12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAnsamblul „Brancusi“ va fi amenajat si restaurat

Ansamblul „Brancusi“ va fi amenajat si restaurat

Lucrarile ar putea dura 15 ani si vor fi finantate de Banca Mondiala si Fondul Monumentelor

Ansamblul Monumental „Calea Eroilor“ de la Tirgu Jiu va fi amenajat si restaurat cu bani de la Banca Mondiala si Fondul Mondial al Monumentelor. Daca pina saptamina trecuta, numai Coloana Infinitului, Masa Tacerii si Poarta Sarutului beneficiau de finantare externa, in vederea restaurarii, reprezentantul Bancii Mondiale, Thomas Blinkhorne, si-a dat acordul ca intreg Ansamblul sa fie amenajat cu finantare externa.

In urma cu trei luni, Primaria Tirgu Jiu a comandat un studiu de prefezabilitate pentru intocmirea unui proiect de reamenajare a Axei Eroilor. Acesta a fost realizat de catre firma Urbana din Bucuresti si a costat 180 de milioane de lei. Proiectul se va derula pe o perioada de maximum 15 ani si cuprinde cinci etape: restaurarea operelor din piatra, amenajarea Casei Muzeu din Parcul Brancusi, pentru restaurarea acestui imobil Fondul Mondial al Monumentelor acordind deja o finantare de 40.000 de dolari. Ultimele trei etape vizeaza amenajarea Parcului Central, a Caii Eroilor, precum si a Parcului Coloanei.

Primaria investeste fara a avea drepturi de autor

Proiectul de reamenajare a Ansamblului „Brancusi“, intitulat „Patrimoniu Cultural“, este estimat la cinci miliarde de lei si va fi finantat de catre Fondul Mondial al Monumentelor, iar lucrarile vor fi realizate cu bani de la Banca Mondiala. De precizat ca lucrarile de amenajare, care vor fi demarate in primavara, vor fi efectuate fara a fi demolate cladiri si fara a se opri circulatia pe Calea Eroilor. Cu toate ca institutiile externe mai sus-amintite si-au dat acordul pentru a trimite bani in vederea restaurarii Ansamblului de la Tirgu Jiu, autoritatile din municipiu nu sint inca in posesia drepturilor de autor.

Conform Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), cetateanul canadian Teodor Nicol este singurul care detine drepturile asupra tuturor operelor lui Brancusi. Acesta are girul autoritatilor statului roman, pentru a incasa beneficiile obtinute din exploatarea Ansamblului de la Tirgu Jiu. Teodora Ciobanu, directoarea Centrului de Cultura si Arta „Constantin Brancusi“, a spus: „Este o problema pe care ar trebui sa o rezolvam sau macar sa ne gindim la ea. Eu am vazut documentele prin care Teodore Nicol este mostenitorul lui Brancusi. Nu era nici o stampila, nimic. ORDA poate sa si greseasca. Pe mine m-a surprins atitudinea ministrului culturii, care a fost de acord cu ceea ce a spus ORDA.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS