presiunilor campaniei internationale de lupta impotriva terorismului conduse de americani, care doresc ca talibanii sa le fie predati si sa fie judecati.

Ceea ce se adauga la nehotarirea sefului guvernului interimar este faptul ca mici grupuri de pastuni influenti nu doresc ca mollahul Omar sa fie capturat. „Majoritatea afganilor doresc ca mollahul sa fie adus in fata unui tribunal international, precum presedintele iugoslav (Slobodan Milosevici). Dar mici grupuri, ai caror membri sint putin educati, nu doresc nici macar sa fie capturat“, spune Jalal. Intrebat daca unii dintre cei 29 de membri ai Cabinetului lui Karzai fac parte din aceste mici grupuri, Jalal a raspuns ca este dificil sa se afirme ca nu e nimeni.

El nu a vrut sa fie mai precis, apreciind doar ca nu crede ca Hamid Karzai, un pastun, face parte din aceste grupuri. „Inainte de toate, oamenii sint loiali etniei lor. Inainte chiar de a fi musulmani, ei sint pastuni“, a explicat analistul. „Este maniera in care traiesc afganii de ani de zile. E foarte negativ si foarte periculos“, considera el. Totusi, Karzai face un joc periculos, incercind sa multumeasca si puterile occidentale, dar in acelasi timp sa nu se indeparteze de grupurile care detin puterea in sudul tarii. „El vrea perla, fara a deschide scoica“, spune pro-fesorul, adaugind: „Trebuie sa-si pastreze totusi ambitiile pe termen lung in regiunea Kandahar (sud)“, pentru ca nu se afla la putere decit pentru sase luni. In rarele sale declaratii publice referitoare la fostul lider suprem al talibanilor, Karzai si-a afirmat vointa de a-l preda pe mollah fortelor americane, la fel ca si pe toti ceilalti lideri talibani. Totusi, mollahul Omar a scapat de doua ori fortelor afgane care il incercuiau, ceea ce a strecurat indoiala in privinta capacitatii si vointei lor de a-l captura.

Eliberarea fostului ministru taliban al justitiei, Nooruddin Toorabi, si a altor responsabili talibani de catre guvernatorul de la Kandahar, Haji Gul Agha, a agravat incertitudinile legate de puterea reala asupra provinciei din sud pe care o are guvernul interimar de la Kabul. Aceste eliberari au avut loc fara autorizarea noastra, declarase ministrul de interne, Yunis Qanooni. Actiunea i-a iritat puternic pe americani, care cer ca fostii responsabili ai regimului, care sint de un mare interes pentru Statele Unite, sa le fie predati neconditionat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS